חוזה שכירות סטנדרטי לדירה יהיה בשימוש של שוכרים ומשכירים רבים שמוצאים בו את ההגנה המשפטית הראויה להם. ואכן ברוב המקרים חוזה שכירות זה יספיק להם וכולם מרוצים. אבל, כאשר מדובר בבית עסק הדברים הופכים למעט יותר מורכבים שהרי ההתייחסות הבסיסית מתאימה לדירה בה יש ארבעה קירות בלבד ולא למשרד או חנות בה יש מגוון שירותים נלווים ולרוב נקבל את הנכס עם ציוד חלקי או מלא ויש לנו אחריות על פריטים אלו.
לקריאה אודות: חוזה שכירות סטנדרטית לדירה
השימוש בחוזה שכירות סטנדרטי לדירה נפוץ כל כך כיום שניתן לומר שמרבית השוכרים עושים בו שימוש. הוא בהחלט מבצע את המוטל עליו ומגן בצורה טובה על המשכירים. הפורמט של חוזה השכירות נוח להבנה ופשוט לשימוש כך שגם בעלי עסקים מתפתים לעשות בו שימוש ולכן בחרנו להרחיב בנושא ולפרט מה הבעייתיות המובנית בו.
ברוב המקרים כאשר בית עסק או חברה בע"מ שוכרים משרד או חנות הם עושים זאת מחברות ניהול והחזקה. חברות אלו פועלות בשוק ניהול הדירות שנים רבות ולכן הם ראו כמעט הכל וכתוצאה מכך יש בידם חוזי שכירות דרקוניים שמכסים כל דבר אפשרי. חתימה על חוזה מול אותם חברות הופך אתכם לאחראים לכל בעיה ותקלה שתיגרם במהלך השכירות בין לציוד או למבנה עצמו.
בשנים האחרונות יזמים קטנים מתאגדים יחד ורוכשים שטחים למטרת הקמת עסקים מניבים כלומר, הקמתם של חנויות לשם השכרתם לאנשי עסקים שיעשו בהם מסחר. לא כולם עושים שימוש בחוזים מורכבים שהוכנו על ידי עורכי דין וחלקם מתפתים להוריד חוזה שכירות סטנדרטי מהאינטרנט ועושים בו שימוש תוך החלת שינויים מינוריים בלבד.
הבעיה בשיטה זו שהיא אינה מבדילה בין דירה שמושכרת בחוזה שכירות סטנדרטי, דירה שניתנת לשוכר כארבעה קירות ולפעמים מעט ריהוט בו קשה מאוד להרוס את הדירה או את שוויה. לבין השכרת נכס מניב ששימוש לא נכון בו יכול לגרור הפסדי ענק עבור היזמים ואנו ריכזנו כמה דוגמאות בהם השימוש בחוזה שכירות סטדנרטי אינו מגן עליכם בשימוש למטרות השכרת נכס לעסקים.
לקריאה אודות: חוזה שכירות לעסק
השכרת משרד במבנה עם חוזה שכירות סטדנרטי
- אין התייחסות למשרדים הסמוכים – יכולים לברוח בגלל רעש או שימוש לא נכון.
- אין התייחסות לציוד המשרדי – מחיצות, קירות זכוכית וכ"ו שנגרם להם נזק.
- אין התייחסות לעלויות החשמל והמים – לא נקבעים אמות מידה להוצאות מראש.
- אין התייחסות לסוג השימוש בנכס – שימוש לא תקין בציוד ובשטח המשרדי.
- אין התייחסות לאנשים שמבקרים בנכס – מסיבות, אירועים לא חוקיים שיכולים להתקיים במקום.
השכרת חנות במתחם עם חוזה שכירות סטנדרטי
- אין התייחסות לחנויות הסמוכות – השוכר יכול להתחרות בשכניו.
- אין התייחסות לטיב השימוש בנכס – שימוש לא הגיוני יבריח לקוחות.
- אין התייחסות לרמת השקעה בנכס – יגרור תחושת זילות למתחם כולו.
- אין התייחסות לתחזוקת המבנה ואחידות – המקום יראה מוזנח ומיושן במהירות.
- אין התייחסות לחובות נוספות של בעל החנות – השתתפות בפרסום והכוונה למקום.
כפי שניתן להבין מדוגמאות שהובאו, חוזה שכירות שנועד לשם השכרת דירה לא יהיה יעיל במידה וברצונכם להשכיר את הנכס לשם מסחר. כאשר מחברים חוזה שכירות לשימוש עסקי יש חובה להתייחס לפרטים הקטנים ביותר תוך שימת דגש על עבודה עם אנשי מקצוע ועורכי דין שיעזרו לכם לנטרל כל איום עתידי על המתחם או כמה החנויות שנמצאות בבעלותכם כדי למנוע מצבים בהם אתם סופגים נזקים.
בשונה מהשכרת דירה בה במקרה הכי גרוע מפנים את השוכר בכוח בהפרה של חוזה הרי שבשכירות של בית עסק ישנם נזקים איומים לחנויות הסמוכות וכמובן פגיעה בתדמית ובחוויית הקנייה במתחם דבר שגורר פגיעה ברווחיות והפסדים בדמי השכירות שקטנים בהתאם. מגדלי משרדים ומתחמי קניות חולקים את הצורך בתדמית נקייה ורצינית שמעודדת קונים ובעלי עסקים לעבור במקום ולשכור בו שטחים ושוכר לא טוב ישפיע על התדמית ובדומה למתחמים מיושנים בהם המתחם שייך לבעלים שונים שלכל אחד מהם אינטרסים שונים המקומות ניזוקים מהזנחה ונראות רעה שמבריחה קונים.