בעל דירה? רוצה ליהנות מהטבת סבסוד ביטוח דירה ואו מהטבת סבסוד עלויות תחזוקת דירה? לפי הצעת חוק חדשה שהועלתה על ידי ח"כ רועי פולקמן, משכירי דירות שיסכימו להקפיא את שכר הדירה למשך 5 שנים יזכו להטבות אלו מקופת המדינה. איך זה יעבוד? האם יש לזה סיכוי לעבור בכנסת? האם זה בכלל משתלם? על זה בדיוק אנו נענה במאמר זה:
סבסוד ביטוח דירה והחזקה
על בעיית מחירי השכירות בישראל אין חולקים. ככל שמתקרבים למרכזי הביקושים, מחירי הדירות מזנקים והופכים את נטל המחיה לקשה מנשוא. מזה שנים, מנסים חברי כנסת שונים לקדם הצעות חוק שונות להגבלת העלאת שכר דירה, חובת דיווח כל שכירות והשוואת מחירי השכירויות ועוד. בכל פעם, היזמות נתקלות בקשיים בלתי עבירים ונעצרים. כעת, שואף ח"כ רועי פולקמן לשנות את הגישה ולעבור מקנסות ורישומים להטבות לאלו שפועלים בצורה אחראית ומסודרת להגבלת דמי השכירות מיוזמתם.
תנאים לקבלת ההטבות:
- הקפאת שכר דירה למשך תקופה של 5 שנים.
- העלאת שכר הדירה בהתאם לשיעורי מדד המחירים לצרכן.
*ייתכנו שינויים בתנאים לקבלת ההטבות.
מציעי הצעת החוק מאמינים שניתן להגיע לכדי 50,000 מסמכי חוזה שכירות ארוכי טווח בתוך חמש שנים (7,000 בשנה) ובכך להסדיר לראשונה את ענף השכירות למגורים בישראל. לצורך העניין, ישנה הסכמה במשרד האוצר להקצות סכום של 12 מיליון ש"ח בשנה ו-60 מיליון ש"ח לאורך חמש השנים הקרובות.
אילו הטבות יקבלו המצטרפים לתכנית:
- סבסוד עלות ביטוח דירה שכורה.
- סבסוד עלות החזקת דירה להשכרה.
פרטי ההטבה למשכירי דירות עדיין אינו ברור בכללו. אין עדיין התייחסות להיקף התמריצים ולאופן בו הם יחולקו לציבור המשכירים. בנוסף, ישנה מטרה נוספת בדמות יצירת מאגר דירות להשכרה ובכך לנטר ולבחון תדיר את שוק השכירות שאינו זוכה להתייחסות ראויה.
מה גובה ההשפעה לתכנית זו:
לפי נתונים לא מאומתים במשרד האוצר:
- 39% מהשוכרים נהנים מדירה למשך שנה אחת בלבד.
- 25% מהשוכרים נהנים מדירה למשך שנתיים בלבד.
- 15% מהשוכרים נהנים מדירה למשך שלוש שנים בלבד.
- 7% מהשוכרים נהנים מדירה למשך ארבע שנים.
- 11% מהשוכרים נהנים מדירה למשך חמש שנים ומעלה.
כלומר, 89% מהשוכרים ישמחו לראות תכנית סבסוד זה יוצאת לדרך. מדובר בשינוי דרמטי שיאפשר לזוגות צעירים וסטודנטים ליהנות ממקום מגורים קבוע לאורך כל תקופת הלימודים / תקופת ההסתגלות לחיי העצמאות. אם כי, יש לציין שעיקר הבעיה בשכירות ארוכת טווח קיימת בעיר תל אביב וביתר הארץ לשוכרים אין יותר מידי בעיה לאתר דירה במחיר דומה ואו לחדש חוזה לתקופה נוספת…
האם זה יעבור, האם זה משתלם?
הצעת חוק זו אינה צפויה להיתקל בבעיות רבות בעיקר בגלל שזו תכנית וולונטרית שאינה מחייבת ועיקרה בהטבות ולא במיסוי ואו בהרתעה של משכירים. למרות האמור, קשה להבין איך יפקחו על ענף זה, כמה כוח אדם יידרש לטפל בתיקים הרבים ושאלות רבות אחרות נותרות פתוחות על השולחן. לכן, ניתן לצפות לדחיות לא מעטות ולהמתנה לא קצרה עד לאישור הצעת החוק ולתחילת ההטבה למשכירים בפועל.
לשאלה החשובה באמת, האם זה משתלם:
התשובה מורכבת:
- בעלי דירות הרוכשים פוליסת ביטוח לדירה – ישתלם ככל הנראה.
- בעלי דירות שאינם רוכשים פוליסת ביטוח לדירה – לא ישתלם.
עלויות התחזוקה בדירות להשכרה אינם גבוהות במיוחד. הצעת החוק מציגה הנחה רק לאלו הנעזרים בחברת החזקה חיצונית, כך שבפועל באזורי הביקוש (בניינים ישנים ולא מתוחזקים) ככל הנראה שהטבה זו לא תבוא לידי ביטוי ולכן בעלי הדירות לא ישתכנעו ממנה.
לעומת זאת, יהיה עלינו לראות מה תהיה גובה ההטבה בסבסוד ביטוח דירה שכורה. במידה והחיסכון יהיה משמעותי, הרי שיהיו משכירים שיסכימו להפסיד מעט הכנסה אך ליהנות משקט נפשי ומוזל. לעומת זאת, בעלי דירות שגם כך אינם משלמים כיום לביטוח הנכסים שברשותם, לא ימצאו כל עניין ביזמה זו ולכן הם אינם צפויים להצטרף לתכנית.
לסיכום,
הטבה זו בהחלט צפויה להיות טובה בעיקר לבעלי נכסים שאינם באזורי הביקוש. בעלי דירות באזורי ביקוש יעדיפו לא להצטרף לתכנית מלכתחילה. יתרה מכך, בעלי דירות רבים אינם מדווחים לרשויות על הכנסותיהם וסופגים מיסוי כבד בדמות מיסוי דירה שלישית ולכן סביר להניח שאין להם יותר מידי תמריצים להצטרף ליוזמה ברוכה זו.