הר נוף היא שכונה הממוקמת בצדו הנכון של העיר. מדובר בשכונה שבטוח להסתובב בה בשעות היום והלילה וגם בתקופות השפל של הפיגועים ניתן היה להסתובב בה מבלי לחשוש. המיקום של השכונה אסטרטגי וניתן להגיע אליה במהירות רבה על ידי פניה ימינה בגינות סחרוב עוד קודם לכניסה לעיר. השכונה ממוקמת אל מול בית הקברות "הר המנוחות" אך מרבית התושבים אינם יכולים לראות את הר המנוחות מביתם ובמקום זאת נשקפים מחלונות ומרפסות הבתים נופים מרהיבים של הרי ירושלים וזאת מאחר והשכונה כולה נבנתה על גבי צלע ההר ומכך נובע גם שמה: שכונת הר נוף.
הר נוף היא שכונה מיוחדת ומגוונת מאוד אך מרבית תושביה הם משפחות חרדיות וותיקות לצד משפחות אנגלו-סקסים שעלו ארצה בעשורים החולפים. למרות היותה של שכונת הר נוף שכונה חרדית, יש בה איזון דק בין הקהילות הדתיות לאומיות והחרדיות בשכונה שביניהם מהלכים חרדים אמריקאים או אם תרצו חרדים מודרניים אשר אינם נופלים לסטיגמות. השכונה כיום מחבקת את כלל התושבים בה מכבדים זה את זה בצורה שאינה דבר אשר מובן מאליו.
בשכונה יש עשרות ישיבות ואולפנות לצד מוסדות ציבור ודת אשר משרתות את 19,000 תושבי השכונה לצד תושבי חוץ רבים שמגיעים לשכונה בכל יום בעזרת תחבורה ציבורית. בשכונה תמהיל ייחודי מאוד של ישיבות קטנות וגדולות המשתייכים למגזר החרדי ואותן ניתן למצוא פזורות ברחובות קצנלבוגן, רחוב הקבלן, רחוב שאולזון ורחובאבן דנן ולצדן ניתן למצוא אולפנות לבנות מארצות הברית, רוסיה ומדינות אחרות בעולם אשר באות ארצה להתחזק ולהתחבר לדת.
אוכלוסיית הר נוף
אוכלוסיית הר נוף מגוונת ומסבירה פנים לכל ולמרות זאת לא כל אדם ירגיש בנוח להתגורר בשכונה זו. שכונת הר נוף תתאים בעיקר לאוכלוסייה החרדית על כל זרמיה. כך ניתן למצוא ממש בכניסה לשכונה אוכלוסייה חסידית וממש בצמוד לה את משפחות האצולה הספרדית בראשם של משפחת יוסף (משפחתו של הרב עובדיה יוסף זצ"ל) דרעי, ישי ועוד. בתחתית השכונה ברחובות שאולזון וחיי טייב ניתן למצוא אוכלוסייה דתית לאומית חזקה שמתפרסת על פני שלשה בתי כנסת המעוצבים בסגנונות ייחודיים: בית הכנסת נווה נוף, בית הכנסת זיכרון יוסף, בית כנסת הדתי לאומי אך למרות זאת ניתן לראות את כולם מתפללים אצל כולם ואין חילוקי דעות או מתחים בין האוכלוסיות השונות.
ניתן לחלק את השכונה לשלשה קטגוריות של אוכלוסייה:
מעמד סוציו-אקונומי נמוך: משפחות חרדיות וותיקות שרכשו דירה בשכונה בימים בהם מחירי הדירות היו ברמת האפשר.
מעמד סוציו-אקונומי ביניים: משפחות דתיות לאומיות וחרדיות בהם ההורים עובדים (חרדים מודרניים ועבודות תורניות).
מעמד סוציו-אקונומי גבוהה: משפחות עולים חדשים ותושבים חדשים בשכונה המגיעים עם יכולת כלכלית משמעותית במיוחד.
נראות סביבתית בשכונת הר נוף
למרות היותה של השכונה במיקום אסטרטגי בכניסה לעיר, על צלע הר, במרחק ניכר משאון העיר, לא ניכר שאכן עושים מאמצים כדי שהשכונה תראה סבירה. רחובותיה של השכונה סלולים אספלט זול, מעטים העצים שנשתלו בעיר והניקיון אינו מספק וזאת בלשון המעטה. יש מעט חניות אך למרות זאת יש מספיק לכולם וזאת מאחר ולחלק הארי של תושבי השכונה אין רכבים ויש הסתמכות ברורה על התחבורה הציבורית עליה עוד נפרט בהמשך. הבניינים בשכונה נראים כהעתקה והדבקה, כולן עשויות ונראות אותו דבר אך זוהי בעיה המאפיינת את העיר כולה מאחר ויש חובה לעשות שימוש באבן ירושלמית. השכונה ברובה בנויה בבנייה רוויה בבנייני קומות נמוכים של עד 6-7 קומות וזאת מאחר ובשבת רבים לא משתמשים במעליות השבת.
בתחתית השכונה ישנם כמה רחובות קטנים ושוליים שנמצאים בסמיכות ליער ירושלים, רחוב אבן דנן ורחוב האדמור מבויאן (הרחובות בשכונת הר נוף נקראו על שם רבנים ידועים) בהם ניתן למצוא בתי קרקע רחבי ידיים שבהם מתגוררים משפחות אמידות ובסביבה זו יש תחושה שונה מחלקי השכונה האחרים והתנועה דלילה כך שניתן ליהנות מיתרונות השכונה מבלי להפסיד את הפרטיות והשקט המיוחל אך המחיר לכך גבוהה.
הייחודיות של שכונת הר נוף
מה שמייחד את שכונת הר נוף הם כלל השירותים הניתנים בה לאוכלוסייה הדתית. בשכונת הר נוף לא נדרש להתפשר על רמת חיים לצד קיום אורחות חיים דתיים למהדרין. כך לדוגמה נמצא ברחובות השכונה תיבות להטמנת גניזה לצד עירוב מהודר שמקפידים לבדוק בכל ערב שבת לצד חסימת הצירים לתנועה בימי שבת כך שאין תנועת רכבים למעט חירום ברחובות העיר. ניתן למצוא בשכונה מקוואות מהודרות ומושקעות שנבנו על ידי העירייה לצד קופות חולים המותאמים למגזר החרדי ועוד שירותים רבים וטובים במרחק הליכה קצר מהבית.
המרכז המסחרי בשכונת הר נוף נמצא במרכז רחוב שאולזון ובו ניתן למצוא מגוון עסקים שעונים על צרכי המקום. כך יש במקום את רשת "יש מהדרין", ניקוי יבש, דואר הר נוף, חלפן כספים, חנויות מתוקים ומאפים, חנות בייגל, חנות גלידה מרשת קצפת המוכרת, לצד פיצרייה. בסמוך למרכז המסחרי ניתן למצוא בית מרקחת, טמבור, בנק מרכנתיל הר נוף ועוד שירותים מצוינים שמתואמים לצרכיי התלמידים ותושבים בשכונה. מעבר לשירותים הניתנים בשכונה עצמה בנסיעה קצרה או אף בהליכה רגלית ניתן להגיע לרחובות כנפי נשרים ובית הדפוס בהם ניתן למצוא את כל משרדי הממשלה החשובים לצד עסקים גדולים וקטנים כאשר הפופולרי מביניהם הוא סניף רמי לוי מהדרין אשר יש הטוענים שאף זול מרשת רמי לוי עצמה!?.
תחבורה ציבורית בהר נוף חשובה מאוד לתושבים וכל פגיעה במסלולי הקווים מקוממת את התושבים שמסתמכים על האוטובוס להגיע לכל מקום ואכן ישנו מסוף אגד הר נוף, אחד מהמסופים הפעילים ביותר בעיר וממנו ואליו יוצאים מאות אוטובוסים מידי יום. התחבורה הציבורית נחלקת לשניים, הקווים שנכנסים לשכונה פנימה ואלו המגיעים רק עד לפתח השכונה ומשם יש להחליף אוטובוס לקו אחר:
קווים שנכנסים לשכונה: 55,52,74,33
קווים שמגיעים עד לשכונה: 6,75,64,65,67,69,54
קווי אוטובוס אלו מגיעים לכל חלקי העיר. כלומר, תושב השכונה שנדרש להגיע למרכז העיר החילוני ייקח את הקווים 74,75 או 33 לאזור מלחה. ואילו תושב השכונה שמעוניין להגיע למרכז העיר החרדי. כלומר שכונת גאולה ומאה שערים ייעזר בקווים 52,55 או 67,64,52 לרחוב בר אילן ולאזורים נוספים. קווים אלו מחברים את השכונה לכמעט כל שאר השכונות החרדיות בעיר. ואילו הדתיים לאומיים בשכונה ברובם נוסעים ברכבם לחלקי העיר ולעבודה.
לשכונה יש מאין מד"א משל עצמה. בשכונת הר נוף פועלת "החובש הר נוף" שמורכבת ממתנדבים של מד"א המתגוררים בשכונה ומטפלים במקרי חירום בשכונה ומחוצה לה בימי חול וגם בשבת. המתנדבים המתגוררים בשכונה מצילים חיים במקרים רבים וזאת מאחר והם חוסכים את זמן התגובה של מד"א ירושלים וזאת מאחר והם גרים בסמיכות מקום ומצוידים היטב. לחובש הר נוף נתרמו ניידות חירום ייחודיות שלא ניתן לראות בשום מקום אחר בישראל והן מהוות מאין חדרי חירום ניידות אשר מאפשרות טיפול חירום במקום או בדרך לבית החולים וניידות אלו נתרמו על ידי תורמים מארצות הברית והוקדשו לטובת תושבי השכונה.
רוצים לפנות אל מתווך? לחצו כאן למעבר ליצירת קשר.
האם שכונת הר נוף מתאימה לי?
שכונת הר נוף בוודאי לא תתאים לכל אחד. לצער תושבי השכונה, אלו שאכן מתאימים לשכונה אינם יכולים להרשות לעצמם לרכוש בה נכס (ראו למטה מחירי דירות בהר נוף) ולכן השכונה עוברת בשנים האחרונות השתלטות שקטה אך מתמשכת בעיקר על ידי תושבי חוץ שהתאהבו בשכונה ורוצים להשקיע בה. כך, חרדים שהתגוררו בשכונה שנים רבות נאלצים לעזוב כדי לממן לילדיהם דירות לאחר נישואיהן או לחלופין לעבור למקום אחר כדי לכסות עם ההפרשים שנוצרו את החובות שתפחו עם השנים. במקום כל תושב שעוזב עובר עולה חדש, תושב חוץ, או אנשי עסקים חרדים שיכולים לעמוד בעלויות הדירות בשכונה. כך השכונה הופכת לשכונה מבוקשת בה ניתן למצוא בעיקר חרדים מודרניים וחרדים עובדים לצד חרדים הלומדים בכוללים ועובדים בעבודות תורניות שרכשו דירה לפני כמה עשורים.
ולכן, במידה ואתם יכולים לעמוד בעלויות רכישה של דירה בשכונה ובמידה ואתם משפחה עם ילדים שרוצים בחינוך מעולה לצד שירותים קהילתיים שמתאימים למגזר החרדי אך לא בקיצוניות כפי שניתן לראות בשכונות אחרות, הרי ששכונת הר נוף תתאים לכם מצוין ותמצאו בה את כל מה שחלמתם. גני הילדים בשכונה לצד בתי הספר פותחים את שעריהם לכלל התלמידים בשכונה ומאפשרים חיבורים יוצאי דופן בין אוכלוסיות השכונה שמסתדרות היטב וללא גזענות האחד כלפי השני.
יתרונות בשכונת הר נוף:
- השכונה מותאמת לצרכיי משפחות חרדיות ודתיות.
- התניידות מהשכונה ואליה בעזרת תחבורה ציבורית יעילה.
- השכונה מנותקת מהעיר בצורה שמאפשרת רגיעה מסוימת.
- יש לבתי השכונה נופים מרהיבים במיוחד.
- האנשים בשכונה נעימי הליכות ובעיקר טובי לב ופלורליסטים.
- השכונה צמודה ליער ירושלים שמאפשרת טיול ורגיעה מתי שנדרשים לכך.
חסרונות בשכונת הר נוף:
- השכונה וותיקה והבניינים בה נראים זהים זה לזה.
- רוב השכונה כבישים ואספלט מדרכות ואין צל או עצים לנחמה.
- ההסתמכות על תחבורה ציבורית מחייבת מעבר מאות אוטובוסים בשכונה.
- מחירי הדירות אינם מאפשרים לבנים חוזרים לשוב לשכונה.
- אין מספיק גני ילדים, הקיימים אינם מטופחים ואינם מספיקים לילדי השכונה.
- אי אכפתיות לניקיון – יכול היה להיות יותר טוב.
השכונה במספרים:
- בשכונה 19,000 תושבים כאשר 60% מבני השכונה חרדים, 39% דתיים לאומיים, 1% חילוני.
- בסביבת השכונה 19 בתי ספר, 3 מהם הם ממ"ד הר נוף – כלומר למגזר הדתי לאומי.
- בשכונה ממוקמות לא פחות מ27! גני ילדים לכל הגילאים וגם לדוברי אנגלית.
מחירי הדירות בשכונת הר נוף:
- דירת 3 חדרים: 1,580,000 לערך.
- דירת 4 חדרים: 1,957,000 לערך.
- דירת 5 חדרים: 2,685,000 לערך.
- דירת 6 חדרים ומעלה: 3,638,000 ומעלה.
תכניות עתידיות בשכונת הר נוף:
- יש דיבורים אחת לכמה שנים על כך שבית החולים לבריאות הנפש "כפר שאול" שנמצא ממש בפתחו של השכונה יעבור למשכן חדש ועל בסיסו יוקמו מאות יחידות דיור נוספות לבני השכונה אך אין עדיין תכניות קונקרטיות לביצוע מעבר כה משמעותי והתמודדות עם מבנים עתיקים שמוכרים לרבים ככפר דין יאסין שתושביו ברחו ממנו.
- תכניות להקמת קריה אקדמית חרדית על ידי בתו של הרב עובדיה או על הקמת אוניברסיטה שתותאם לצרכיי המגזר החרדי אך הדברים עוד אינם בשלים.
- פינוי מתחם פי גלילות הנמצא בתחתית השכונה ביער ירושלים עולה על הפרק מידי פעם אך לא יצא עד כה לפועל.
- כביש 16 שיחבר בין מחלף (עתידי) מוצא לכביש בגין (כביש50) ויעבור מתחת לשכונה במנהרה עד לחיבור למאפיית אנג"ל ואמור להפחית את העומס בכניסה לעיר.
- השלמת קו הרכבת מהר נוף לקו האדום של הרכבת הקלה לחיבור מהיר יותר של תושבי השכונה למרכז העיר ולשכונות נוספות.