ערבות לשכירות הנו דבר חשוב לא פחות מטופס חוזה שכירות בלתי מוגנת עליו אתם חותמים. במעמד החתימה אתם תידרשו לספק לבעל הדירה אי אילו ביטחונות שמטרתן להרגיע אותו שהנכס שלו בידיים טובות. ערבות לשכירות הוא מנוף שיש לבעל הדירה עליכם כך שלא תוכלו לברוח, להיעלם, לגרום לנזק או לכל בעיה אחרת מבלי שיהיו השלכות כלכליות לדבר. לפעמים בעל הדירה קובע עבורכם את סוג הערבות שנדרשת לשם קיום ההסכם בין הצדדים ולפעמים הוא משאיר זאת פתוח עבורכם השוכרים כדי להחליט.
ערבות לשכירות
יש 6 סוגי ערבויות לשכירות ואותם אנו נציג כעת עם הסבר קצר כדי שתוכלו להבין מה המשמעות של ערבות וערבות:
- ערבים לחוזה שכירות
- שיק ביטחון לחוזה שכירות
- ערבות בנקאית שכירות
- שטר חוב שכירות
- פיקדון בידי בעל הדירה
- שטר ערבות לשכירות
בעלי דירות מבקשים מהשוכרים להפקיד ערבות לשכירות. ישנם מקרים שמדובר בערבות פשוטה ויחידה ופעמים אחרות בהם יש צורך בשני ערבויות שונות. מאחר ובעל הדירה קובע עליכם יהיה להחליט האם אתם מוכנים לקבל זאת ואו לנסות להציע הצעה חלופית שתרגיע את בעל הדירה ותאפשר לכם לשכור בראש שקט.
[maxbutton id="1"]
כעת נפרט מה הם 6 הערבויות:
ערבים לחוזה שכירות
ערבים לחוזה שכירות הם 2 אנשים שמכירים את השוכר היטב וסומכים עליו שהוא אכן ישלם שכר דירה בזמן וימלא את חלקו בחוזה שנחתם. ערבים לחוזה שכירות מקבלים על עצמם שבמידה והשוכר גורם נזק ואו נעלם מבלי לשלם בעל הדירה יוכל לפנות אליהם כדי לגבות את החוב. פעמים רבות המשכיר כלל אינו מכיר את הערבים ולכן הוא יבקש הוכחות לכך שהם אכן משתכרים טוב במקום עבודה קבוע ומוכרים בקהילה. כך לדוגמה, ערב רווק וחסר עבודה לא יהווה ערובה עבור בעל הדירה אך בעל משפחה שעובד במקום עבודה קבוע בהחלט יכול לשמש כערב קביל עבור בעלי הדירות השונים.
שיק ביטחון לחוזה שכירות
מדובר בסך הכל בצ'ק רגיל בו אנו עושים שימוש ביום יום. על גבי הצ'ק ביטחון רשום שמדובר בצ'ק ביטחון לקיום חוזה השכירות. כלומר, בעל הדירה יכול לפנות לכל בנק ולפדות את הכסף בעת הצורך ללא בקשת רשות וללא שום הקשר למעשיכם אבל במידה ואתם תוכיחו שלא הפרתם את החוזה וצ'ק זה נפרע שלא בתום לב ניתן יהיה לתבוע את הכסף חזרה בערכאות המשפטיות – בית המשפט לתביעות קטנות יספיק ואפילו לא צריך עורך דין.
פעמים רבות מעבר לערבות הרגילה, בעל הדירה יבקש צ'קים פתוחים שבהם אין מוטב ואין תאריך. צ'קים אלו משמשים את בעל הדירה לתשלום חובות שנצברו לטובתכם בחברות שונות כדוגמת גז, מים, חשמל וארנונה וזאת כדי שהוא לא יישא בהוצאות שלכם במידה ואתם ברשלנות או במזיד בחרתם שלא לשלם. מאחר וצ'קים פתוחים שווים ערך לכסך לכל דבר ועניין ראוי ורצוי לרשום מספר צ'קים לפקודת כל נותן שירות עם הרישום למוטב בלבד כך שאין לצ'קים אלו משמעות לבעל הדירה או לכל אדם אחר מלבד אותם חברות וכך גם אם נגנבו או אבדו החשש קטן יותר.
- איזה סכום לרשום בשיק ביטחון?: עד חצי מגובה דמי השכירות השנתיים!
ערבות בנקאית שכירות
זו אולי האפשרות האהובה והבטוחה ביותר עבור בעלי הבתים אך לא עבור השוכרים. ערבות בנקאית לשכירות בעצם מחייבת את השוכר לגשת לבנק ולשלם עמלה חודשית על מנת להחזיק בשטר ערבות בנקאית שבמידה ואתם הפרתם את החוזה יכול בעל הדירה לגשת במהרה לבנק ולפדות את הכסף הישר מהבנק וללא שום הקשר אליכם – כמובן שאתם אלו שתידרשו לשלם על כך בסופו של דבר חזרה לבנק. ערבות בנקאית נדרשת לרוב כאשר השוכר נראה לא יציב או בעל הכנסה נמוכה ויש הסתברות גבוהה שבשלב כלשהו הוא לא יעמוד בהחזרים ובעל הדירה מעוניין לבטח עצמו.
כאשר אתם מוצאים דירה ויש דרישה לשימוש בערבות בנקאית חשוב מאוד להשים לב מה הם אותם סעיפים שיאפשרו לבעל הדירה לפרוע את הערבות הבנקאית. במידת האפשר יש לנסות לקבוע אי אילו תקרות גבוהות יותר מהרגיל כדי למנוע מצב בעייתי בו בעל הדירה פודה את הכסף. כך לדוגמה, ניתן לבקש שיהיה מותר לבעל הדירה לקבל את הכסף מהבנק רק לאחר איחור של 15 יום בתשלום שכר הדירה (שיהיה לכם זמן להתארגן על הכסף) או לחלופין לקבוע ערבות זו רק למקרה בו אתם נעלמים ואו לא יכולים לשלם עוד.
שטר חוב שכירות
שטר חוב שכירות פחות מעניינת את בעלי הדירות מאחר וזה מצב בו שוב אתם חותמים על מסמך משפטי נוסף לטובת בעל הדירה אך אם הפרתם את החוזה הראשון מה מונע מכם להפר גם את החוזה השני. שטר חוב בעצם אומר שאתם חייבים סכום כסף מסוים לבעל הדירה. כדי לקבל את הכסף יהיה עליו לגשת לבית המשפט ולתבוע אתכם לקבלת הסכום דבר שיאפשר לכם לעמוד ולהתגונן על שלכם ולטעון שהיו הפרות קודמות מצד בעל הדירה ואו שהדירה לא הייתה ראויה למגורים וכן מגוון רחב של טענות שחלקם מתקבלות ואחרות לא.
חשוב לזכור שאמנם יש צורך לגשת עם מסמך זה לבית המשפט אך בסכומים נמוכים מ-50,000 ביכולתו של בעל הדירה לגשת ישירות להוצאה לפועל גם מבלי שקיבל פסק דין ולפעול נגדכם וכאשר הוצאה לפועל מעורבים בתמונה הדברים כבר הרבה פחות נעימים..
- איזה סכום לרשום בשטר חוב?: עד חצי מגובה דמי השכירות השנתיים!
פיקדון בידי בעל הדירה
בעלי דירות וותיקים שהתנסו במגוון שוכרים ואף נפגעו מבקשים פעמים רבות ערבות בדמות פיקדון כספי שניתן להחזיק ולעשות בו שימוש לתיקונים ואו עד לאיתור שוכר חלופי במידה ונעלמתם. השימוש במזומן אף פעם אינו טוב וזה כי יש לכם הרבה פחות שליטה בכסף שנמצא נעול בפיקדון אצל בעל הדירה. כאשר אין ברירה ומשתמשים בפיקדון כערבות לשכירות חשוב מאוד לדרוש מאין קבלה או מכתב חתום בו בעל הדירה מצהיר שהוא אכן קיבל מכם סכום כסף. במידה ואפשרי ניתן לבקש שהכסף יופקד בפיקדון אצל בעל החשבון או בחשבון נאמנות ולא בעובר ושב של בעל הדירה שיתקשה לזכור שהוא אכן חייב לכם כסף.
היתרון בשיטה זו היא כמובן העובדה שבחודש האחרון אפשר לומר לבעל הדירה שהכסף כבר שולם ושייקח את השכירות החודשית מהפיקדון עצמו וכך בעצם אתם לא צריכים לרדוף אחרי בעל הדירה בניסיון לקבל את הערבות שלכם חזרה והוא מצידו יחייב אתכם לסייד את הדירה ולנקותה וכ"ו וכ"ו..
- איזה סכום נהוג לבקש כפיקדון?: שכר דירה של חודש עד חודשיים.
שטר ערבות לשכירות
שטר ערבות לשכירות היא דומה מאוד לשטר חוב רגיל אך בשונה משטר חוב בו אתם נותנים ערבות אישית לבעל הדירה, שטר ערבות לשכירות לרוב יחייב אתכם בהחתמת ערבים נוספים וזהו כמובן אופציה טובה יותר עבור בעל הדירה. לרוב לא עושים שימוש בשטר ערבות וזאת מאחר וגם כך נהוג להחתים ערבים על חוזה השכירות אך במידה ורוצים בהחלט ניתן לעשות בשטרות אלו שימוש.
בשורה התחתונה, חשוב לזכור שאתם אינכם בעלי הדירה ואתם בהחלט במקום נחות יותר ולכן חשוב מאוד שתתנהגו בצורה אחרית ותתגוננו ככל האפשר גם בניסוח של חוזה השכירות וגם בערבויות שאתם מעניקים למשכיר וזאת בניסיון לשמור ככל האפשר על הביטחון שלכם ולמנוע בעיות וטעיות שעולות ביוקר.
2 Responses
כתבה מעולה אבל "להשים לב"? זה צורם בבקשה תקנו ל"לשים לב".
"היתרון בשיטה זו היא כמובן העובדה שבחודש האחרון אפשר לומר לבעל הדירה שהכסף כבר שולם ושייקח את השכירות החודשית מהפיקדון עצמו וכך בעצם אתם לא צריכים לרדוף אחרי בעל הדירה בניסיון לקבל את הערבות שלכם חזרה"
לא הבנתי, הרי בדר"כ אתה נותן 12 שייקים מראש אז גם אם בעל הדירה ייקח את הסכום מהפיקדון, עדיין תצטרך לרדוף אחריו לקבל את הצ'ק ה-12.. לא כך?