מעט על כיווני אוויר. ישנם פרמטרים רבים אשר צריכים להילקח בחשבון בעת בחירת דירה מתוך פרויקט דירות, במאמר זה נעמוד על הפרמטר החשוב ביותר, בחירת כיוון לדירה! (בפרויקטים רבים יכולות להיות דירות זהות באותה הקומה כאשר כל המפריד ביניהם הוא הכיוון אליהם הם פונים)
כיווני אוויר
בחירה נכונה של כיווני אוויר יכולה להיות קריטית. במיוחד כאשר אנו קונים דירה יד ראשונה מהקבלן (על הנייר) ואין לנו את האפשרות "להרגיש את חווית המגורים בדירה" אלא רק הדמיות שיציעו לנו לראות את הדירה והממדים השונים בכדי שנוכל להתרשם ולקנות.
אך לעתים הדמיית האור יכולה להיות שיקרית..
כך שמקור האור בהדמיה יכולה להיות משמש שזורחת במערב אם הדירה "דורשת זו" ברמת ההדמיה. מה שכמובן ייראה מצוין ויחמיא לדירה אך מדובר במציאות בלתי אפשרית!, כך שלמעשה נקבל דירה חשוכה וקרירה יותר מכפי שהוצג לנו והתרשמנו מההדמיה.
איך בוחנים כיווני אוויר בדירה?
נכיר כמה מהפרמטרים שאותם נצטרך לקחת בחשבון בעת בחירה כיוון לדירה:
- אור
- חום
- אוויר
אור:
העצמה ותזמון של האור לא יהיו שוות בכל הדירה (מזרח מואר בשעות שונות ממערב..) ועל כן נצטרך להחליט איפה נרצה חדר מואר יותר ואיפה נרצה חדר מואר פחות בהתאם לזמני היום. לשם דוגמה, חדר שינה יכול להצריך אור חזק וישיר בשעות הבוקר לצורך יקיצה טבעית אך בשעות הצהריים אנו יכולים להעדיף שהוא יהיה מוצל יותר. וכמובן ניתן להתייחס להעדפה הפוכה לזו, כך לגבי המטבח והסלון בו נרצה דווקא את האור החזק בשעות הצהריים בזמן בו אנו מרבים לשהות בחללים אלו.. וכמובן עוד המון העדפות כל אחד והעדפותיו.
חום:
היחס בין חדרים קרירים ויבשים בדירה למול חדרים חמימים ולחים בדירה ממוצעת תושפע מהכיוון אליו החדר פונה (בידוד ומספר הפתחים תורמים אף הם אך ברמה משנית) בחירה נכונה של כיוון תאפשר את התאמה המרבית של החדר לסוג הפעילות אותה נרצה לקיים בחלל הנתון!!.
אויר:
בריזה, ואוורור טבעי. הם שני אלמנטים אשר קיימים ומוכרחים בכל מבנה מודרני אשר בו מתקיימות פעילויות מסורתיות של שינה וכדו'. לצד פעילויות נוספות כדוגמת מטבח וחדרי שירותים, חללים אשר דורשים תחלופה של אויר באופן תכוף יותר, על כן לשם דוגמה – כיוון שבו הבריזה תהיה למטבח ולסלון תהיה עדיפה על פני אפשרות אחרת שבה כיוון הבריזה היא לחדרי שינה וזאת משום שחללים כדוגמת הסלון והמטבח יכולות וצריכות לנצל באופן מרבי יותר את תחלופת האוויר המתאפשרת על פני חללים אישיים יותר אשר זקוקים לכך באופן פחות תכוף.
חשוב לדעת שלרוב יהיה קשה למצוא דירה מקבלן (אשר אינו בתכנון אישי) אשר יתאים לכל שאנו מבקשים ועל כן יהיה עלינו לסמן ולבחור מבין הפרמטרים החשובים לנו ביותר!
אבל איך זה עובד? איך כיווני האוויר משפיעים כל כך?
השמש זורחת במזרח ושוקעת במערב ,את זה כולנו יודעים! מה שפחות ידוע אך קריטי לעניינינו היא שקביעה זו נכונה לחלוטין רק פעמיים בשנה כאשר כל יתר 363 ימי השנה השמש מתנהגת מעט שונה..
- בקיץ: השמש זורחת בצפון מזרח ושוקעת בצפון מערב.
- בחורף: השמש זורחת בדרום מזרח ושוקעת בדרום מערב.
בזוויות משתנות ובמהלך היום השמש נוטה לכיוון דרום..
על כל פנים מה שחשוב לעינינו הוא שמסלול זה מיצר תנאים שונים של אור חום וכ"ו בכל כיוון ולא רק בין הכיוונים מזרח – מערב.
נרחיב מעט בנושא זה:
אנו נכיר את היתרונות והחסרונות אשר מגולמים בכל רוח. חשוב לציין שחיסרון לאחד יכול להוות יתרון לאחר ובסופו של דבר מדובר בהעדפות אישיות ועל כן אין כיוון טוב יותר או טוב פחות ..אלא מתאים יותר או מתאים פחות לשימוש האישי של הבוחן:
כיוון אוויר – צפון:
כיוון צפון, אינה נכללת במסלול הישיר של השמש ועל כן כיתרון נוכל לרשום שבמדינה כמו שלנו, בו האקלים חם ובחודשי הקיץ הארוכים אנו מחפשים לרוב מחסה מהחום והשמש הקופחת, כיוון זה יהיה לנו מעט יותר קריר ומוצל. אך מצד שני יהיה גם יותר חשוך.. כך שבחירה בכיוון זה אולי תדרוש איזון של אור טבעי מכיוון אחר או אור מלאכותי.
כיוון אוויר – דרום:
אפיו של כיוון דרום הוא המשלים לצפון, השמש במסלולה עוברת דרך כיוון דרום במשך הזמן הרב ביותר במהלך יממה (ביחס לשאר רוחות השמים) ועל כן בחורף כיוון זה מהווה יתרון בכך שתכנון נכון יכול ליתר חימום של הבית שכן השמש בחודשי החורף נמצאת בזווית נמוכה ביחס לקרקע וחודרת עמוק לתוך הדירה.. לעומת זאת בחודשי הקיץ כאשר אנו מבקשים לחמוק מהחום, נצטרך להתמודד עם כיוון זה ע"י הצללות ומיזוג אוויר.
כיוון אוויר – מזרח:
כיוון מזרח, אור של בוקר, השמש עדיין נמוכה וחודרת עמוק. מה שמהווה ייתרון למשקימי קום וחיסרון למפונקים יותר כאשר חדרי השינה פונים לכיוון זה בשעות הערב. כיוון זה של הדירה תהיה לרוב מוצללת ולכן גם קרירה יותר.
כיוון אוויר – מערב:
כיוון מערב, אור של ערב, השמש חוזרת למצב בו היא נמוכה כמו בשעות הבוקר אך בשונה מהבוקר היא פחות חדה וישירה ממה מנחווה בבוקר ממזרח. כמו כן משטר הרוחות בארץ מהווה יתרון נוסף לכיוון מערב בכך שנוכל להתרענן מבריזה טובה במיוחד בחודשי הקיץ וזאת במיוחד בערים הגבוהות.
מה עוד כדאי לקחת בחשבון?
מעבר לשיקולים האקלימיים אותם הזכרנו ישנו שיקול נוסף חשוב לא פחות שאותו עלינו לקחת בחשבון והוא השיקול הסביבתי!
עלינו לבדוק מה קורה מארבע הכיוונים שסביבנו במקום בו אנו מתכננים לרכוש דירה. האם הדירה צמודה באחד מכיווניה לכביש סואן או לחלופין האם הדירה משקיפה לנוף עוצר נשימה, האם הדירה נמצאת בסמוך לאגם או לפארק או שמא מתוכנן בסביבתו אזור תעשייה רועש ומחניק. חשוב מאוד לבדוק מה כבר נמצא בסביבה אך לא פחות חשוב לבדוק מה עתיד להיות בנמצא. נוף יפה יכול להוות תוך ימים מגרש לבניית מגדל מגורים או אף לגרוע מכך.
לרוב, דירות חדשות כיום יהיו בעלות 2 כיווני אויר או 2.5 (בבנייני H). לרוב, שני כיוונים אלו יהיו כיוונים צמודים (צפון – מזרח או דרום – מערב. וכדו') ולא כיוונים מנוגדים (צפון,דרום…) אך ישנם יתרונות מובהקים בדירה בעלת כיוונים מנוגדים. שלרוב, מרחבית הדירה תרגיש רחבה יותר מאשר דירה בגודל זהה בעל כיוונים צמודים, בנוסף הדירה תצטרך פחות שעות מזגן זאת בשל סירקולציה תכופה יותר של אויר בדירה.
רוצים להתייעץ עם אדריכל בנושא? השאירו פרטים: