משקיעים רבים מחפשים השקעות נדל"ן מתוך הבנה שמדובר באפיק הכולל סיכון נמוך ביחס לאפיקי השקעה אחרים. אבל, האם השקעות נדל"ן תמיד נחשבים כאפיקי השקעה בסיכון נמוך? התשובה לשאלה זו היא כמובן שלא. במקרים לא מעטים, השקעות נדל"ן מבוססות על מרכיבי סיכון גבוהים למדי. במאמר זה, אנו ננסה להבין איך מזהים השקעות נדל"ן בסיכון נמוך!
השקעות נדל"ן בסיכון נמוך
השקעות נדל"ן נתפסות בציבור כהשקעות סולידיות ובטוחות מאחר ובמידה ומסתכלים על ההיסטוריה של שוק הנדל"ן הישראלי בעשרות השנים החולפות, ניתן לראות שהשוק רק הלך וצמח. אך, יש לסייג את הצמיחה בשוק זה ולהזכיר שהיו גם שנים קשות בהם ערכי הנדל"ן בישראל ירדו בעשרות אחוזים. לכן, כאשר בוחנים את שוק הנדל"ן למגורים בישראל בטווח הארוך מדובר בהשקעה בטוחה ומשתלמת למיד אך במידה ובוחנים את השוק הישראלי לטווחי זמן קצרים יותר, השוק אינו בהכרח בטוח כפי שנדמה לנו לעתים.
בשנים האחרונות, משקיעים רבים כבר אינם רוכשים נכסי נדל"ן בישראל אלא דווקא במדינות שונות בחו"ל מתוך הבנה שניתן להשיג תשואה גבוהה יותר מעבר לים לאחר קריסת מחירי הנדל"ן במשבר הכלכלי בשנת 2008 שהכה שווקים רבים קשות. כלומר, שוק הנדל"ן התרחב וכעת הנו גלובלי. שוק הנדל"ן הגלובלי כבר אינו דומה במאפייניו לזה הישראלי. לכן, השקעות נדל"ן שבארץ בהחלט ייחשבו כהשקעות בטוחות, בחו"ל יכולים להיחשב כמסוכנים עד ספקולטיביים ויש לכך מספר סיבות:
מרכיבי סיכון בהשקעות נדל"ן בחו"ל:
- אורחות החיים במדינות שונות.
- יכולת התניידות בין מדינות וארצות.
- מרחק רב מהנכס גורם להגברת הסיכון.
- התנהלות מול גורמים בלתי מוכרים.
- ועוד..
חברות מתווכות וקרנות השקעה בנדל"ן הפועלות בישראל מבטיחות לא אחת השקעות נדל"ן בסיכון אפסי למשקיעים הישראלים. מיותר לציין שהשקעות אלו רחוקות מלהיחשב כבטוחות וכגובה התשואה כך לרוב גם גובה הסיכון שהמשקיע נוטל. אם מציעים לכם השקעות נדל"ן עם תשואה בגובה 8%-10% הרי שיש לכך סיבות בדמות סיכונים נוספים אליהם אתם צפויים להיחשף אך לא תמיד מציגים לכם אותן.
איך מזהים השקעות נדל"ן בסיכון נמוך?
למרות האמור מעלה, יש השקעות נדל"ן עם סיכון נמוך מאוד. אולי אפילו יש השקעות נדל"ן ללא סיכון. הדרך לזהות את אותן השקעות הבטוחות באמת תהיה כמובן להבין איך אנו מצמצמים את הסיכונים הקיימים בכל השקעת נדל"ן למינימום האפשרי?! על כך כעת:
נציג פתרונות לסיכונים משתנים:
- חשש מאי איתור שוכרים – רכישת נכס באזור בעל עוגני ביקוש חזקים.
- חשש מירידת ערך הנכס – רכישת נכס באזור בו אין עתודות קרקע אך יש ביקושים עזים.
- חשש מקשיים בניהול הנכס – רכישת נכס פשוט לתפעול בסמיכות למקום המגורים.
- חשש אי עמידה בהחזרי המימון – רכישת נכס בהון עצמי שאינו נדרש לחיי היום יום.
נסביר,
בכל השקעת נדל"ן יש מרכיבי סיכון. אך, מרכיבי סיכון אלו באים לידי ביטוי בצורה שונה אצל כל משקיע ומשקיע. כך לדוגמה, ייתכן ומרכיב סיכון המבוסס בניהול נכס מניב יהפוך השקעה ללא כדאית עבור אדם פשוט. לעומת זאת, איש מקצוע המנוסה בניהול נכסים מסוגים אלו בהחלט ימצא את הסיכון הזה כלא רלוונטי.. לכן, עלינו לחפש את אותן אפיקי השקעה בהם אנו יכולים לצמצם את הסיכונים האישיים בכוחות עצמנו למינימום הנדרש. כפי שאולי ניתן להבין, השקעות נדל"ן בחו"ל ישתלמו לאדם המתגורר בחו"ל בקרבת הנכס. אך, עבור ישראלי שגר בישראל הם כבר יכללו מרכיבי סיכון גבוהים ולכן גם פחות ישתלמו.
האם לחפש השקעה בסיכון נמוך?
אנו נחפש השקעות נדל"ן שמתאימות ליכולת הכלכלית, האישית והמשפחתית שלנו. קרי, כל משקיע יכול להיחשף להשקעות בסיכונים שונים. ועלינו לחפש השקעות נדל"ן בסיכון הנמוך ביותר ביחס אלינו ולא ביחס לשוק בכללותו מאחר ובמידה ונבחר השקעות בסיכון נמוך, אנו גם לא נרוויח יותר מידי כסף בתהליך. לעומת זאת, אם אנו יודעים מהו הסיכון המינימלי והמקסימלי שלנו, נוכל לבחור השקעות מותאמות ליכולת שלנו ובכך גם סיכונים סבירים בהחלט יכולים להילקח בחשבון.
איך אנו מבררים את הסיכון אליו כדאי לנו להיחשף? עומדות לפנינו 2 דרכים להשגת הגדרת סיכונים:
- בכוחות עצמנו – על ידי בניית מאזן ותזרים כלכלי למשק הבית.
- בעזרת יועץ – על ידי מעבר אבחון לבחינת יכולת כלכלית והגדרת סיכונים.
במידה ותבחרו לבנות מאזן למשק הבית ולבחון את היכולת הכלכלית בכוחות עצמכם זה יחסוך לכם מעט כסף. לאחר שתזהו את היכולת הכלכלית האמיתית שלכם, תוכלו לבחון גם את הסטטוס האישי והמשפחתי בכדי להשלים את כלל הנתונים יחדיו לכדי זיהוי חשיפה ראויה לסיכונים. במידה ותרצו עזרה, ביכולתכם לפנות אלינו לתיאום אבחון ממוחשב למשקיע מהבית שיעשה עבורכם את העבודה ויקל עליכם במעט.