רבים שואלים מתי צריך אדריכל? אז החלטנו! משפצים, מרחיבים את הדירה! – מתי נעדיף אדריכל לצורך ביצוע העבודות ומתי נוכל לוותר ולפנות ישירות לקבלן עבודה.. ראשית כל עלינו להבין שלאדריכל שני תפקידים:
- תכנוני – העבודה האדריכלית בפועל.
- ביורוקרטי – התנהלות מול הרשויות.
כלומר, בכדי שנוכל לוותר על פועלו של האדריכל נצטרך ליתר את שני התפקידים הללו.
מתי צריך אדריכל? – מדריך
בעוד על הפן התכנוני אין ויכוח בנוגע לפעמים בהם אנו נדרשים לאדריכל, בפן הביורוקרטי עלינו לחלק את סוגי העבודות לשניים:
- עבודות שיפוץ המצריכים היתר בניה.
- עבודות שיפוץ שאינם מצריכים היתר בניה.
1. עבודות שיפוץ שמצריכים היתר בניה (מהרשות המקומית לתכנון ולבניה):
כאשר נרצה לבצע הרחבה למבנה או שינוי שיראה ויהיה ניכר מחוץ למבנה כדוגמת הרחבת שטח הדירה, הוספת חלון או דלת שניכרים כלפי חוץ, שינוי חיפוי לחזית או כל שינוי קונסטרוקטיבי בשלד המבנה, אלה שינויים אשר דורשים היתר מהרשות המקומית לתכנון ולבניה מאחר והם משפיעים על המרחב הציבורי ועל הציבור כולו. כאשר יש צורך להיתר ואנו נצטרך לאסוף ולרכז מפות, מדידות, אישורים ומסמכים רבים אנו נרצה לפנות לאדריכל שיאסוף את כל הנצרך ויגיש ויחתום על התיק לבקשה להיתר כאיש מקצוע.
2. עבודות שיפוץ אשר אינם מצריכים היתר כזה:
כאשר נרצה לבצע שיפוץ פנים או "שינוי פנים" כפי שהוא מוגדר בחוק, אין צורך בהיתר בניה כל עוד אנו שומרים על שלושה כללים:
- אין פגיעה בשלד המבנה – לכל מבנה מערכת קונסטרוקטיבית אשר בלעדיו המבנה יתקשה לעמוד על תילו או לפחות יהיה פחות יציב. לרוב כלולים בשלד המבנה: התקרה והרצפה של כל קומה בנוסף לעמודים ולקירות התומכים. (קבלן גם ללא התערבות אדריכל יוכל לרוב לדעת מהם העמודים והקירות הנכללים בשלד המבנה) אך כאשר אנו נדרשים לשינוי מבנה השלד עלינו לקבל על כך היתר בניה.
- אין פגיעה בחזיתות חיצוניות – גם כאשר מתבצעת עבודת שיפוץ פנים, אסור שיהיו על עבודות פנים אלה השלכות על החזית החיצונית של המבנה, לשם דוגמה: הרחבה, הצרה או סתימה של חלון או דלת כאשר היא פונה אל עבר החזית החיצונית תדרוש היתר כחוק וזאת מכיוון שהיא עלולה לחבל בנראות האחידה של הבניין או המבנה.
- אין שנוי בשטח הדירה – כאשר אנו רוצים לפצל דירה לשני יחידות או כאשר ברצוננו לאחד בין שני דירות במסגרת שיפוץ עלינו לקבל על כך היתר מהרשות המקומית מאחר ופעולה זו משפיעה על התשתיות הציבוריות.
מתי אפשר לשפץ לבד גם בלי אדריכל?
בעבודות אלו אשר אינם דורשים קבלת היתר ועל כן אין צורך באדריכל בפן הביורוקרטי של התפקיד יש מצבים בהם לא נצטרך את שירותיו של האדריכל או מעצב הפנים. ההחלטה האם לשכור את שירותיו תהיה לרוב תלויה באופי ובהיקף העבודה שאותה אנו נרצה לבצע על הנכס וכמובן על רמת הגימור והנראות הסופית.
דוגמאות למקרים בהם אין צורך באדריכל לצורך שיפוץ:
אם אנו מתכוונים לשפץ "רק" משהו מסיום..
להלן דוגמאות:
- החלטנו שהמטבח צריך להיות מעט יותר גדול על חשבון הסלון..
- קיבלנו החלטה שחדר השינה מיותר ומה שנצרך הוא בעצם חלל עבודה..
- נדרשנו להוסיף שירותים ליחידת ההורים..
נוכל במצבים אלו ורבים אחרים לוותר על הפן התכנוני של האדריכל ולסמוך על כישורינו, וכישוריו וניסיונו של קבלן הביצוע שבחרנו.
מקרים בהם יש צורך באדריכל לצורך שיפוץ:
כאשר אנו מעוניינים בשיפוץ רחב יותר אשר כולל חלק ניכר בדירה או כולה, תהליך אשר מורכב, ארוך ויקר יותר. עדיף שנעזר באדריכל או מעצב פנים, איש מקצוע אשר יעזור לנו לקבל החלטות תכנוניות שיותר נכונות לנו, החלטות על בסיס ראיה כוללת של הרצוי והנדרש, בנוסף לכך שהוא כאדריכל אחראי על העבודה הקבלנית ופועל כמתווך בינינו לבין קבלן הביצוע ומייתר לנו כאב ראש וזמן רב ויקר!
נקודות נוספות שחשוב להכיר:
1. בנוסף לשיפוץ פנים שאינו דורש קבלת היתר, בשנת 2014 נכנסה לתוקף "רפורמת המרפסות", הרפורמה כוללת שורה של פעולות הנדסיות, שיפוצים ותוספות שאפשר לבצע בנכס מבלי לקבל על כך היתר (לפעולות אלו לא נצרך אדריכל גם בפן התכנוני..) כדוגמת הקמת פרגולה, הקמה של גדר עד גובה 1.5 מטר, הצבת שער חשמלי לרכב ועוד ועוד. (גם ללא צורך בהיתר עדיין קיימת חובת דיווח על ביצוע עבודה )
הרפורמה הנ"ל אינה בשורה של ממש לאלו שהחליטו לשפץ אלא בשורה משמחת בתחום הביורוקרטי, הבשורה הטובה בכך שאם וכאשר אנו נצטרך להגיש מסמכים ובקשה להיתר לצורך שיפוץ נרחב ,תאריך הדיון בהיתר אותו אנו מבקשים לא יעמוד מאחורי אין ספור בקשות להיתרים בנושאים אזוטריים כדוגמת אלה שהרפורמה היטיבה אתם, ובעצם כך יחסך לנו זמן המתנה רב.
2. כהשלמה להבנת ההליך הביורוקרטי – בקשה להיתר והיענות חיובית לבקשה זו ברשות המקומית תינתן רק כאשר הבקשה תואמת את התכנית המפורטת שכבר קיימת לתא שטח זה (במילים פשוטות ובהשטחה מסוימת, כאשר בתא שטח מסוים, המבנה הקיים לא ניצל כל הפוטנציאל אותה אפשרה התכנית המפרטת יש מקום לאישור הבקשה) כאשר היא אינה תואמת את התכנית המפורטת הבקשה תיענה בשלילה, אפשר לערר על החלטה זו בפני הועדה המחוזית לתכנון ולבניה שהיא ערכאה גבוהה יותר .
- קראו עוד על אחוזי בניה מותרים.
רוצים להתייעץ עם אדריכל? השאירו פרטים: