מחיר שכירות ממוצע לדירה הנו אחד הנושאים היותר מורכבים. מחיר שכירות של בני משפחה ומחיר שכירות של רווק בדירת שותפים יהיו שונים וכך גם הרמת חיים שלהם. העלות לשכירות של דירה ממוצעת אינה רק הסכום שנקוב בחוזה שכירות אלא גם כל השירותים הנלווים שחשובים לא פחות למחייה בדירה. כאשר בוחנים את עלויות שכירות של דירה חשוב לעשות זאת מתוך מחשבה ותכנון פיננסי כדי שתוכלו לעמוד בהוצאות השונות.
מחיר שכירות ממוצע לדירה קטנה או דירת שותפים
מגורים בערים תל אביב או ירושלים יקרים משמעותית מערי הפריפריה. עבודה מן הצד השני יש בשפע במרכז אך אין מספיק בשאר אזורי המגורים בישראל. דבר זה מהווה כוח משיכה חזק במיוחד לצעירים שרוצים להתפתח ולהצליח. מחירי הדיור היקרים לא מאפשרים שכירות כיחיד ולכן דירות שותפים שמושכרות לסטודנטים ולעובדים צעירים כבר מזמן הפכו לסטנדרט ועלויות המחיה בהם נמוכות משמעותית.
כאשר מדברים על דירות שותפים ניתן להתייחס גם לדירות לזוגות צעירים במקרים בהם מדובר בדירות קטנות מאוד אשר במקרים רבים מדובר בכלל בדירה מחולקת שמושכרת לכמה זוגות שונים. דירות אילו זולים משמעותית אבל גם הם לא חפים ממורכבויות שונות כאשר מתייחסים להוצאות של הצדדים.
הוצאות לפני הכניסה למגורים בדירה
ההוצאות הרבות על מגורים מתחילות עוד קודם למעבר דירה והן כוללות מהפך משמעותי באורח החיים. לרווקים וזוגות צעירים שעוזבים את בית ההורים בפעם הראשונה יש תקופת הסתגלות משמעותית בה הם לומדים לחיות לבד, לשלם חשבונות ולדאוג שהחיים מתנהלים כסדרם ופתאום מגלים שיש הוצאות רבות עליהם כלל לא חשבו במהלך איתור הדירה ובשיקולים שהובילו אותם למגורים עצמאיים.
הוצאות חד פעמיות יהיו מכה קלה בחסכונות ועליהם תוכלו להתגבר יחסית בקלות. עבודה של מעט יותר שעות והכנת חיסכון לקראת מעבר דירה יכולים להיות בהחלט היערכות טובה שיש לשקול טרם קבלת ההחלטה הסופית. יש להיערך לעלויות הבאות:
שימוש במתווך דירות: אמנם עושה לכם חיים קלים במהלך איתור הדירה אך יעלה לכם סכום דומה לדמי השכירות של החודש הראשון. מדובר בסכום לא מבוטל במיוחד כאשר אתם מוגבלים מבחינה תקציבית, כיום עם קבוצות פייסבוק ואתרים כדוגמת יד2 ניתן בקלות לאתר דירות גם ללא צורך במתווך ומומלץ לעשות כך.
מחיר שימוש במתווך להשכרת דירה: 2,000 ש"ח בממוצע.
רכישה של ציוד בסיסי לדירה: כדוגמת כלי אוכל, סכו"ם חדש, מצעים למיטות, וילונות לחלונות, מגבות ושטיח למקלחת לצד ציוד הכרחי כדוגמת חומרי ניקוי ושימורי אוכל וקטניות אינם בהכרח דבר זול ותופתעו לגלות כמה יקרים יכולים להתברר חלק ניכר מרשימה מצומצמת זו ובמידה וניתן לקחת מבית ההורים או לרכוש יד שנייה מומלץ לעשות זאת.
מחיר קנייה של ציוד בסיסי לדירה: 1,200 ש"ח בממוצע.
רכישה של ריהוט לדירה: יכולה להיות יקרה מאוד אך באותה מידה ניתן למצוא מציאות בחנויות ריהוט כדוגמת איקאה או לחפש באתרי יד שנייה. ריהוט בסיסי לרוב כולל פינת אוכל, ארון בגדים, ספה או פינת ישיבה, מקרר, תנור, מכונת כביסה, בדירות שותפים לרוב כבר יש את אותם רהיטים ועליכם להשתתף רק בחלק מההוצאות דבר שחוסך לכם כסף רב וכמובן גם את הצורך בהובלה.
מחיר קנייה של ריהוט בסיסי לדירה: 5,000 ש"ח בממוצע.
הובלה של ציוד וריהוט לדירה: אמנם לא תמיד נדרשת אבל אם אתם נכנסים לדירה ריקה ונאלצתם להיפרד מסכומי כסף על רכישה של ריהוט וציוד בסיסי לבית ההובלה של הדברים יכולה להגיע לסכומים לא מבוטלים במיוחד כאשר מוסיפים על דמי ההובלה הבסיסיים את הטיפ שנהוג לתת לסבלים.
מחיר הובלה לדירה: 1,600 ש"ח בממוצע.
צביעה ותיקונים שונים בדירה: יכולים להיעשות בכוחות עצמכם או באמצעות שימוש בבעל מקצוע. לא כולם בוחרים לעשות תיקונים וצביעה מחודשת לדירה אבל לאלו שרוצים להתגורר בדירה משך זמן רב ורוצים ליהנות מהשהות בה הרי שזה בהחלט אופציה חשובה. בדירת שותפים אנו צובעים ומתחזקים רק את החדר בה נגור.
מחיר חומרי גלם וצביעה: 1,250 ש"ח בממוצע.
סה"כ הוצאות חד פעמיות: 7,000-12,000 ש"ח בהתאם לדירה
הוצאות חודשיות אחרי הכניסה למגורים בדירה
לאחר שעברתם את המשוכה הראשונה ונכנסתם לדירה מדובר בהוצאה לא מעטה בכל חודש ובמידה ואתם לא ערוכים לכך מומלץ לחשוב פעם נוספת על הדברים. יש מגוון הוצאות קבועות ומשתנות בהחזקה של דירה בבעלות או בשכירות ולפני שחותמים על חוזה שכירות חשוב לשים עליהם את הדעת – להלן כמה דוגמאות להוצאות צפויות:
הוצאות קבועות לחודש הן כל אותם הוצאות שניתן ופשוט לחזותן מראש, מדובר בהוצאות שעלותם מחושבת בקלות וניתן להסתמך עליהם שלא צפויים שינויים דרסטיים בעלותם בשנה הקרבה.
שכר דירה הנו עלות קבועה ואין דרך לצמצם אותה, גם כאשר אתם בוחרים לנסוע לטייל ולא מתגוררים בדירה עליכם לשלם שכר דירה כפי שהתחייבתם בחוזה השכירות במקרים מסוימים בעל הדירה מאפשר לכם להשכיר את הדירה כסאבלט ואז אתם יכולים לצמצם הפסדים אך יש לבחון זאת בנפרד.
עלות שכר דירה לדירה קטנה / דירת שותפים: 2,000 ש"ח ליחיד לחודש בממוצע.
ארנונה אף היא קבועה ומשתנה בין עיר לעיר בעלותה ועליה לא ניתן במרבית המקרים לקבל החזרים והנחות ולמרות זאת במידה ואתם חיילים או סטודנטים חשוב לבדוק מהו זכאותכם ולנסות לקבל הנחה על עלות חודשית זו.
עלות ארנונה לדירה קטנה / דירת שותפים: 350 ש"ח לכל הדירה לחודש בממוצע.
טלוויזיה בכבלים לא ממש זולה ורבים מבקשים לוותר עליה אבל כאשר נכנסים לדירת שותפים או כאשר אתם חולקים את אותה החבילה עם השכנים עלותה מצטמצמת משמעותית והיא לעתים אף הופכת לכדאית. בדירת שותפים לא תמיד יש באפשרותכם לוותר על הכבלים מאחר ואתם חולקים את הסלון עם אחרים וכולם חייבים לשלם.
עלות טלוויזיה בכבלים בדירה קטנה / דירת שותפים: 100 ש"ח ליחיד לחודש בממוצע.
אינטרנט מהיר הנו מוצר חובה בכל דירה באשר היא. לאחר הרפורמה האחרונה ניכרת צניחה משמעותית במחירים וכיום ניתן לקבל אינטרנט מהיר במיוחד בפחות ממאה שקלים דבר שהופך מוצר זה לכדאי במיוחד. בדירת שותפים בה חולקים את עלות האינטרנט מדובר בהוצאה פשוטה יחסית.
עלות אינטרנט בדירה קטנה / דירת שותפים: 25 ש"ח ליחיד לחודש בממוצע.
קו טלפון אמנם הולך ונעלם ואותו לא ממש ניתן לחלוק ולכן אין משמעות לדירה של שותפים או לעובדה שהדירה קטנה ולכן מחירה נשאר זהה. כיום עם הסלולרי שיש לכל אחד הצורך במכשיר טלפון ביתי נעלם לא רק בדירות שותפים אלא גם בבתים בהם מתגוררים משפחות כך שמדובר בהוצאה מיותרת לגמרי.
עלות טלפון ביתי בדירה: 60 ש"ח ליחיד לחודש בממוצע.
ועד הבית הנו נושא מורכב מאחר והוא נקבע בהתאם לרמת השירותים שמקבלים בבניין המגורים. חברות החזקה דורשות סכומים גדולים וכאשר מדובר בדירה מחולקת דברים מתחילים להסתבך – חשוב מאוד לקבוע הוצאות אלו בחוזה השכירות וכמובן להסדיר את הדברים מול בעל הדירה.
עלות ועד הבית בדירה ממוצעת: 125 ש"ח ליחיד לחודש בממוצע.
הוצאות משתנות לחודש הן כל ההוצאות הללו שאנו לעולם לא יכולים לדעת כמה בדיוק הם יצאו. בחודשי הקיץ יש עליות מסוג אחד ובחודשי החורף עלויות מסוג אחר וכך גם המחירים שלהם נוטים לעלות ולרדת בהתאם לעונה ובהתאם לביקוש. הוצאות משתנות מצד שני במקרים רבות ניתנים להתאמה אישית וניתן לחסוך על ידי בחירה בצמצום הצריכה וכ"ו..
חשמל הנו מצרך בסיסי והעלות בו משתנה בהתאם למיקום במדינה ובהתאם לרמת הצריכה האישית של כל אדם בנפרד. בדירות בירושלים לדוגמה השימוש במזגן אינו נדרש בלילות ובכך חוסכים כסף וכמובן ששימוש במאוורר יכול אף הוא להוות חסכון משמעותי. כאשר מתגוררים בדירת שותפים שבו לא נמצאים במרבית היום עלויות המזגן נמוכות בהרבה מדירת משפחה.
עלות חשמל בדירה קטנה / דירת שותפים: 60-225 ש"ח לכל הדירה בהתאם לצריכה.
מים וביוב יהיו די סטטיים מאחר ומדובר בעלויות נמוכות משמעותית. כל עוד לא מדובר בדירה צפופה העלות החודשית צפויה להיות די דומה להוצאות הרגילות של משפחה. במקרים בהם מדובר בדירה מחולקת וכמובן במקרים בהם מתגוררים בדירה שותפים העלות נחלקת בין השותפים.
עלות מים וביוב לדירה קטנה / דירת שותפים: 30 ש"ח בממוצע ליחיד לחודש.
גז המשמש לבישול אינו עולה הרבה כסף והחלפה של בלון גז אחת לחצי שנה או מילוי מצבור גז לבניין אינו דבר משמעותי ולכן פחות שמים לב אליו. שימוש בגז לבישול בדירת זוג או בדירת שותפים נמוכה משמעותית מזו של משפחה עם ילדים שמבשלים בה הרבה.
עלות גז לדירה קטנה / דירת שותפים: 7 ש"ח בממוצע ליחיד לחודש.
תחבורה ציבורית ודלק יקרים מאוד. בין שאתם מחזיקים רכב ובין שאתם נוסעים בתחבורה ציבורית העלות החודשית אינה נמוכה בכלל. השימוש בתחבורה ציבורית וברכב נותר לשימוש אישי בלבד ולכן אין כל משמעות לכך שאתם מתגוררים בדירה עם שותפים או בדירה קטנה.
עלות החזקת רכב / שימוש בתחבורה ציבורית: 1,300 ש"ח ליחיד בממוצע לחודש.
אוכל ומצרכי בסיס ליחיד או לזוג אינם זולים בכלל. תרבות הצריכה והצורך החיוני לאוכל לצד מצרכים נוספים כחומרי ניקוי, נייר טואלט, אבקות כביסה, כלים חד פעמיים ובעצם כל מה שאנו רוכשים בחנות המקומית עולים לא מעט כסף וחייבים לשמור על איזון כלכלי כל הזמן.
עלות אוכל ומצרכים בסיסיים: 2,225 ש"ח לזוג בממוצע לחודש.
תחזוקה לדירה אמנם נשמעת כמיותרת אבל חייבים לחשב אותה בהוצאות הדירה מאחר ובכל מספר חודשים הדירה נצרכת לטיפול החזקה או החלפת גופי תאורה לצד טיפולי חירום שיש להיערך לקראתם כדי שלא תתפסו לא מוכנים.
עלות תחזוקה לדירה קטנה / דירת שותפים: 75 ש"ח לכל הדירה בממוצע.
סה"כ הוצאות חודשיות בחוזה שכירות: 5,000-6,545 ש"ח ליחיד / לזוג.
*המידע בכתבה זו מבוססת על נתוני ממוצע של משרד האוצר "האוצר שלי" ונועדו להנגיש את המידע בצורה אופטימלית לגולש הממוצע במנועי החיפוש.