בעשור החולף, אנו עדים להתעשרות מהירה של רבים בישראל. יזמים והייטקיסטים מוצאים עצמם עם סכומי כסף משמעותיים אשר יכולים לשמש אותם לשארית חייהם גם ללא המשך עבודה סדירה. אך, בכדי להבטיח שכספים אלו אכן ישמרו על ערכן ואף ישמשו גם את הדורות הבאים, יש להיערך ולהשקיע את הכספים בצורה נכונה. במאמר זה נסביר אודות ניהול עושר באמצעות השקעות נדל"ן.
ניהול עושר
כאשר משקיע ממוצע מחפש השקעות אטרקטיביות, המשימה מורכבת אך אפשרית. לעומת זאת, כאשר אדם מעוניין להשקיע סכומי עתק לטווחי זמן ארוכים, הרי שמורכבות ההשקעה גדולה אף יותר ויש צורך בליווי מקצועי של מומחים בכל אפיק ואפיק להשקעה.
משפחות אמידות אשר מעוניינות למנף את נכסיהם ולדאוג גם לדורות הבאים בהחלט ישאפו לקבל שירותי "ניהול עושר" ממשרדים שמעניקים את מכלול השירותים שנדרשים להשקעות בנדל"ן. ניתן לקרוא על שירותי פמילי אופיס בנדל"ן או להמשיך ולקרוא מאמר זה המסביר את האופן בו מנהלים את העושר ודואגים לדורות שעתידים לבוא:
איך מעבירים עושר בין דורות באמצעות השקעות נדל"ן?
כדי לדאוג לדורות הבאים, כדי להבטיח שההון נשאר בעל ערך עבור המשפחה, יש לתכנן עשרות שנים קדימה. כדי להשיג תוצאות אופטימליות בטווח הארוך, ניתן להשקיע בשוק ההון אך חשוב מכך חובה להשקיע בשוק הנדל"ן שמרכיביו ברורים ופשוטים יותר לניהול. במידה ועושר משפחתי מתוכנן ומנוהל כהלכה, הצלחתו של ראש המשפחה יכולה לחלחל גם מספר דורות קדימה ובעצם להביא לשיפור רמת החיים של כלל הדורות הבאים. כעת נסביר איך מתכננים קדימה ומנהלים עושר משפחתי בעזרת השקעות נדל"ן.
שלבי ניהול עושר משפחתי:
- הגדרת מטרות ויעדים בחיים.
- הגדרת ההון המשפחתי (נכסים, חסכונות, הכנסות, הוצאות).
- הגדרת רמת חיים למשק המשפחתי.
- הגדרת מהלכים פיננסיים (תכנון אסטרטגי).
- הגדרת אופן העברת ההון לדורות הבאים.
אנו נעבור כעת על כל שלב ושלב בכדי להסביר את הרציונל שעומד מאחוריו:
1. הגדרת מטרות ויעדים בחיים:
לכל אדם, לכל משפחה, יש סדרי עדיפויות שונים לחייהם. ישנם משקי בית אשר יגדירו יציבות כיעד עליון. אחרים יגדירו חיי ראווה ושפע כיעד עליון וכן הלאה. לפני שניתן לתכנן את אופן הניהול לעושר המשפחתי, יש צורך בכך שמנהלי התהליך יבינו היטב מה הרצונות של בעלי ההון.
כדי לבנות את המטרות והיעדים לכספי המשפחה יש לבצע סדרה של פגישות בהן מנהלי ההון המשפחתי מתשאלים את הלקוח במגוון רחב של שאלות בתחומים הקשורים ישירות לכסף ובתחומים שקשורים לכסף רק בעקיפין. בצורה זו, ניתן לבנות עבור משק הבית פרופיל אישי שישמש את כלל אנשי המקצוע שיעסקו בתיק ההשקעות.
2. הגדרת ההון המשפחתי (נכסים, חסכונות, הכנסות, הוצאות):
ההון המשפחתי יכול לבוא לידי ביטוי במקורות הכנסה קבועים ויציבים, בחסכונות ארוכי שנים ואו מירושות שהתקבלו. ההון המשפחתי אינו רק ההון הקיים אלא גם רף ההכנסות אל מול רף ההוצאות בחלוקה להוצאות קבועות ומשתנות. כאשר מעוניינים לבנות תכנית ניהול עושר לטווח ארוך, יש להתייחס לכלל הפרמטרים שמרכיבים את ההון המשפחתי.
לכן, נידרש להוריד את הנכסים הבאים אל הנייר:
- שווי ערכם הכולל של נכסי הנדל"ן במשפחה.
- גובה התשואה התזרימית מנכסי הנדל"ן במשפחה.
- שווי ערכם הכולל של תיק ההשקעות בשוק ההון.
- גובה התשואה התזרימית מתיק ההשקעות בשוק ההון.
- גובה החסכונות והירושות שמוחזקים בהון נזיל.
- קרנות גמל, השתלמות, פנסיה, ביטוח מנהלים, פקדונות.
- גובה ההכנסות הקבועות מעבודה ואו השקעות בעסקים.
- ועוד..
לאחר מיפוי כלל מקורות ההכנסה וההוצאה, ניתן לדעת מהו ההון המשפחתי ועל פי מידע זה, ניתן לבנות תמהיל השקעות ייחודי בהתאמה אישית לרמות הסיכון בהתאם למטרות והיעדים שהוגדרו בשלב הקודם על ידי מנהל התיק שאחראי לניהול העושר.
3. הגדרת רמת חיים למשק המשפחתי:
לחלק זה בתהליך יש קשר ישיר לשלב הראשון. ראש המשפחה, האדם שייצר את ההון להשקעה, יכול לקבוע בעבור הדורות הבאים את אורח החיים ורמת החיים בהתאם לאופן תכנון ההון. ראש המשפחה יכול להגדיר הקצעת הון לרמת חיים גבוהה אך כזו שתשאיר מעט פחות לדורות הבאים. או לחלופין, ראש המשפחה יכול לקבוע הקצעת הון סולידית וממוצעת כך שגם הדורות הבאים יוכלו ליהנות מביטחון כלכלי ויציבות לשארית חייהם.
הגדרת רמת החיים חשובה מאוד כאשר בונים תכנית ניהול עושר. מאחר ואנו נבחר אפיקי השקעה להון המשפחתי בהתאם לאורך הרוח ויכולת ההמתנה של המשפחה. משפחה שיכולה להמתין זמן רב יותר כתוצאה מהתנהלות סולידית, תוכל להשקיע באפיקים רווחיים במיוחד בטווח הארוך ובכך להשיג תוצאות טובות במיוחד. משפחה שחייבת את הונה בנזילות רבה, תידרש להשקיע באפיקים פחות טובים ואף לוותר על השקעה ישירה בנכסי נדל"ן מניבים כדוגמת קרקעות ונדל"ן מניב..
לצורך הערכת עלויות שמירה על רמת חיים, עלינו לבדוק את הפרמטרים הבאים:
- עלויות שוטפות לצריכת המשפחה.
- מספר כלי רכב ומועדי שדרוגן.
- מספר ואופי האירועים המשפחתיים.
- כמות ותדירות נופש והטיסות לחו"ל.
- תחביבים והוצאות על פנאי ובידור.
- היקף תרומות לפרויקטים וגופי צדקה.
- ועוד..
לאחר שלב זה, ניתן לחבר בין מיפוי ההכנסות ומיפוי ההוצאות בכדי לקבל תמונת מצב מדויקת להפליא שתשמש אותנו לתכנון הפיננסי של המשפחה:
4. הגדרת מהלכים פיננסיים (תכנון אסטרטגי):
תכנית ניהול עושר לטווח ארוך דומה במאפייניה לתכנית עסקית לעסק. בתכנית זו, מנהל העושר המשפחתי נדרש לבסס אסטרטגיה שתבטיח ניהול נכון ואפקטיבי לעושר המשפחתי וזאת מבלי להתפשר על שאיפותיו ורצונותיו של אב המשפחה ומשק הבית שבעניין.
התכנית כוללת בין היתר:
- התייחסות לניהול והשבחה של הנכסים הקיימים.
- שיפור והוזלת הליכים ושירותים שהמשפחה צורכת.
- ניהול מהלכים להשגת זכויות נוספים על נכסי נדל"ן ברשות המשפחה.
- ועוד.
בדומה לתכנית עסקית, גם בתכנית לניהול עושר משפחתי, עלינו להכין דו"ח המתייחס לטווח ארוך אך מידי תקופה של שנה שנתיים לעדכנו בהתאם לשינויים במשק הבית ושינויים בשווקים בהם אנו פועלים. כאשר אנו בוחרים למנף את ההון המשפחתי באמצעות השקעות נדל"ן, ביכולתנו לבחון האם ניתן להשיג זכויות נוספים על הנכסים? האם ניתן לרכוש קרקעות בהם יש פוטנציאל להשבחה? האם כדאי לממש השקעות ולבחור בכאלו המבטיחות תשואה גבוהה אף יותר? וכן הלאה..
5. הגדרת אופן העברת ההון לדורות הבאים:
האפיק הנוח והאפקטיבי ביותר להעברת הון בין דורית הנה בנדל"ן. נדל"ן אינו ניתן להעלמה ואו לחילוקי דעות, הזכויות רשומות בטאבו ומועברות מדור לדור בצורה מסודרת ורק על סמך צו ירושה המקנה ליורשים מוגדרים את הזכויות על הנכסים.
כדי לעגן את העברה הבין דורית כנדרש, כדי להבטיח שרק בני המשפחה המוטבים זוכים ליהנות מההון המשפחתי, כחלק מניהול עושר משפחתי, עובדים יחד עם עורך דין המתמחה בהעברות בין דוריות שמכין הסכמים משפטיים ומתייחס למגוון רחב של בעיות ומחלוקות שיכולות לצוץ ובכך פותר את התככים המשפחתיים ובמקום זאת מעניק רוגע וביטחון לכלל המוטבים בעתיד.
כדי להשיג יעד זה יש לפעול לפי הסדר הבא:
- התייעצות וקבלת החלטות על מאפייני העברה הבין דורית.
- הצגת ההחלטות ואופן העברה הבין דורית לכלל המוטבים.
- חיבור הסכם משפטי שמבטיח את הזכויות (תלוי חובות?..)
- חיבור ירושה כתובה ומאומתת המופקדת בידי עורך דין.
- עדכון הפרטים אחת לתקופה בהתאם לצורך.
לסיכום,
תכנון ניהול עושר משפחתי אינו משימה פשוטה. חלק מנהלים את עושרם בכוחות עצמכם, אחרים נוטים לשכור שירותי ניהול עושר שיעזרו להם בניהול ההשקעות והעברה הבין דורית. הפעילות לניהול העושר המשפחתי תיעשה לרוב במגוון אפיקים אך בנגיעה רחבה בהשקעות נדל"ן שהופכות תהליכים מורכבים לכאלו שניתן לנהל ולאכוף ביתר קלות.
השקעות נדל"ן ארוכות טווח לדורות הבאים מאפשרים למנהלי ההון המשפחתי להשקיע באפיקים ספקולטיביים כדוגמת רכישת קרקעות חקלאיות אשר יופשרו רק בעוד עשרות שנים אך בבוא העת יבטיחו ליורשים סכומי עתק שיאפשרו לא רק להעביר הון לדורות הבאים אלא אף לנעול את ההחזקות ולהשביחם משמעותית.
רוצים להבין מעט יותר על התהליך? התייעצו עמנו!