השקעת כסף הנו מעשה חכם כל עוד עושים זאת בדרך ובזמן הנכון. בכל פעולה בחיינו אנו נוטלים סיכון מסוים. לרוב, מדובר בסיכון שולי וזניח ולכן איננו מקדישים די זמן לבחון את הנושא לעמקו. לעומת זאת, כאשר ניגשים לחיפוש אפיקים לביצוע השקעת כסף ברצוננו לשאוף לתשואה מקסימלית אך לסיכון מינימלי.
אחד הכללים הבסיסיים הנו שככל שאנו נוטלים סיכון גבוהה יותר כך גובה התשואה צפוי להיות גבוהה יותר. ככל שאנו מנסים ללכת על בטוח, כך התשואה תהיה נמוכה יותר ברוב מוחלט של המקרים. כלל זה נכון לכל אספקט בחיינו כפי שנהוג להגיד "רק המעז מנצח". אם כך, בבואנו להשקיע כדאי שנקבל החלטות לגבי גובה הסיכון שביכולתנו לקחת על עצמנו:
השקעת כסף – השקעות לפי רמות סיכון
יש לכם הון עצמי שנחסך בעבודה קשה ואתם מוכנים להשקיע את הכסף? מצוין. זהו צעד חשוב מאוד שבוודאי ישפיע על עתידכם. השאלות שיש לשאול כעת הן:
- מה רמת התשואה המבוקשת על ידינו בהשקעה?
- מה רמת הסיכון אליה אנו מוכנים להיחשף בהשקעה?
- איך מודדים רמת סיכון בהשקעות נדל"ן?
בכדי לענות על שאלות אלו עלינו לחלק את המאמר לקטגוריות גיל. כלומר, לבצע בידול בין משקיע צעיר שגילו נמוך מ-40 ובין משקיע מבוגר שגילו גובה מ-40. הסיבה שיש לחלק את אוכלוסיית המשקיעים לשני קבוצות נובעת מיכולותיהם הכלכליות ויכולתם לתקן טעויות בהמשך. נסביר:
רמות סיכון בהשקעות לפי גיל:
אדם צעיר ואדם מבוגר לחוצים בזמן ומעוניינים לחצות כביש. הצעיר, ניגש לשפת הכביש והולך לו לתומו לצד השני של הכביש. המבוגר לעומת זאת, הולך עד מעבר החציה ומסתכל לשני הצדדים טרם יחצה את הכביש. השניים מבצעים הערכת סיכונים על סמך מצבם הרפואי ויכולתם לתקן בהמשך הדרך. במידה ותגיח מכונית, הצעיר ירוץ ויחצה בשלום. לעומת זאת המבוגר לא יזהה את הסכנה בזמן וחמור מכך, לא יספיק לחצות בשלום ולכן עליו להקטין את הסיכונים ככל הניתן ולחצות רק במקום בטוח מלכתחילה.
הדבר נכון גם למשקיעים בבורסה ובהשקעות נדל"ן. הצעיר שעוד לא הגיע לפיק הגבוהה ביותר בקריירה וביכולתו להמשיך להכניס כסף מעבודה קשה, יכול גם לאבד כסף ולהרוויח אותו חזרה בהמשך הדרך. לעומת זאת, אדם שעבר את הפיק וכבר מרוויח פחות ופחות עם השנים ככל הנראה כבר לא יספיק לתקן את ההפסד.
מה הם אותן סיכונים הקיימים בהשקעות?
אנו נמצא סיכונים שונים בכל אפיק שנבחר. לפני שניגשים לביצוע השקעת כסף כדאי מאוד להכיר את אותן הסיכונים שיכולים להשפיע על מידת הרווחיות בעתיד ואף לפגוע בכיסנו. להלן מגוון דוגמאות לסיכונים אפשריים:
- סיכון לירידת ערך בנייר ערך או בנכס.
- סיכון לתחרות בשוק בו בחרנו להשקיע.
- סיכון לנזקים פיזיים בהשקעה שבחרנו.
- סיכון להונאות ולהסתרת מידע באפיק הנבחר.
- ועוד..
כלומר, עלינו להתייחס לסיכונים ולזמן שיש בידינו לתקן אותן:
סיכונים בהשקעת כסף:
סיכונים בשוק ההון:
כאשר משקיעים כסף בשוק ההון, עושים זאת לרוב בעזרת כלים מתווכים ואו בעזרת אנשי מקצוע מתווכים. זהו הסיכון האנושי. בנוסף, יש סיכון בכך שנבחר מוצר פיננסי שנראה מבטיח בעת הרכישה אך מחוסר ידע ואו הסתרה של ידע צפוי לרדת בערכו. כל מניה, כל אג"ח, כל פעולה שנעשה בשוק ההון כוללת רמות שונות של סיכון שיש להכיר היטב לפני שאכן מבצעים השקעת כסף באפיק נבחר. גם הצמדה של הון למדדים מובילים או לאג"ח ממשלתי שנחשבות כבטוחות בהרבה ממניות בודדות בהחלט מכילות מרכיבי סיכון..
סיכונים בשוק הנדל"ן:
שוק הנדל"ן נחשב כשוק סולידי בהרבה. זאת מהסיבה שתהליכים לוקחים לא מעט זמן ובהחלט ניתן להיעזר בנתונים היסטוריים בכדי לאמוד ערך צפוי. כלומר, ההשקעה בעצמה בטוחה יותר מאשר בשוק ההון אך גם בה יש אפיקים שונים שנחשבים מסוכנים יותר כדוגמת השקעה בקרקע או נדל"ן מניב. בשוק הנדל"ן יש סיכונים נוספים שכוללים בין היתר, תחרות בשירותים המוצעים, נזקים פיזיים בנכס שבו החלטנו להשקיע ואו גילוי מאוחר של פגמים וליקויים שלא זוהו טרם ביצוע ההשקעה..
זמן תיקון בהשקעות כסף:
זמן תיקון בשוק ההון:
כאשר משקיעים בשוק ההון נהנים מתשואה על הכסף כל עוד השוק עולה. אך, כזכור. בשנת 2008 נחשפנו למשבר פיננסי לא קטן שגרם לרבים לאבד חלק ניכר מרכושם. מבוגרים רבים ומשקיעים לא מנוסים משכו את כספם כאשר השוק בשפל ואיבדו חלקים נכבדים מרכושם. יתרה מזאת, נחשפנו להונאת פונזי שגררה הפסדי ענק מצד משקיעים מגוונים. בעוד על ההונאה קשה להתגבר, שוק ההון חייב לחזור ולעלות בטווח הזמן הארוך וזאת כי השוק תמיד עולה בסופו של דבר בהתאמה לעולם האמיתי. אדם צעיר יכול לספוג ולחכות עד לתיקון ההפסד כאשר אדם מבוגר יאלץ למשוך את כספו ולהימנע מהפסדים נוספים בטווח הקצר.
זמן תיקון בשוק הנדל"ן:
שוק הנדל"ן מעט איטי יותר משוק ההון. משקיעים מבוגרים נוטים למשוך חלק מהשקעותיהם בשוק ההון ולהעבירם לשוק הנדל"ן שבראי היסטורי עולה תמיד. אך גם שוק הנדל"ן נחשב כשוק מחזורי וייתכנו ירידות תקופתיות שיכולות להוות הפסד על ההשקעה. צעיר שמשקיע בנכסי נדל"ן, יכול תמיד להשכיר את הנכס ואו לנהל את הנכס באופן אקטיבי בכדי להגדיל רווחים ולצמצם הפסדים. לעומת זאת, משקיע מבוגר כבר אינו יכול לנהל אקטיבית את הנכס ולכן במידה וערך הנכס יורד בהחלט ייתכן והמשקיע המבוגר יאלץ למכור את הנכס בהפסד.
לאיזה רמות סיכון כדאי להיחשף בביצוע השקעות פיננסיות?
כעת אנו חוזרים לשאלה בכותרת המאמר. בכדי לקבל החלטה כמה כסף ברצוננו להשקיע, מה רמת הסיכון אליה אנו מוכנים להיחשף, עלינו לבחון את מצבנו ולקבל החלטה על מידת הסיכון שביכולתנו לקחת על עצמנו. להלן מספר שיקולים שישמשו אותנו לבחינת גובה הסיכון האופטימלי עבורנו:
- גובה הכנסה קיימת והכנסה צפויה בעתיד.
- הגיל שלנו וטווח ההשקעה הרצוי לנו.
- הידע המקצועי ויכולתנו לתקן תוך כדי ריצה.
כידוע, שוק עולה ושוק יורד – קוראים לזה מחזוריות. משקיע צעיר יראה לא מעט עליות ומורדות בחייו. משקיע מבוגר לא בהכרח יזכה לראות יותר מידי מהן. כלומר, כל משקיע חייב לקחת בחשבון שמשברים זמניים התרחשו בעבר ויחזרו על עצמם גם בעתיד ולכן, למצבנו הכלכלי ולתקופת ההשקעה יש משמאות אדירה בהערכת הסיכונים בהשקעות מכך סוג שהוא.
רמות סיכון לצעירים:
במידה ואתם צעירים וביכולתכם לחסוך באופן משמעותי מידי חודש, בהחלט ראוי שתשקיעו את כספכם בכל אפיק שנראה לעינכם כטוב ביותר. במידה ויש לכם ידע מקצועי ואו הבנה רבה יותר בשוק אחד על משנהו כדאי מאוד שתשקיעו דווקא בשוק המוכר לכם. במידה ואכן בחרתם להשקיע, חשוב מאוד לבנות תמהיל השקעה אשר כולל בתוכו מספר אפיקים בעלי רמות סיכון שונות וזאת מתוך הבנה שאכן יש סיכונים בהמשך הדרך אך לכם יש את הזמן והידע הרצוי בכדי לתקן ולשפר את מצבכם גם באותן תקופות מורכבות ומעיקות..
רמות סיכון למבוגרים:
במידה ואתם כבר מחזיקים משפחה, עובדים בעבודה יציבה אך מרגישים שקידום נוסף אינו באופק, הרי שכדאי להתחיל לצמצם את גובה החשיפה לסיכונים וזאת בכדי לשמר את ההון הקיים וזה שעמלתם רבות לבנות עם השנים. כדי לעשות זאת, אנו נעביר את ההון להשקעות סולידיות ובטוחות ואשר יכולות לשמש אתכם באופן אישי בעת הצורך ואו עבור הילדים. זו בדיוק הסיבה שהשקעות נדל"ן נתפסות ככאלו שאכן משתלמות בטווח הארוך.
לסיכום,
ככל שיש לכם יותר זמן ויותר ידע, ככל שיש לכם יכולת לעבוד וליצור הון מידי חודש, כדאי מאוד ליטול סיכונים וליהנות מפירות ההשקעה. לעומת זאת, במידה ואין לכם את הידע, הזמן וכמובן ההכנסה היציבה עליה ניתן להסתמך בעת משבר, כדאי מאוד להיות יותר זהירים ולהימנע מהשקעות אשר יכולות להוריד את כל עמלכם לטמיון. רוצים להתייעץ עם יועץ השקעות בניסיון להבין מהו רמת הסיכון הנכונה עבורכם? רוצים עזרה בבחירת אפיק השקעה שמתאים לכיסכם? השאירו פרטים ונשמח לעזור לכם: