רוב האנרגיה שאנו צורכים מקורה בנפט ובחומרים מתכלים אחרים. אך, העתיד אינו מזהיר עם התכלותם של חומרים אלו. במקום זאת, מדינות רבות עוברות לצרוך אנרגיה ירוקה הנוצרת על ידי אנרגיה מתחדשת ממקורות כדוגמת תופעות טבעיות כביומסה ואו ניצול של אנרגיה גיאוטרמית מבטן האדמה. במאמר זה, אנו רוצים לבחון האם כדאי לבצע השקעה באנרגיה מתחדשת בשיטות הבאות:
- השקעה באנרגיה מתחדשת שמקורה בקולטי שמש.
- השקעה באנרגיה מתחדשת שמקורה בטורבינות רוח.
שני השיטות הללו מבוססות על אנרגיה סולארית אשר מקורה בשמש ולנו בישראל יש הרבה ממנה.
השקעה באנרגיה מתחדשת
במדינות רבות ברחבי העולם גילו את האפשרות לניצול האנרגיה האין סופית שמקורה בטבע. ניצול שמש, מים, חום או פסולת / מחזור מהווים לא רק דרך טובה יותר ואף זולה יותר להפקת אנרגיה. לכן, מדינות רבות חוקקו חוקים ותקנות לעידוד השקעות באנרגיה ירוקה וטבעית ובחלק מהמדינות אף הציעו למשקיעים פרטיים להצטרף כמשקיעים ליזמות ממשלתיות תוך הבטחה לתשואה בטוחה בטווח של 6%-7% לשנה.
ככל שהשנים יעברו, עוד ועוד ממשלות צפויות להציע לתושביהם אנרגיה ירוקה ולהפחית משמעותית בהפקת אנרגיה מתכלה. לכן, הביקושים למקורות אנרגיה טבעיים צפויים לגדול ומכך שמדובר בהשקעות בעלות פוטנציאל גבוהה. יתרה מזאת, הפוטנציאל אף כפול:
- פעם ראשונה: מדובר במשאב שיש לו דרישה ברורה בעתיד.
- פעם שניה: מדובר במשאב שאינו מתכלה!! (ממשיך לעד)
אם כך, בואו נבחן את שני השיטות המוכרות בישראל:
השקעה באנרגיה מתחדשת שמקורה בקולטי שמש:
השמש פולטת קרינה עוצמתית ואנו מסוגלים לקלוט ולהמיר את אותה קריטה אלקטרומגנטית לאנרגית טרמית או לחשמל. בישראל שטופת השמש, זוהי השיטה הטובה ביותר לייצר אנרגיה מתחדשת וירוקה מאחר ויש לנו שמש במרבית ימות השנה. המורכבות בהפקת אנרגיה סולארית מהשמש הנו אופן קליטת הקרינה ואגירתו לשימושים שונים בעתיד ולפי הצורך.
כדי להפיק אנרגיה מקליטת קרינת השמש יש צורך בשטח נדל"ני – כלומר, מיקום להצבת כל אותן קולטים שימירו את הקרינה לאנרגיה. אך, בשונה מנדל"ן רגיל המשמש רק ליעוד אחד. במידה ואנו רוצים נדל"ן לצורך קליטת שמש, ביכולתנו לנצל שטח של אחרים כדוגמת גגות של חממות, רפתות, בתי מלון ואו כל בעל קרקע שאינו מנצל את הגגות שלו בעת הזו.
בשונה מביתר העולם, בישראל יש אזורים שלמים בנגב שטופת השמש שניתנים לרכישה במחירים סבירים. בשטחים אלו, ניתן להקים מתחמי ענק לייצור חשמל מהשמש מה שהופך השקעות באנרגיה מתחדשת להרבה יותר מיוזמה קטנה ומאפשרת ליזמים להרוויח כסף רב. בישראל, חברת החשמל רוכשת את החשמל המופק באנרגיה ירוקה מאותם בעלי נכסים ממירים על פי תקנות שנחקקו ובכך מבטיחות למשקיעים הכנסה בטוחה כל עוד ימשיכו לייצר אנרגיה – אנרגיה שכאמור, אין סופית.
השקעה באנרגיה מתחדשת שמקורה בטורבינות רוח:
טורבינות רוח מאפשרות המרה של אנרגיית רוח לאנרגיית חשמל. במדינות כדוגמת דנמרק השקיעו סכומי עתק בהפקת אנרגיה באמצעות טורבינות רוח וממנו את היזמות הזו בעזרת משקיעים פרטיים שנהנים מהכנסה בטוחה ויציבה לשארית חייהם. טורבינת רוח הנה אחת השיטות הזולות והיעילות ביותר לייצור חשמל. אבל, בכדי שניתן יהיה להפיק חשמל בעקביות מטורבינה יש צורך ברוחות בתדירות גבוהה.
בישראל, ישנם חברות הבונות טורבינות רוח על שטחים של קיבוצים ומושבים ברמת הגולן בה יש רוח חזקה (פי 8 ממישור החוף) של 28.8 קמ"ש בממוצע מה שמאפשר ייצור קבוע של חשמל טבעי וירוק. למרות האמור, במדינות רבות מתקינים טורבינות במישור החוף ואו מאות מטרים בתוך הים וזאת משום שעדיין מדובר במקור אנרגיה מתחדש ומדובר בהשקעה כלכלית טובה מאחר ויש סבסוד למייצרים אנרגיה ממקורות ירוקים.
בשונה מהתקנת קולטי שמש שאינם נדרשים לרוב להיתר בניה / אינם פתוחים להתנגדות הציבור, קשה יותר להקים טורבינות רוב וזאת משום שיש לעבור תהליך ביורוקרטי ארוך עד להשגת האישורים הנדרשים ולהתגברות על התנגדויות של בעלי קרקעות סמוכים.
לסיכום,
בטווח הקצר, כדאי מאוד להשקיע בהפקת אנרגיה מתחדשת המבוססת על קולטי שמש וזאת משום שקל לאתר נכסים עליהם ניתן יהיה להתקין את כל אותן קולטים ולהמירם לחשמל. לעומת זאת, במידה ובוחנים השקעה ארוכת טווח, אין ספק שהקמת טורבינת רוח תניב תשואה גבוהה יותר לאורך השנים מאחר ועלות הפקת החשמל נמוכה יותר והאנרגיה כאמור אינה נגמרת.
השקעה באנרגיה מתחדשת הנה השקעה מעניינת במיוחד מאחר והיא מבוססת על נדל"ן ותלויה במיקום. לעומת זאת, את הרווח האין סופי לא היזמים יקבלו הישר מן הטבע ולא מבני אדם (שוכרים) כך שמדובר בתחום ייחודי ומרתק במיוחד. במידה ואתם שוקלים להשקיע בנדל"ן ואו באנרגיה סולרית ומתחדשת, הרי שכדאי לכם לבחון טוב טוב מי מבין האפשרויות בישראל הכי משתלמת.