דירת פרטר הנה בהגדרה דירה צמודת קרקע שגובה הכניסה שלה נמוך במספר (4-5) מדרגות. מדובר בדירה הדומה מאוד במאפייניה לדירת מרתף ממוצעת אך בשונה מדירת מרתף, לדירת פרטר יש חלונות גבוהים שממוקמים מעל לקרקע ומאפשרים כניסת אור ואוויר לחלל הדירה. דירת פרטר אם כך דומה מאוד לדירות המרתף ומתאימה מאוד לזוגות צעירים ואו גרושים שמעוניינים לחסוך בעלויות השכירות לטובת הוצאות חשובות יותר. במאמר זה ננסה להבין מה הן ההשלכות של שכירות דירת פרטר ומה הם היתרונות והחסרונות של שכירות מסוג זה.
דירת פרטר
הגדרה של דירת פרטר משתנה ממקום למקום ויכול להיות אחד מהאפשרויות הבאות:
- דירה בקומת קרקע כאשר גובה קומה וחצי.
- דירה הממוקמת בין קומות בבניין דירות.
- דירה אשר כדי להגיע אליה יש לעלות מספר מדרגות.
- דירה אשר כדי להגיע אליה יש לרדת מספר מדרגות.
- דירה אשר נמצאת בחציה מעל לאדמה וחציה מתחת.
השימוש במונח, "דירת פרטר" בישראל מתייחס לדירות מרתף אשר חציין מתחת לאדמה וחציין מעל לאדמה. לרוב, מדובר בדירות מרתף עם חלון שניבט לו במעט מעל לקרקע וכך מאפשר כניסת אויר, אור ונידוף של גז ראדון (גז הנפלט מהבטון) שנוטה להתרכז בצורה מסוכנת במרתפים.
האם לשכור דירת פרטר?
השאלה המהותית תהיה אם כך, האם כדאי לשכור דירת פרטר או שמה עדיף למקד את החיפושים בדירות סטנדרטיות? התשובה כמובן מעט מורכבת, זאת מאחר ותשתנה בין אדם לאדם בהתאם לצרכיו ובהתאם ליכולתו הכלכלית. כאשר מדובר בהשכרת דירה בתל אביב הרי שהיצע דירות פרטר / דירות מרתף גדול מאוד ובהחלט ניתן לשכור דירה במחירים שפויים יותר דבר שמשחק תפקיד חשוב בעיקר עבור סטודנטים, משפחות חד הוריות (גרושים) ורווקים שחיים בגפם. במאמר זה אנו לא נמליץ לכם בעד או נגד השכרת דירת פרטר אך בהחלט ננסה להציג את היתרונות והחסרונות שבאים לידי ביטוי בדירות מסוג זה:
היתרונות בדירות פרטר / מרתף:
היתרונות בשכירות של דירת פרטר / מרתף הן בעיקרן כלכליות וזאת מאחר ומעבר לחיסכון הכלכלי אין יותר מידי מעלות בדירות אלו:
- שכר דירה נמוך בעשרות אחוזים מדירה סטנדרטית.
- דירות פרטר קטנות יותר ומותאמות לשוכר הבודד.
- אין הוצאות על ארנונה על דירות פרטר ומרתף.
- במקרים רבות השכר דירה כולל הוצאות מים ותקשורת.
- פרטיות רבה מאוד מאחר ואין שכנים שיכולים להביט פנימה.
- חיסכון בשימוש באנרגיה (מזגן) לקירור וחימום הדירה.
- ועוד..
החסרונות בדירות פרטר / מרתף:
החסרונות בשכירות של דירת פרטר /מרתף הן בעיקר עניין של נוחות וחווית מגורים והן לא נוראות כל כך:
- דירות אלו נוטות להיות חשוכות יותר ומחייבות תאורה בכל שעות היום.
- דירות אלו מחייבות שימוש במדרגות ואינם נוחות במיוחד לבעלי ילדים.
- בחלק מהדירות יש גז רעיל שנפלט מבטון הבניין / בית ומסוכן.
- לא ניתן לבשל באמצעות גז מאחר ויש בעיה בפליטת הגז מעלה.
- יש צורך בזהירות בשירותים בגלל משאבה שמעלה את הניקוז מעלה.
- ריכוז ריחות במידה ולא מאווררים את הדירה אחת לכמה ימים.
- הצפת הרחוב יכולה להביא לידי הצפת הדירה עצמה במידה והדירה במישור.
- ועוד..
איך מקבלים החלטה בנוגע לשכירות דירות מרתף ואו פרטר?
את ההחלטה מקבלים בראש ובראשונה על סמך היכולת הכלכלית שעומדת לרשותכם. ככל שיש לכם אפשרות להתגורר בדירה סטנדרטית אין ספק שזו צריכה להיות העדיפות הראשונה שלכם. מצד שני, במידה ואין לכם יכולת לעמוד בהוצאות השכירות (בעיקר במרכז הארץ) ואינכם רוצים להתגורר עם שותפים, הרי שייתכן מאוד שתשמחו לדעת שדירות אלו יכולות להיות נוחות במיוחד ובמידה ובעל הדרה אדם הגון ייתכן מאוד שתצליחו ליהנות מרמת חיים גבוהה וזאת למרות נתוני הפתיחה שאינם מהטובים ביותר. בשורה התחתונה מדובר באפשרות ראלית וסבירה למגורים במרכזי הערים ובמחירים שפויים.
אם אתם רווקים המתגוררים לבד, זוג צעיר ללא ילדים שעובד כל היום ונדרש למקום מגורים תוך חיסכון לקניית דירה, הרי שדירות אלו יהוו עבורכם תמורה טובה במיוחד לכסף. כך תוכלו להתגורר בדירה נוחה וללא פשרות בסמיכות רבה למקום העבודה תוך המשך חיסכון כלכלי לקראת קניית דירה משלכם.
מאחר ומדובר בדירת מרתף או דירה שבחלקה מרתף כדאי מאוד שתוסיפו סעיפים רלוונטיים לחוזה שכירות של הדירה בה מובהרים התנאים בצורה טובה וייחודית לנכס בו אתם מתגוררים. ייתכן ובעל הדירה ירצה להוסיף סעיפים המתייחסים למשאבה היקרה, לשימוש בחשמל, מים, תקשורת ועוד וכמובן גם סעיפים האוסרים עליכם לעשות שימוש בכיריים גז. כדאי מאוד לבחון את חוזה השכירות בצורה רצינית ולהעיר על כל סימן שאלה.
בהצלחה 🙂
תגובה אחת
תודה רבה על המידע!