העברת בעלות דירה בטאבו או במינהל מקרקעי ישראל נעשית לפי פרוטוקול קבוע ומוכר וכדי להעביר בעלות על דירה לאדם אחר יש מספר מסמכים שיש להגיש. לרוב, כאשר הצדדים חותמים בשעה טובה על חוזה מכר דירה המוכרים עושים זאת עם בידיעה שעליהם להעביר לקונים מסמכים שונים שמעידים על כך שהמכירה אכן התבצעה ושזכויות על הנכס מכאן הלאה ניתנות לקונים. מסמכים אלו אינם מספיקים ויש לצרף אליהם מסמכים נוספים שמאמתים תשלומים שונים לרשויות המס ולעירייה קודם למתן האפשרות לבצע העברת בעלות דירה בטאבו.
איך מבצעים העברת בעלות דירה?
אנו ריכזנו עבורכם את הרשימה המלאה שעמה יש לגשת לרשם המקרקעין כדי להעביר בעלות:
- ייפוי כוח לעורך הדין המתמחה במקרקעין שמלווה את רישום הבעלות על הדירה.
- שטר מכר הדירה כאשר הוא חתום על ידי שני הצדדים.
- שטר משכנתא במידה ויש משכנתא או הערת אזהרה על הנכס.
- אישורים מרשויות המממשל והרשויות המקומיות:
- אישור מס שבח: אישור שמעיד על כך שהמוכרים שילמו את חובם למס שבח במידה והם חייבים במס זה.
- אישור מהמועצה המקומית: אישור שמעיד על כך שאין חובות ארנונה, מים וביוב שלא שולמו על ידי המוכרים.
- אישור הועדה לתכנון ובניה: אישור שאין חובות לועדה על היטלי השבחה ועוד..
- אישור תשלום מס רכישה: אישור שאחראים לו הקונים במידה והם אינם זכאים לפטור מס רכישה.
- אישור תשלום אגרת רישום / העברת בעלות בטאבו בסך 125 ש"ח (לתשלום באינטרנט)
כל המסמכים הללו מוגשים כאשר יש חתימת עורך דין המלווה את התיק ומאשר שכל המידע שנמסר בתצהירים ובאישורים אכן נכון ומאומת על ידו.
עוד בנושא:
- דירה במתנה: מה גובה המס על העברת דירה במתנה?
- דירה בירושה: איך מוכרים, ומעבירים בעלות במכירת דירה בירושה?
- הערת אזהרה: איך שולחים בקשה לרישום הערת אזהרה בטאבו?
- טאבו: איך מבצעים רישום מקרקעין בטאבו בקניית דירה?
העברת בעלות לדירה אינה סוף פסוק ויש לבדוק עוד מגוון פרטים נוספים שמעבר לרישום ברשם המקרקעין. מומלץ לוודא שחובות שולמו לחברת החשמל, חברת הגז ונותני שירותים נוספים שרשומים על הנכס שרכשתם וזאת כדי שלא תדרשו לשלמם במקום המוכרים של הדירה. יתרה מזאת, לרוב לא נבצע רישום דירה בטאבו בפעם אחת אלא בכמה פעימות וזאת כדי שנוכל לרשום הערת אזהרה בנסח הטאבו ולהגן על עצמנו מפני נזקים כלכליים.
עסקאות מקרקעין מכל סוג שהוא נהוג לעשות בליווי עורך דין המתמחה במקרקעין ובעדיפות שמכיר גם את אזור הדירה הנרכשת / נמכרת ומשכך גם מכיר נתונים נוספים על הסביבה כדוגמת: האם נעשו עבודות השבחה לרחובות עליהם היו צריכים לשלם היטלי השבחה? האם מתוכננות בסביבת הבית עבודות לתמ"א 38 או האם יש בעיות כלשהן שייתכן ומוכרי הדירה הסתירו מכם. עורך דין זה, אחראי להגן עליכם ולדאוג לכך שהמכירה כולה תתנהל בצורה נכונה ולכן לרוב הוא זה שיתנהל מול עורכי דינם של המוכרים ויוודא שכלל המסמכים מוגשים בזמן ושהתשלום האחרון על הנכס יתקבל רק לאחר הבאת אישורים אלו וזאת מאחר ולעתים מוכרי הדירה מתמהמהים ובכך גורמים לנזק לרוכשים שהדירה אינה רשומה על שמם.
כדי לבטח את עסקת המקרקעין לרוב נבטח אותה על ידי רישום הערת אזהרה לטובת הקונים. לצורך כך מעבירים מקדמה משמעותית על ערך הדירה בצ'ק בנקאי למוטב בלבד ועל סכום היכול להגיע לכדי רבע מעלות הדירה כולה. סכום כסף זה מספיק כדי לרשום הערה לטובת הקונה על גבי נסח הטאבו ומשכך גם למנוע הפתעות בהמשך הדרך. העברת מלוא הבעלות על הדירה תתבצע אך ורק לאחר שבעלי הדירה סיפקו את האישורים הנדרשים והעבירו מפתח לרוכשים. במקרים רבים לא ניתן להפיק את המסמכים מיד ולכן ניתן לחייב את המוכרים בחוזה המכר של הדירה להמציא את כלל האישורים בתוך פרק זמן של מספר חודשים מיום המכירה כך שניתן יהיה להשלים את הרישום בטאבו במהירות האפשרית.
העברת בעלות דירה הרשומה במינהל מקרקעי ישראל
מנהל מקרקעי ישראל מבצע החכרה של שטחים ונכסים, נכסים אלו רשומים לטובת מינהל מקרקעי ישראל ואינם רשומים בהכרח בטאבו. נכסים אלו מחייבים בדיקה מדוקדקת לפני רכישתן וזאת מאחר ויש הבדל בין סוגי הבנייה השונים וייתכנו תשלומים שונים על מנת להשלים את העסקה:
- דמי הסכמה
- דמי היוון
- דמי היתר
- אגרות שונות
יש משמעות לכך אם הדירה נמצאת בבנייה רוויה כלומר בבנייני דירות או האם מדובר בבית צמוד קרקע. בעוד בבניין דירות לא חייבים באישור המינהל להעברת זכויות בירושה או במכירה הרי שבבנייה נמוכה נדרש בהסכמה של המינהל וזאת כמובן אם מדובר בחכירה מהוונת. לפני להתקדם במכירת נכס יש להפיק אישור זכויות עדכני ממינהל מקרקעי ישראל, אישור זה נועד להיות חלופה לזו שאנו מכירים כנסח טאבו שניתן להוציא מרשם המקרקעין.
ניתן לצפות בפרטים הבאים כאשר דנים על רכישת דירה בחכירה ממינהל מקרקעי ישראל:
- אישור זכויות
- חוזי פיתוח או חוזי חכירה.
- התחייבות לרישום משכנתא (במידה ויש)
- מפרטים כספיים והערכת מחיר הנכס.
- דרישות לתשלום במידה ויש לצד תשלום אגרה.
- כתבי התחייבות ואו כתבי שיפוי שנתנו למינהל.
- צפייה בתשריט בניין.
- בקשה להעברת בעלות.
- כל מסמך הקשור לנכס
רוצים לפנות אל יועץ נדל"ן? לחצו כאן למעבר ליצירת קשר.
ישנם הוצאות שונות שיש לשלם, כך לדוגמה במידה ומדובר בדמי חכירה שנתיים יהיה על הרוכש לשלמם / או לשלם אותם כדמי חכירה ראשוניים על כל התקופה. מחיר חכירה יהיה שונה בהתבסס על תנאים שונים כדוגמת משך החכירה, מטרת החכירה, אישורי הבנייה ועוד.. ברוב המקרים ניתן לבצע העברת בעלות אל מול רשם המקרקעין (בנייה רוויה) ובמקרים בהם מדובר בנכס מחברה משכנת ניתן לפנות הישר אליה אך בשאר המקרים יש לפנות למינהל מקרקעי ישראל יחד עם טופס בקשה להעברת זכות שכירות שזהו בעצם חכירה.
כאשר רוצים לרכוש דירה ממינהל מקרקעי ישראל חשוב מאוד להיעזר בעורך דין המכיר את חוקי המינהל ויודע להבדיל בין כל סוגי החכירה וסוגי הבנייה. מאחר ומדובר בהתנהלות שונה ותרצו מישהו שיוכל לקחת אחריות ולמנוע מכם לעשות טעויות קשות.
צריך עורך דין להעברת בעלות דירה? השאר פרטים: