אנשים רבים רוכשים דירה חדשה מקבלן, מחכים בהתרגשות למועד קבלת המפתחות כפי שנקבע בחוזה המכר, ובסופו של דבר מתאכזבים לגלות כי ישנו עיכוב במסירת הדירה שרכשו. מעבר לאכזבה הרבה, כאשר מתרחש איחור במסירת דירה מקבלן, ההשפעות הכלכליות על הרוכשים עלולות להיות חמורות ולכן חשוב לדעת כי ניתן לתבוע את הקבלן במקרים מסויימים בגין ההפסדים ועוגמת הנפש. מהו עיכוב במסירה מבחינת החוק, באילו מקרים ניתן לתבוע קבלן שמאחר במסירת הדירה ותשובות לשאלות נוספות – הכל בשורות הבאות.
עיכוב במסירת דירה מקבלן – מה אומר החוק?
על פי החוק, עיכוב במסירה דירה מקבלן מוגדר כאיחור מעבר לתאריך המוסכם בחוזה המכר. כל חוזה מכר של נכסי נדל"ן מחייב את הרוכש והמוכר (במקרה הזה הקבלן) להסכים על תאריך יעד למסירת הנכס וכאשר אין סעיף כזה בחוזה הרי שעל פי החוק מדובר בחוזה שאינו שלם ויש להשלימו באמצעות מנגנון השלמה, כפי שמעוגן בסעיף 26 לחוק החוזים אל מול בית המשפט. מאחר וחוזי נדל"ן מלווים כמעט תמיד על ידי עורכי דין, נדיר למצוא סעיפים חסרים שקשורים לתאריך היעד של מסירת הנכס וכאשר הקבלן אינו עומד בו, הרי שהוא מתעכב במסירה ועובר על החוק שנועד להגן על הרוכש.
באילו מקרים ניתן לתבוע את הקבלן בגין איחור מסירה?
העיכוב במסירת דירה מקבלן יכול לנבוע מסיבות רבות, אך כל עוד לא מדובר בכוח עליון (שריפה, הצתה, מצב בטחוני וכו') על הקבלן למסור את הדירה בזמן וניתן לתבוע אותו. החוק נועד להגן על רוכשי הדירות וזאת בשל ההבנה כי מדובר בתאריך יעד חשוב ביותר עבורם, מאחר וחלקם כבר משלמים משכנתא, גרים בשכירות וצריכים לפנות את דירתם, צריכים אולי להעביר את הנכס שנמצא בבעלותם ושבו הם גרו עד עתה לרוכשים אחרים ולעיתים מדובר גם במעבר דירה לאזור מגורים אחר. למידע מורחב בנושא תביעות על עיכוב במסירת דירות קבלן במדריך של עו"ד שמואל גרנאי.
יחד עם זאת, החוק מגן גם על הקבלן במקרים מסויימים, שכן עיכובים שונים הינם חלק בלתי נמנע מכל תהליך בניית נכס נדל"ן חדש. לכן, החוק אומר כי כל איחור במסירת דירה מקבלן שאינו עולה על 60 יום מהתאריך הנקוב בחוזה המכר אינו מהווה עילה כלשהי לתביעת הקבלן. כאשר מדובר בעיכוב שעולה על 60 ימים, ניתן לתבוע את הקבלן ולקבל ממנו פיצוי, ללא צורך בהוכחת נזק. הפיצוי עשוי להיות מוסדר בחוזה המכר עצמו או להתקבל על פי מה שנקבע בחוק – מ- 60 יום ועד 8 חודשי איחור, פיצוי חודשי בגובה דמי השכירות הנהוגים עבור נכס בסדר גודל דומה, כשיש להכפילם ב- 1.5, ומהחודש התשיעי ואילך, אותם דמי השכירות מוכפלים ב- 1.25.
עוד מקרים בהם ניתן לתבוע – או שלא
קיימת אפשרות להגיש גם תביעות פיצוי נוספות בהתאם לפקודת הנזיקין, רק שלעומת המצויין בחוק החוזים, במקרים שכאלה יש להוכיח את הנזק שנגרם. במידה והעיכוב נוצר בשל אי קבלת טופס 4 עבור הדירה, גם אז מדובר בעילה לתביעת פיצויים. ואם העיכוב נובע בשל בקשות מיוחדות שהרוכש ביקש מהקבלן לאורך תקופת הפרויקט, הרי שבית המשפט יכול לקבוע כי העיכוב מוצדק וכי לא מגיעים פיצויים, אלא אם לוחות הזמנים במקרה של שינויים הוסדרו היטב בחוזה המכר.