בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים שואלים אותנו לגבי האפשרות לרכוש דירה לילדיהם. על פי חוק, לא ניתן לרשום דירה או כל נכס מקרקעין אחר על שמם של ילדים קטינים (מתחת לגיל 18). אך, בהחלט ניתן להעניק דירות לילדים על ידי כך שאנו מבצעים רכישת דירה בנאמנות על ידי עורך דין. במאמר זה אנו נסביר את ההיגיון במהלך זה ואיך התהליך נראה בפועל..
רכישת דירה בנאמנות לילדים
העולם מתקדם במהירות רבה. אם בעבר, רוב הציבור החזיק בנכס אחד למטרת מגורים. כיום, עוד ועוד משפחות רוכשות מספר רב של נכסים הן כהשקעה והן מתוך ראיה עתידית בכך שמחירי הדירות ימשיכו לעלות ובעתיד אולי לא יתאפשר לקנות דירה לילדים. במידה ויש לכם הכנסה נאה, במידה ואתם יכולים להרשות לעצמכם, הרי שאין מתנה גדולה יותר מהיציבות שדירה תעניק לילדים בעתיד.
אך כמובן שישנה בעיה, החוק בישראל מתיר הענקת מתנה של הון לקניית דירה ואפילו מתיר הענקת דירה במתנה. אך זאת, אך ורק לבני 18 ומעלה. במידה ואנו רוצים להעניק מתנה לילד קטן כדי להקדים את עליית המחירים העתידית אנו ניתקל בבעיה.. כדי לעשות מהלך זה יהיה עלינו להעביר בעלות על נכס לגורם בגיר שישמש כנאמן (מאין אפוטרופוס) לנכס עד לבגרות הילד.
איך קונים דירה בנאמנות לילד?
כדי לענות על שאלה זו, עלינו לענות על השאלות הבאות:
- מי הוא "נאמן" לצורך רכישת דירה?
- איך שומרים על זכויותיו של הילד?
- איך מסדירים את רכושו של הילד?
- אילו מסים יש לשלם על דירה בנאמנות?
נענה על שאלות אלו בקצרה:
מי הוא "נאמן" לצורך רכישת דירה?
הנאמן לצורך ביצוע עסקאות מסוגים אלו יכול להיות אדם פרטי או עורך דין ואו אפילו חברה. נאמן חייב להיות גורם אשר יכול לבצע עסקת מקרקעין עבור עצמו (בן 18 ומעלה). בעצם, הנאמן יכול להיות אביו של הילד, אמו של הילד, אחיו הבגירים ואו עורך דין חיצוני שמנהל את הנאמנות לטובת הילד.
איך שומרים על זכויותיו של הילד?
כאשר רוכשים דירה בנאמנות, יש להבין שהילד הוא ה"נהנה" היחיד. כלומר, כל עוד הדירה מושכרת ונהנית מדמי שכירות מידי חודש, סכומים אלו מצטברים לזכותו של הילד והנאמנים אינם זכאים לעשות בו שימוש מלבד לטובת הילד. כדי להגן על זכויות הילד, עורכים הסכם עם הנאמן לצורך רכישת הדירה הרצויה וזאת עוד טרם עורכים חוזה מכר דירה בפועל.
איך מסדירים את רכושו של הילד?
כאשר קונים דירה בנאמנות, פרטיו של הנאמן גלויים אך פרטיו של הנהנה חסויים. בעצם, כאשר מבצעים עסקת מקרקעין, העסקה לא מושלמת עד לרגע בו הזכויות על הנכס רשומות ברשם המקרקעין (טאבו). בעסקאות שנעשות בנאמנות, הרשויות נחשפות לפרטיו האמיתיים של הבעלים ולעומת זאת מי שינפיק נסח טאבו אודות הנכס יראה רק את פרטיו של הנאמן.
אילו מסים יש לשלם על דירה בנאמנות?
כפי שהצגנו, רשויות המס מזהות את הבעלים הרשמי והנאמן בעסקת מקרקעין על בסיס הצהרה של הנהנה במקרקעין. בעסקאות נאמנות יש לשלם שומת מיסוי מקרקעין כפי שמחייב החוק (בהתאם לטיב העסקה וערכה) עם רישום הזכויות אך לאחר מכן, בבוא העת כאשר הילד יתבגר הנכס יועבר אליו כאשר היא פטורה ממס מאחר ומס זה שולם כבר במועד הרכישה למענו.
איך כדאי לבצע רכישת דירה בנאמנות?
אמנם אנו כהורים יכולים לרכוש דירה בנאמנות בעבור ילדינו. אך מומלץ לבצע רכישת דירה בנאמנות בעזרת עורך דין המתמחה במקרקעין. עורך דין זה יעזור לכם להבין מה הדרך הנכונה ביותר עבורכם להעניק את הדירה לילד ובכך בעצם להעניק לילד הגנה טובה יותר גם בעתיד.
כידוע, קניית דירה לילדים אינה מהלך נפוץ במיוחד אם כי חכם מעיקרו. לכן, עוד ועוד הורים בוחרים לרכוש נכס בנאמנות עבור הילד כחלופה לתכנית חיסכון ואו כל מסלול חיסכון אחר שהורים רבים מעניקים לילדיהם. במקרים מסוימים, הורים יכולים לרכוש לילדיהם נכס שבמועד הרכישה שווה סכום נמוך במיוחד אך בבוא העת להיות בעל ערך גבוהה.
לכן יש משמעות לאופן בו אנו רוכשים את הדירה:
- יש חשיבות רבה לאופן בחירת הנכס.
- יש חשיבות רבה למועד רכישת הנכס.
כדאי לבצע רכישת דירה בנאמנות תוך התייעצות עם יועץ השקעות נדל"ן שמודע לכך שהנכס צפוי לשמש כהשקעה בעבור הילד. זאת, מאחר וביכולתו לבחון אפיקי השקעה ארוכי טווח שיביאו לתשואה מקסימלית בטווח הארוך עם הגיעו של הילד לגיל בגרות.
גם על עורך הדין שמטפל בעסקת הרכישה לדעת שמדובר בעסקה ייחודית שבמסגרתה הנהנה קטין ויש להתייחס לכך בחוזה המכר בהתאם לצורך. המלצתנו בעניין זה לבחור עורך דין המתמחה בעסקאות נאמנות עוד קודם לאיתור הנכס המתאים להשקעה ורק לאחר מכן ובהכוונתו לצאת להתייעצות עם אנשי מקצוע נוספים שיעזרו לכם לאתר את הנכס שישמש את ילדיכם בעתיד..
רוצים להתייעץ עם עורך דין או יועץ השקעות על נושא זה? השאירו פרטים באתר והגורם המתאים יחזור אליכם.