גם אתם נתקלתם בפרסומות על "שכונה שממש מחר תוקם במיקום אטרקטיבי"? הבטיחו לכם "זכות לדירה" מפנקת בבניין דירות חדשני ומיוחד במינו? כאשר קרקע בין חדרה לגדרה עולה פחות מחצי מיליון שקל הסיכויים שאכן יש תכניות ראליות על הקרקע נמוכות למדי. במרבית המקרים יסתבר לכם שמדובר בקרקע חקלאית שרק בעתיד תופשר אם בכלל..
מה שמביא אותנו לשאלה,
האם כדאי לקנות קרקע חקלאית להשקעה?
התשובה על שאלה זו מורכבת במיוחד. בכל זאת, אנו נענה עליה בקצרה ככל שרק מתאפשר. אך רגע לפני שאנו עונים על השאלה, כדאי שנבין כמה נקודות חשובות במעלה:
- כאשר קרקע באמת טובה – לא מוכרים אותה (בוודאי לא לכם..)!
- העובדה שיש עיסוק בקרקע בוועדה המקומית אינה אומרת דבר!
- אין ולא תהיה לכם התחייבות להפשרת הקרקע בשנים הקרובות!
- במידה והקרקע תופשר, לא בהכרח שהקרקע תיועד לבניה רוויה!
- במועד הפשרה, כ-40% מהקרקע מופקעת לטובת צורכי ציבור!
או אם תרצו, הקרקעות הטובות נחטפות על ידי יזמים זריזים ששומרים אותן לעצמם, הרשות המקומית תמיד שואפת לגדול ולהתרחב אך היא לא זו שקובעת בעניין כך שאין לכך משמעות מבחינתכם, אף גורם לא יכול להעניק לכם התחייבות לכך שהקרקע תופשר בטווח של עשר עד עשרים השנים הקרובות. גם במידה ואכן נראה הפשרה, יש לזכור שבמידה ולא יתאפשר לבנות בניינים, מעט הקרקע שבידכם לא תהיה שווה הרבה אם בכלל לאחר ההפקעות הנדרשות..
למרות כל האמור, התשובה אינה בהכרח שלילית!!!
בואו נעמיק עוד טיפה כדי לעזור לכם להבין מהו התשובה הנכונה עבורכם,
מתי אסור לקנות קרקע חקלאית:
קרקע חקלאית נחשבת ותיחשב גם בעתיד כהשקעה ספקולטיבית. השקעה ספקולטיבית הנה השקעה מסוכנת!. כפועל יוצא מטיב ההשקעה היא מתאימה לסוג מאוד מסוים של משקיעים. במידה ואתם עונים על ההגדרות הבאות אנו ממליצים לכם להתרחק מהשקעה בקרקעות חקלאיות:
- בני 60+.
- חסרי הון עצמי העולה על 500,000 ש"ח.
- משפחות בהתרחבות.
נסביר, ככל שהגיל שלנו עולה, יש לנו פחות זמן לתקן טעויות ולכן אנו נעבור אט אט להשקעות סולידיות אשר הסיכון בהם נמוך יותר. כאשר אנו צעירים ועוד עמלים על בניית המשפחה, לא נרצה לנעול את כספינו באפיק השקעה ממנו קשה לצאת במידה ויעלה צורך בהון המושקע לטובת אירוע משפחתי, טיפול רפואי ואו כל צורך אחר שעולה. לבסוף, אנו ממליצים למשקיעים קטנים שעוד לא התבססו ובידם הון עצמי הקטן מחצי מיליון שקל להתרחק מאפיק השקעה מסוג זה מאחר והכדאיות ברכישת קרקע חקלאית מתחילה רק ברכישת יחידות קרקע גדולות מספיק בכדי לקדם פיתוח עצמאי בבוא העת.
מתי כדאי לקנות קרקע חקלאית:
על אף כל האמור במאמר זה, יש קהלים שלא רק שכדאי להם להשקיע בקרקע חקלאית, אלא הם חייבים לעצמם להשקיע באפיקים אלו. מדובר כמובן במשקיעים וותיקים ומנוסים. משקיעים בעלי הון משמעותי אשר רוצים לחשוב קדימה ולהתחיל לדאוג לדורות הבאים. משקיעים מסוימים בוחרים לשנות גישה ולהתחיל לבנות את העתיד של ילדיהם ונכדיהם כך שיוכלו אף הם ליהנות מעמלם.
משקיעים אלו פועלים על פי נוסחת השקעה שונה לגמרי. קוראים לסוג השקעה זה "תכנון לדורות". מדובר במושג שמוכר בעיקר בקרב משפחות מבוססות שמנהלים הון רב דורי בעזרת פמילי אופיס (משרדים המתמחים בניהול הון בעבור משפחות אמידות). לפי נוסחה זו, יש הון רב המושקע באפיקים הסטנדרטיים כיתר השוק אך חלק מסוים מההון מושקע באפיקים הנחשבים כמסוכנים מאוד בטווח הקצר אך במידה ומסתכלים 40-50 שנים קדימה, אין סיכון כלל מאחר והצורך באותן קרקעות וודאי ובכך הם מבטיחים שלא משנה מה קורה ההון הרב של המשפחה נשמר לדורי דורות.
לסיכום,
חושבים שאתם צריכים להשקיע בקרקע חקלאית? לא מבינים את תוכן המאמר ורוצים להתייעץ עם יועץ השקעות נדל"ן על אפיקי השקעה מומלצים עבורכם? תאמו איתנו פגישה ובואו לאבחון אישי בכדי שנוכל לתפור השקעות למידות שלכם ולהבטיח את פוטנציאל התשואה המרבי בעבור היכולת הכלכלית שלכם!