דיור ציבורי אמנם אינו מסתדר עם תפיסת הכלכלה הקפיטליסטית שמקובלת בישראל ובה כל אדם דואג לעצמו ולעצמו בלבד אך כמו שירותים אחרים שמקובלים בעולם יש דברים בהם אין דיון. דיור ציבורי נועד לענות על צורך אמיתי של אזרחים אשר עשו כל שבידם אך לא מצליחים לרכוש או לשכור דירה בה יוכלו להתקיים בכבוד הראוי. ברמת המערכת רואים בדיור ציבורי שירות לתושב בדיוק כמו חינוך ורפואה וכדי לזכות לו יש צורך להוכיח צורך. בכל מדינה נוהגים שיטה אחרת בה מסייעים למעטי היכולת להתקיים בכבוד. בישראל עמידר היא זאת שממונה מטעם משרד הבינוי והשיכון כדי למיין ולהחליט מי זכאי לדיור ציבורי ובאיזו עדיפות. כך שרבים מחכים לדיור הציבור שנים רבות מבלי יכולת להתקדם במעלה הסולם לדירה מיוחלת.
בתחילה מדובר היה במספר מועט של פונים המבקשים עזרה בסיוע בשכר דירה ובהמתנה לדיור ציבורי אך עם השנים הבעיה התרחבה ויותר ויותר אנשים נדרשים לעזרה זו אך למדינה אין מספיק דירות לעמוד בדרישות הציבור. כך שהמדינה נדרשת לסייע בזמן ההמתנה במימון שכר הדירה של אותם נזקקים אך גם סיוע זה אינו בהכרח מספק את הנדרשים לכך.
מהו דיור ציבורי?
דיור ציבורי כשמו כן הוא, דיור אשר מושכר לציבור בסכום נמוך מספיק כדי שיוכלו לעמוד בו. בכל מדינה יש תכניות שונות לדיור ציבורי ובישראל יש בעיקר בתי דירות ישנים מאוד שעוברים תחזוקה מפעם לפעם ומושכרות לנדרשים. דיור ציבורי הנו דירה אשר מיועד לזכאי דיור ציבורי אך מאחר ויש מלאי מוגבל של דירות סדר חלוקתו והתור משתנים כל הזמן בהתאם לכמות הדירות שהתפנו ובהתאם לרמת הצורך של העומדים בתור. דיור ציבורי יכול לבוא לידי ביטוי בקבלת דירה ישנה שלא בהכרח ראויה למגורים או לפעמים בדירה חדשה שנרכשה ממש עתה על ידי משרד הבינוי והשיכון כל אחד ומזלו הוא.
דיור ציבורי: מי זכאי?
הזכאות לדיור ציבורי נקבעת על פי קריטריונים פשוטים להבנה שנקבעים על יד משרד הבינוי והשיכון. הפנייה לבקשת זכות לדיור ציבורי נעשית על ידי חברה ממשלתית שנקראת עמידר שאחראית לבחון כל מקרה וסדר העדיפות שלו ולהוסיפו לתור הממתינים לדירת דיור ציבורי. הזכאות לדיור ציבורי נקבעת לפי התנאים הבאים:
- חסרי דירה אשר נחשים אזרחים או תושבי קבע בישראל – אין לזכאי דירה ברשותו.
- משפחות עם שלשה ילדים (עד גיל 21 בבית) אשר נחשבות עניות (ממצים כושר השתכרות וזוכים להבטחת הכנסה והשלמת הכנסה)
- משפחות חד הוריות עם תנאים דומים. (אלמן, גרוש, וכל סיבה שהיא)
- נכים (נשואים או רווקים) אשר מרותקים לכסא גלגלים או עם 75% נכות לפחות.
- עולים וקשישים במקרים מסוימים בהם אין ברירה אחרת.
כדי לזכות בדיור ציבורי יש להגיש בקשה מסודרת לגופים הממונים לכך:
- ניתן לפנות לאחת משלשה חברות אלו: עמידר, מ.ג.ע.ר או מילגם (לבירור שעות הפעילות של המוקדים של אותן חברות) ולמלא דרכם את טופס בקשת סיוע בדיור ותשלום של אגרת תעודת זכאי שעלותה 95 שקלים.
- מגישים את הבקשה לדיור ציבורי לאותן החברות יחד עם מכתב שמסביר את מצבכם, תעודת הזכאות, תלושי משכורת של 3 חודשים אחרונים ואישורים לכל גמלה, סעד אותה אתם מקבלים. מומלץ לצרף גם אישורים בריאותיים וכל אישור נוסף שיכול להציג מגבלות תנועה, מגבלות עבודה, או הוצאות גבוהות על תרופות ובריאות שיכולות להסביר בצורה המיטבית למה יש לכם צורך בדיור ציבורי.
- המתינו לקבלת הדירה. תור זה יכול לקחת שנים רבות בהתאם לרמת הדרישה וכמות הדירות שהתפנו. עד לקבלת הדירה יקבל הזכאי השתתפות בשכר דירה דבר שאף הוא חשוב מאוד עבור הנדרשים לכך.
מה הן פתרונות הדיור המוצעות?
פתרון הדיור המוכר מכולן הם אותם דירות ישנות בבנייני רכבת אשר ניתנים למעטי היכולת בעלות סמלית בכל חודש. דירות אלו מושכרות בצורה דומה לדמי מפתח. כלומר, מושכרות לזמן ארוך ויש למשכיר הגנה מפני סילוקו מהדירה. דירות אלו נמצאות בבעלות השוכרים שנים רבות אך מאחר ומלאי הדירות הולך ואוזל ישנם פתרונות דיור אשר מנסים לפתור כיום:
- מכירת דירות ישנות במיקומים יקרים וקניית דירות רבות יותר במיקומים זולים יותר.
- מתן סיוע בשכר דירה (עודכן לאחרונה לטובת השוכרים).
- בנייה של בנייני דירות להשכרה ארוכת טווח למגורים.
בעמידר ובמשרד הבינוי והשיכון מבינים שהחזקה בנכסים יקרי ערך במיקומים מרכזיים אינה משרתת מהימנה את הנדרשים ולכן כל דירה שמתפנה ואשר שוויה משמעותי מוכרים במקום להעבירה להבא בתור ברשימת הממתינים וזאת כדי שמהכסף שהתקבל ניתן יהיה לרכוש כמה וכמה דירות שיושכרו לנזקקים. מהלך זה גובה ביקורת רבה מאחר ומספר הדירות המוצעות לציבור ירד מתחת לרף 60,000 דבר שמקשה על הגורמים האמונים על כך בעמידה בדרישה של הנזקקים לדירה במהירות הרבה ביותר.
בחלק ממהלך זה ובהתאם לחוק דיור ציבורי מוכרים במשרד הבינוי והשיכון דירות בהם מתגוררים זכאי דיור ציבורי ומשפחתם למתגוררים בדירה במחיר שיכול להגיע לעד 85% הנחה. המתגוררים בבית שאינם צפויים לוותר על זכאותם תופסים דירה לעוד שנים רבות דבר שמונע שימוש בנכס אף בעזרת החוק דיור ציבורי מוכרים את הנכס ועם המעט שמקבלים רוכשים נכסים חדשים. כדי לקבל הנחה זו על קניית הבית בה זכאי מתגורר עליו לחיות בדירה שנים רבות כאשר על כל שנת מגורים בדירה מחירה יורד בכמה אחוזים לפי הפירוט הבא:
- חיים בדירה עד 10 שנים – 4% הנחה על כל שנה בנכס.
- חיים בדירה מ10-20 שנים – 3% הנחה על כל שנה בנכס.
- על כל שנה מעבר ל20 שנים – 2% הנחה על כל שנה בנכס
בעמידר טוענים שההנחה הממוצעת תעמוד על כ50% וימכרו במהלך השנים 3,000 דירות לשנה בממוצע דבר שיאפשר התחדשות עם מלאי דירות חדש. זכאים אלו שייקנו את הדירה לא יוכלו למכור את הנכס למשך חמש שנים מרגע הקנייה וזאת כדי למנוע עסקאות בתחום בדומה למיזמים אחרים של משרד הבינוי והשיכון כדוגמת מחיר למשתכן.