הוזמנתם להצטרף לקבוצת משקיעים? לא ממש מבינים מה המשמעויות של קבוצת השקעה? מאמר זה נועד עבורכם. במאמר זה אנו נגדיר ונבין מהו קבוצת משקיעים וננסה להבין האם כדאי להשקיע בנדל"ן לבד או דווקא יחד עם מספר רב של משקיעים נוספים.
קבוצת משקיעים – כן או לא?
רבים שואלים אותנו האם אנו בעד או נגד ההצטרפות לקבוצת השקעה בנדל"ן. אנו נאלצים להסביר בכל פעם את היתרונות והחסרונות שבקבוצות אלו ולכן בחרנו להעלות מאמר מופשט בנושא זה. נתחיל בהגדרה ונעבור לעצם השאלה של בעד או נגד..
בואו נתחיל,
הגדרה של קבוצת משקיעים או קבוצת השקעה:
קבוצת משקיעים בודדים המצטרפת יחד להשקעה משותפת ואו יזמות משותפת.
או במילים אחרות, כל קבוצת רכישה או קרן השקעות המאחדת יחד משקיעים נופלת תחת הקטגוריה של קבוצת משקיעים.
האם להשקיע בנדל"ן דרך קבוצת השקעה ואו לבד?
כדי לענות על שאלה גדולה כל כך, כדאי לחלק את התשובה לשניים:
- קבוצת משקיעים להשקעות בישראל.
- קבוצת משקיעים להשקעות בחו"ל.
האם להשקיע דרך קבוצת השקעה בישראל?
יתרונה של קבוצת השקעה בישראל בכך שיש לה כוח רב יותר לביצוע השקעות גדולות ומשמעותיות. כך לדוגמה, במידה ואנו רוצים להשקיע את כספינו בכדי להשיג תשואה אופטימלית, במקרים רבים אנו לא נוכל לעשות זאת בכוחות עצמנו מאחר ויש לנו הון עצמי מוגבל מה שמאלץ אותנו לבחון רק חלק מסוים מן האפיקים להשקעה. לעומת זאת, כאשר קבוצת משקיעים מגיעה עם הון מצרפי גבוהה, יש לקבוצה יכולת להשקיע בנכסי נדל"ן שיניבו תשואה גבוהה יותר כקבוצה ולכל משקיע בנפרד.
דוגמאות:
- רכישת נדל"ן מניב – משקיע פרטי מוגבל ברכישת נכסי נדל"ן מניב ובניהולם.
- רכישת קרקעות לבניה – משקיע פרטי יתקשה לרכוש יחידת קרקע משמעותית.
כאשר מספר משקיעים מאחדים כוחות, ביכולתם לרכוש קרקע ולבנות על גביה, ביכולתם לרכוש בניין ולנהל אותה ביעילות גבוהה יותר, בסופו של דבר, קבוצת משקיעים משמשת כמכפיל כוח עבור המשקיעים הקטנים והבינוניים בישראל.
האם להשקיע דרך קבוצת השקעה בחו"ל?
יתרונה של קבוצת השקעה בחו"ל בכך שיש לה יכולת לגשר על פערי ידע ומרחק בעבור המשקיעים. משקיע קטן ובינוני שרוצה לרכוש נכסי נדל"ן מעבר לים ימצא עצמו פעמים רבות בבעיה לא קטנה. עליו לנסוע לנכס, לאתר אנשי מקצוע לניהול הנכס, לעקוב מקרוב אחר הנכס אחת לתקופה. אך לא תמיד יש למשקיע הקטן את היכולות הללו ולעתים ההשקעה הופכת ללא כדאית משום כך.
כאשר קבוצת משקיעים מרכזת כוחות יחד, ביכולתם לרכוש מתחמי מגורים כדוגמת מולטי פמילי ואו בניין דירות באמצעות שותפות מוגבלת ובכך בעצם להביא לידי כך שכלל המשקיעים נהנים מרכישת נכס משותף ומניב מבלי שיידרשו לנסוע לבקר בנכס כל אחד בגפו ואו מבלי שיהיה עליהם לסמוך רק על עצמם.
כמו בישראל, גם לכוח הקניה יש משקל גבוהה. ככל שקבוצת המשקיעים מאורגנת טוב יותר, ככל שקבוצת המשקיעים גדולה יותר, כך ביכולתם לרכוש נכסים טובים יותר ולצפות לתשואה גבוהה יותר בהתאמה.
אז בעצם מה השאלה בכלל?
למרות היתרונות הרבים בהשקעה דרך קבוצת משקיעים, יש גם לא מעט חסרונות שיש לקחת בחשבון:
- ניהול כושל של מנהלי הקבוצה.
- שימוש לא תקין בכספי הקבוצה.
- חיכוכים אפשריים בין חברי הקבוצה.
- פירוק השותפות מוקדם מהצפוי.
- ועוד…
הנקודה החשובה ביותר בהצטרפות לקבוצת משקיעים (קרן השקעות, חברת השקעות, קבוצת רכישה) הנה לבדוק את זהותם של מנהלי הקבוצה והתקנון של החברים בקבוצה. ככל שמנהלי הקבוצה יותר מקצועיים, ככל שמנהלי הקבוצה מגיעים עם ניסיון, ככל שלבעלי הקבוצה יש מוניטין לשמור, המצב שלכם יותר טוב. קבוצות משקיעים קמות ונופלות עם מנהליהן. הדגש אם כך הנו בבחינת זהות מנהלי הקבוצה והאופן בו הם מסדירים את הקשר שלהם עם המשקיעים ואת הקשר בין המשקיעים השונים זה עם זה.
לסיכום,
קבוצת השקעה משמשת כמכפיל כוח רב עצמה. אך אף היא איננה נטולת סיכונים. החשש שלנו לאבד שליטה על הכסף שהשקענו מחייב בבדיקת מנהלי הקבוצה ולאחר שהשתכנענו שהם אכן ראויים לנהל את כספינו, נוכל להשקיע באמצעות קבוצה בראש שקט וליהנות מתשואה גבוהה מהממוצע.
רוצים להתייעץ עם יועץ השקעות נדל"ן? מעוניינים לבדוק איך אתם מצטרפים לקבוצת השקעה? השאירו פרטים ונעזור לכם!