יכולת המשא ומתן של הרוכשים לא היתה קיימת. מי שהיה מנסה להתמקח – מאחוריו עמדו עוד 5 קונים שהיו מוכנים לשלם יותר. קבלנים לא הזדקקו להנחות.
אפילו רכישת דירה ב"פרי סייל" (אולי נסביר על זה בהזדמנות) – איבדה כל משמעות. הקבלנים לא עשו הנחות אפילו בפריסייל. פשוט לא היה צריך. אז נראה – שהתקופה הזו, לפחות זמנית – כבר מאחורינו.
כל הסממנים מצביעים על אותו כיוון: לדירות לוקח יותר זמן היום להימכר ("זמן המדף" התארך), יכולת המיקוח של רוכשים – חוזרת, קבלנים לא מצליחים "להעיף" דירות במהירות שהתרגלו אליה ובאופן כללי – אווירת ה "לחטוף היום כי לא יישאר כלום" – כבר לא איתנו.
מה גרם לזה? מספר גורמים
- ללא ספק – שינוי הריבית האחרון (עליה של 0.7%, יותר מכל הציפיות).
- ציפייה למספר העלאות נוספות בריבית השנה (ככל הנראה הבאה, כבר ביולי).
- מדד המחירים לצרכן כבר לא מה שהתרגלנו – בארץ כ 4%, בהרבה מדינות אחרות – בערך 8%…
- טלטלות בשווקי המניות, לכאורה לא קשור לנדל"ן – אבל בהחלט משפיע, גם עקב הידלדלות מקורות כספיים של הציבור וגם בשל אווירה כללית.
- שינויי מגמה בענף ההיי טק (עצירת גיוסים, צמצומים) – כלומר האטת אחד מגורמי ההאצה שדחפו כסף לשוק הנדל"ן המקומי.
- העלאת מס הרכישה לרוכשי נכס נוסף (מ 5% ל 8%) הפחיתה את כמות המשקיעים בשוק.
אם צריך לסכם את הגורמים: המשכנתא הרבה יותר יקרה, הציבור מאבד מחסכונותיו, הרוכשים הכבדים נכנסים לבונקר ואווירת השוק היורדת משפיעה גם על רכישות נדל"ן.
האם זה אומר שהמחירים עכשיו יתחילו לרדת?
עדיין מוקדם לומר. לצערי, בישראל עדיין קיים מאזן שלילי בין ביקוש להיצע, ובאופן ריאלי, כל עוד הביקוש עולה על ההיצע – המחירים, במיוחד במרכז, לא מראים סימני ירידה (כן, אני חושב שהמחירים לא שפויים, וכדאי שירדו קצת…)
אבל ללא ספק – רוכשי דירה יכולים וצריכים להתרגל למציאות חדשה – הכוח חוזר לידיים שלהם.
אפשר להתמקח, אפשר להמתין, שום דבר לא בוער. עיסקה אחת תלך – תבוא אחרת במקומה…