זכרון דברים לקניית דירה הנו מסמך שעושים בו שימוש מוכרי דירות שרוצים לסנן את כל אותם "מתעניינים" שלא באמת רוצים לרכוש את הדירה. לרוכשי הדירות מצד שני, אין שום עניין בחתימה על זכרון דברים לקניית דירה ולו בגלל העובדה שזה מסמך משפטי בעל משמעות והדבר מפחיד אותם ובצדק, ישנם מקרים בהם זכרון דברים לקניית דירה יכול לשמש כחוזה מכר לכל דבר ועניין וזאת במידה ויש במסמך את הגמירות דעת, המסוימות וכל מה שנדרש מבחינת החוק כדי לקיים חוזה בין הצדדים. – ההמלצה הגורפת משום כך לקונים היא לא לחתום על זכרון דברים לקניית דירה אלא לראות איך מגיעים להסדר בו מוכרי הדירה מרגישים מספיק בנוח כדי להתקדם לעסקה מבלי שהם חותמים על מסמך כלשהו.
מהו ומתי חותמים על זכרון דברים?
זכרון דברים הנו מסמך משפטי הדומה מאוד לחוזה אך במידה ומגבילים אותו אינו משמש כחוזה לרכישת דירה. המטרה עיקרית של זכרון דברים להוציא את ההסכם לדרך וזאת כאשר הצדדים כבר בטוחים שברצונם לקיים את העסקה. כדי למנוע מאחרים ל"חטוף" את העסקה, הצדדים חותמים על טופס זכרון דברים שמתפרס על גבי 2 עמודים בלבד ובו הצדדים מגדירים את כל ההסכמות אליהם הם הגיעו עד כה. הסכמות אלו מחייבים את הצדדים שחתומים על המסמך והם ידרשו לקיימו כמו כל הסכם אחר.
זכרון דברים לקניית דירה
- זכרון דברים לקניית דירה להורדה והדפסה
אמנם ביכולתכם להוריד ולהדפיס את המסמך המצורף כעת אך אנו ממליצים שתקראו הלאה על הסיכונים ועל הבעיות שמסמך מסוג זה יוצר וזאת כדי שכאשר אתם חותמים על הטופס תעשו זאת מתוך מחשבה יתרה:
מה הסיכונים בחתימה על זכרון דברים לקניית דירה?
קניית דירה אינה דבר דומה לרכישת מוצר או כל חפץ אחר מחנות, יש שלל נושאים עליהם יש לתת את הדעת ולהתכונן אליהם עוד קודם לחתימה על הסכם מכר דירה מול מוכר הדירה. אמנם בחתימה על זכרון דברים לקניית דירה אין מספיר פרטים בכדי להיחשב לחוזה מכר אך בכל זאת יש לכם חובות שבהם תידרשו לעמוד גם אם יתבררו דברים שעליהם לא חשבתם קודם לכן. כעת אנו ננסה ללבן את הנושא ולהציג את המורכבויות שיש בזכרון דברים לקניית דירה:
- במהלך המשא ומתן יכולים להתברר נקודות עליהם לא חשבתם כאשר חתמתם על זכרון הדברים:
- יכולים להתגלות בעיות תכנוניות שקשורות בנכס עליהם לא ידעתם
- יכולים להתברר בהמשך תכניות שיורידו מערך הדירה (אנטנה, מפגעי רעש וכ"ו)
- יכולים להתברר בהמשך שהמחיר גבוהה משמעותית ממחיר השוק
- וכן הלאה.
- לאחר שהצדדים השלימו את המשא ומתן והגיעו להסכמות יכולים להתברר פרטים כדוגמת:
- הטעיה של מוכר הדירה או העברת מידע לא נכון ואו חסר שפוגע בכדאיות העסקה.
- ייתכנו הערות שמגבילות את הנכס או צו בהוצאה לפועל על הנכס.
- ייתכנו חריגות בנייה ואפילו צוי הריסה לנכס שאתם רוכשים ולא ידעתם על כך.
- וכן הלאה..
- תשלומי מס:
- קונה הדירה במידה וזהו לו דירה שנייה לא תמיד זוכר שעליו לשלם מס רכישה.
- מוכר הדירה יידרש לעתים לשלם מס שבח על הנכס במועד מכירתה.
חשוב מאוד לפעול לאט ובזהירות. טוב יותר יהיה לפעול יחד עם עורך דין שיברר עבורכם האם יש שעיבודים / עיקולים / צווים וכל בעיה אחרת לפני שאתם חותמים על מסמך כלשהו. ישנם טפסי זכרון דברים לקניית דירה כמו זו שצירפנו מעלה (מצאנו באינטרנט לא הוכן על ידינו ואיננו אחראים לו) שיש בהם פירוט לא רע שמגביל בעצם מגוון רחב של מקרים בעייתיים ולמרות זאת ישנם פתרונות טובים בהרבה מחתימה על טופס זכרון דברים שבאמת אינו נדרש בשום עסקה!
חלופות לזכרון דברים:
- נתינת צ'ק ביטחון למוטב בלבד למוכר הדירה כהוכחת רצינות.
- התחייבות בכתב שאתם כרגע פועלים רק מולו להגשמת העסקה.
סייגים לזכרון דברים:
- חשוב להוסיף סייג שלקונה לא יהיה אפשרות לרשום הערת אזהרה בחתימה על זכרון דברים.
- חשוב להגביל את זכרון הדברים בזמן מוגדר מראש.
- חשוב מאוד לקבוע שזכרון הדברים בתוקף רק עד לחתימה על חוזה לקניית דירה.
- וכל סייג נוסף שיכול לעזור לכם במעמד זה.
כפי שפתחנו מאמר זה, אין סיבה לחתום על זכרון דברים כאשר יש אלטרנטיבות שמוכיחות על רצינות וניתן להיעזר בהם. דירות לא נחטפות במהירות גדולה כל כך ואין סיבה להיות היסטריים ולעשות שימוש במסמך זה. ולמרות זאת במידה ואתם בוחרים להוריד מסמך זכרון דברים לקניית דירה מהאינטרנט חשוב שתבחנו את הדברים היטב ותבדקו שאכן מוכר הדירה מחזיק בבעלות על הנכס, אין עיקולים ואו שעבודים וכל בעיה משפטית בנכס וכמובן שהבנייה חוקית ויש היתרי בניה ואו אישור לחריגות בניה לצד כל בעיה אחרת שייתכן ותעלה בעתיד.
זכרון דברים אינו תחליף לחוזה מפורט בו יש התייחסות מלאה לתהליך הרכישה ולמאפייניה אך בית המשפט בכל זאת יכול לבחור לראות במסמך בו מפורט מהות העסקה והתמורה עליה כאל חוזה לכל דבר ועניין ולכן ראוי להוסיף הערה בראשית המסמך שכתוב בו " שמסמך זה אינו חוזה לרכישת דירה ואינו יכול לשמש ככזה" כך שלא ניתן לראות בו מסמך המחייב את השלמת העסקה אלא רק לפעול בתום לב כדי להוציא את העסקה אל הפועל כך שיתאפשר להתקדם במהירות האפשרית ומבלי חששות.
צריכים עורך דין לליווי בקניית דירה? השאירו פרטים: