כולם רוצים דירות גדולות! דירת 4 חדרים הנה הדירה המבוקשת ביותר בעשור האחרון, אבל האם אנו באמת צריכים דירה כה רחבת ידיים? האם דירה גדולה ומרווחת אכן משפרת את רמת החיים שלנו? במאמר זה אנו ננסה לחשוב מעט מחוץ לקופסא בכדי לקבל החלטה נכונה יותר בכל הקשור למידות / גודל דירה שאנו באמת צריכים!
גודל דירה – סקירה
מתחוללת בישראל תופעה מדהימה. אם בעבר, משפחות גדולות התגוררו בדירות קטנות. כיום, משפחות קטנות מתגוררות בדירות גדולות. עלינו לשאול את עצמנו, האם מה שהספיק להורינו לא מספיק לנו? התשובה כמובן שאין קשר בין הדורות מאחר ורמת החיים בישראל עלתה בצורה דרמטית עם השנים.
אבל, מעבר לעובדה שרמת החיים השתנתה, גם ההגדרה של "גודל דירה" השתנתה בצורה מהותית. זאת משום ושיטות המדידה השתנו (בטאבו ובארנונה) עם השנים. בעבר, גודל דירה נקבע על פי שטח נטו בו ניתן לנוע בתוככי הדירה. כיום, גודל דירה נקבע על פי שטח ברוטו הכולל בין היתר את השטחים הלא שימושיים כדוגמת קירות חיצוניות, קירות פנימיות, חלק מהשטחים הציבוריים ועוד. בכך, בעצם דירות ישנות וקטנות על הנייר בפועל גדולות יותר ומרווחות יותר מדירות חדשות על הנייר.
אנו כרוכשי דירות חייבים להחליט על גודל הדירה שמתאימה לנו על פי הרגשת המרחב בבית ולא על פי נתונים מספריים שאולי נראים נהדר על הנייר אך הם אינם מעידים בהכרח על רמת חיים גבוהה יותר.
איזה גודל דירה כדאי לנו לקנות?
כאשר אנו מקבלים החלטה על קניית דירה, כדאי שנשאל את עצמנו מספר שאלות בכדי להחליט על גודל דירה רצוי:
- מה הן יכולותינו הכלכליות?
- מה הן הצרכים האמיתיים שלנו?
- האם לבחון פתרונות דיור חדשים?
נסביר,
1. מה הן יכולותינו הכלכליות?
כאשר קונים ואו מחזיקים בדירה, יש עלויות שונות. עלויות אלו נקבעות ביחס לגודל הדירה. כך לדוגמה, דירה גדולה יקרה יותר מדירה קטנה. אנו חייבים להבין מה הן היכולות הכלכליות שלנו מאחר ובמידה ונרכוש דירה מרווחת ונאה אך ללא כיסוי מתאים, הרי שנמצא עצמנו בבעיה לא קשה ואף במצב של איבוד הדירה..
נשאל את השאלות הבאות:
- כמה כסף אנו מוכנים לשלם על כל מטר רבוע?
- כמה כסף אנו מוכנים לשלם על ארנונה?
חבל יהיה להוציא כסף רב על שטח שאינו בשימוש, וזה כמובן מביא אותנו לשאלה הבאה:
2. מה הן הצרכים האמיתיים שלנו?
זוגות צעירים ומשפחות עם ילד אחד רוכשים לעתים קרובות דירות 4 חדרים במקום דירות 2-3 חדרים כפי שהם צריכים באמת. רוכשים אלו משלמים עלויות גבוהות יותר ברכישה ובארנונה מידי שנה על שטח שהם כלל לא צריכים.
יתרה מזאת, זוג צעיר שגר בדירת 120 מ"ר ימצא עצמו בתהליך רכישה של רהיטים ופריטים עיצוביים שונים לצורך מילוי החללים הריקים. הרי, ככל שיש יותר שטח בדירה, כך העלויות על רכישות שונות צפוי לגדול בהתאם.
לדוגמה:
בעלי דירה קטנה יסתפקו במקרר דלת אחת ותנור בודד במטבח. בעלי דירה קטנה יסתפקו בספא קטנה ובעמדת מולטימדיה בגודל סביר בסלון. לעומת זאת, בעלי דירה גדולה יידרשו למקרר 2 דלתות יקר ול-2 תנורים ואולי אף לפריטי בישול ואפיה נוספים במקרר. בעלי דירה גדולה ידרשו לספא ארוכה ומושקעת לצד רהיטים נוספים למילוי חלל הסלון וכמובן למערכת מולטימדיה גדולה בהרבה (יחס של מרחק).
ישנם רוכשים שיצהירו על כך שאכן, לכל אותן עלויות בדירה גדולה ומרווחת יש משמעות על רמת החיים שלהם. אך, רוב מוחלט של רוכשי הדירות יכולים ואף לעתים רוצים להסתפק במה שהם צריכים ולא להתייחב ליותר מכך.
3. האם לבחון פתרונות דיור חדשים?
האמת, ששאלה זו איננה מתאימה ל-90% מהקוראים שלנו. רוב מוחלט של רוכשי הדירות כיום מחפשים את אותן דירות סטנדרט בהם יש יחידת הורים, חדרי ילדים, שירותים, מטבח וסלון. אבל, אט אט יותר ויותר רוכשי דירות מוכנים לשקול רכישת דירות יחודיות יותר ואנו נביא מספר דוגמאות:
- יחידת דיור הכוללת לינה משותפת.
- יחידת דיור הכוללת תכנון וניצול אידיאלי של השטח.
- יחידת דיור הכוללת מגורים משותפים למשפחות.
לינה משותפת:
בעבר, משפחות חיו ולנו יחדיו באוהל ואו בבית קטן. הילדים יצאו בסדר, ההורים שרדו את התקופה, הכל היה בסדר. כיום, לכל ילד יש מכשיר סלולרי משל עצמו ובו עולם פרטי משל עצמו. לכן, אין סיבה לא לחזור מעט אחורה ולחסוך בשטח הדירה על ידי הגדרת חלל לינה משותף להורים ולילדים, חלל פנאי ובידור משותף וחלל בישול ואכילה משותף. בצורה זו, גודל דירה מצטמצם דרמטית!.
תכנון אידיאלי:
עם מעט מחשבה תגלו לפתע שמרבית הארונות ושטחי האחסון בבית אינם בשימוש יומיומי. רוב הבגדים לצד הסירים האהובים בשימוש קבוע והיתר קיים אך לא רלוונטי. לכן, אין באמת צורך ביותר מידי ארונות ושטחי אחסון. במקום זאת, יש צורך בתכנון מדויק ופרקטי לשימושים האמיתיים והחוזרים של בני הבית. בצורה זו, גודל דירה מצטמצם דרמתית!
מגורים משותפים:
ישנם משפחות שכבר אינם מוכנות להשתעבד כל חייהם למשכנתא. במקום זאת, הם מאחדים כוחות ורוכשים נכס משותף בו יש חללים משותפים וחללים פרטיים. משפחות אלו חוסכות שטח רב על ידי כך שהם מנצלים שטחים מתים כדוגמת המטבח ואו הסלון יחד ואו בשעות שונות בהם שטח זה עומד ריק ומבוזבז. זה אמנם נחשב די קיצוני אך זה לא כל כך נורא והמודל קיים ומוכח בקיבוצים השונים בישראל.
לסיכום,
אין סיבה לרכוש דירה גדולה ומרווחת כצו האופנה. זה נחמד, זה יפה אך זה גם עולה הרבה כסף ועלול לגרור אתכם להתחייבויות שאין להם כיסוי. ניתן להפעיל מעט יצירתיות ולהסתפק בדירת 3 חדרים במקום דירת 4,5 חדרים, ניתן לתכנן את הדירה הקטנה בצורה טובה ובכך להשיג את רמת החיים הרצויה על אף העובדה שהדירה קטנה וזולה יותר – לכן, במידה ויש לכם הגיון בריא, עשו טובה לעצמכם וקנו דירה קטנה ומדויקת לצרכים שלכם ולא יותר.
רוצים להתייעץ בנושא זה? השאירו פרטים או חייגו אלינו ונשמח לעזור!