בעיריית תל אביב שיחקו זמן מה עם הרעיון להציע לציבור חוזה שכירות מומלץ שינסה לאזן בין המשכיר לשוכר. בעירייה מאמינים שחוזה שכירות מומלץ מטעם עיריית תל אביב יפנה לפחות לחלק מהמשכירים בעיר ויאפשר שימוש בחוזה שכירות הוגן יותר וזאת עד שחוק שכירות הוגנת יעבור בכנסת וייכנס לתוקף כך שהשוכרים יהיו מוגנים יותר. החוזה שכירות של עיריית תל אביב צפויה לצאת לאור במהלך חודש מאי או יוני 2016 ותפורסם לשימוש חופשי עבור הציבור הרחב של בני העיר ומחוצה לה.
חוזה שכירות מומלץ – עיריית תל אביב
בתל אביב מרבית האוכלוסייה עם דגש על הצעירה שוכרת. אוכלוסייה זו פגיעה במיוחד ובדיוק להגנתן יוצאת עיריית תל אביב עם חוזה שכירות מומלץ. חוזה שכירות מומלץ יחובר על ידי עורכי דין בשפה פשוטה להבנה אך עם תוקף חוקי, בחוזה שכירות מומלץ יהיו פירוטים והסברים על כל סעיף וסעיף וכמובן התייחסות שוויונית לשוכרים בדומה למשכירים. בצורה זו מקווים בעיר שעוד ועוד תושבים יתחילו להבין שיש אפשרות להציע חוזה שכירות טובה יותר ממסמך חוזה שכירות בלתי מוגנת שבו משתמשים עד היום. במידה ורעיון זה יצלח יוכלו בעירייה להגיד שהם עשו מעל ומעבר לתושבי העיר הצעירים אך יש מספר מכשולים שעל חוזה שכירות מומלץ לעבור בדרך:
- משכירי דירות אינם בהכרח רוצים לעשות שימוש בחוזה שכירות מומלץ.
- משכירי דירות כלל לא מחפשים פתרון לבעיה שרואים בעיריית תל אביב.
- ישנם כלים נוספים וטובים יותר בשוק שמהווים תחרות למסמך משפטי זה.
להלן חוזה שכירות להורדה:
חוזה שכירות בלתי מוגנת מומלץ של עיריית תל אביב:
חוזה שכירות בלתי מוגנת סטנדרטי:
אז מה יש בחוזה שכירות מומלץ?
בחוזה שכירות מומלץ של עיריית תל אביב יהיו סעיפים מגוונים שעל פניו אינם נדרשים אך בפועל כורח המציאות בעיר תל אביב מחייב זאת. אחת לתקופה אנו שומעים על דירה שמושכרת "עם אור טבעי" כי אין תאורה "יחידת דיור" שמתבררת כעליית גג ואו מחסן וכן הלאה.. בעיריית תל אביב רוצים שהגדרת דירה תהיה מינימלית כלומר עם חלונות, דלתות, שירותים ומקלחת, במידה וחלק מהציבור יעשה שימוש בחוזה זה הרי שמדובר בשינוי מגמה שהחלה בשנים האחרונות בהם שוכרים הרגישו פחות ופחות בטוחים בעצמם וסבלו מיותר ויותר התנכלויות והעלאת שכר דירה פתאומית בכל שנה.
משיחות עם בעלי דירות עולה התמונה הבאה:
- חשוב להם לאתר שוכרים שישלמו בזמן.
- חשוב להם לשמור לעצמם את היכולת להעלות בכל שנה את שכר הדירה.
- חשוב להם שיהיה להם שקט מהשוכרים.
מעבר לכך אין להם כוח או עניין לשנות את דפוסי ההתנהגות שלהם והמשמעות היא שיש ספק מסוים ביכולת של עיריית תל אביב להגשים את חזונה להפוך את שוק השכירות להוגן יותר. במדינת ישראל כמו שקיים רק אצלנו נדרש לחכות למעבר חוק שכירות הוגנת כדי ליהנות מביטחון כשוכרים ומשקט נפשי כמשכירים.
האם לעשות בו שימוש?
התשובה היא חד משמעית כן. מדובר בחוזה שכירות טוב יותר מחוזים אחרים שמסתובבים בחוץ אך כמובן שיש לבחון את האלטרנטיבות שקיימות בשוק ולבחון מי מהם עושה את העבודה בצורה הטובה ביותר. כמובן שאם אתם משכירים נכס שאינו נחשב דירה או שאתם מתכננים לנצל את השוכרים שלכם זהו חוזה שפשוט לא יעבוד עבורכם אך בגדול עיריית תל אביב תשקיע מאמץ רב ליצור מסמך טוב ככל האפשר ומשכך שווה לעשות בו שימוש.
תגובה אחת
לפי הבנתי בעל הדירה הוא זה שחייב לשלם מיסי ועד בית – כלומר תחזוקת הבית חלה עליו, ובכל זאת אני רואה שבכל הסכם שכירות מופיע סעיף שהתשלום לוועד הבית חל על השוכר.
במקרה והשוכר לא משלם את מיסי ועד הבית, התביעה לתשלום תישלח אל בעל הדירה ולא אליו ע"פ החוק, החוק לא מכיר שוכר/משכיר.
לכן אני חושבת שרצוי להוציא מכל הסכמי השכירות את כל נושא ועד הבית ואפילו לרשום במפורש שאת מיסי ועד הבית ישלם בעל הדירה.
אני כותבת שורות אלה מתוך ניסיון שיש לי גם כמשכירה עם דיירים שלצערי מנצלים את האפשרות להתלונן על כל מיני טענות שוליות כתירוץ לא לשלם מיסי ועד בית, וגם כגזברית (מיואשת ומותשת) של קופת ועד הבית שהשוכרים מקשים עלי מאוד, פשוט לא רוצים לשלם ועושים המון בעיות ולמרות שאני מסבירה לבעל הדירה שהוא חייב להסדיר את התשלום ואחר כך לטפל בענייניו עם השוכר שלו – דהיינו ענייניו הפרטיים של בעל דירה והשוכר לא מעניינים את שאר בעלי הדירות, מיסי ועד בית צריך לשלם מראש ולא להחזיק בזה כנשק לתלונות שהרי אם אין כסף בקופה ואי אפשר לתחזק את הבית כמו שצריך ברור שיהיו תלונות.
אני פונה לכאן למחוקקים שמציעים הסכמי שכירות מומלצים, שיבטלו את כל נושא ועד הבית בתוך הסכמי השכירות והכי נכון זה להעביר את כל תחזוקת הבניינים לרשויות המקומיות. אם האגודה לתרבות הדיור נמצאת תחת הרשות המקומית והאגודה היא זו שמטפלת בכל בעיות ועד הבית וסכסוכי שכנים, היא גם צריכה לקחת תחת חסותה את כל נושא ועד הבית, לגבות את הכסף דרך הארנונה ישירות ולתחזק את הבתים, גינות, ניקיון, צנרת וכו'.