ארנונה: איך ניתן לבקש הפחתת ארנונה ואיך מטפלים בחוב ארנונה קיים?

ארנונה - חישוב וערר ארנונה
ארנונה - חישוב וערר ארנונה

ארנונה, אחת המסים אותן אנו נשלם לעירייה או לרשות המקומית והיא זו שמאפשרת ניהול תקין של המקום ודאגה לצרכים שלנו. בשונה ממסים אחרים בהם אנו נתקשה להבין למה אנו נאלצים לשלמם או מה עושים עם כספינו, בתשלום ארנונה לרוב נוכל לראות תוצאות בכמעט כל דבר בעיר בה אנו מתגוררים.

מה זה ארנונה?

ארנונה היא מס מוניציפלי (מקומי) שמשתנה מעיר לעיר ומשכונה לשכונה בהתאם לרמת ההשקעה בסביבה ובהתאם ליכולת הכלכלית של התושבים בה. כלומר, הארנונה של כל אדם תשתנה בהתאם למעמדו וליכולתו הכלכלית כך שבפועל זהו מס חברתי מאוד אשר מחייב את העשיר בסכומים גדולים בהרבה מאלו של העני. ישנם מקרים בהם ניתן פטור או הנחה למעטי יכולת ועל כך נפרט בהמשך. מקורו של המילה ארנונה מהשפה הארמית כמו מושגים נוספים בהם אנו נשתמש (נדל"ן לדוגמה) ומשמעו מס יבול או מס חקלאי שהפך עם השנים למס מחיה בעיר.

חוקי ארנונה מחייבים כל תושב בתשלום הארנונה כחלק מפקודת העיריות ובמידה ותושב בעיר מסרב לשלם ארנונה יכולה העירייה להתמודד עם החייב על ידי תביעה משפטית או אף באמצעות עיקולים והוצאה לפועל של נכסי החייב. מאחר והכסף שאתם נדרשים לשלם על הארנונה משפיע על כלל התושבים בעיר יש משמעות רבה לעודד תשלום ארנונה ולחייב את כלל התושבים שיכולים לשלם לעשות זאת בזמן וללא דחיות.

צו הארנונה הנה האופן שבה יחויבו התושבים לשלם ארנונה, בכל שנה מובעת צו ארנונה לאישור מועצת העיר והיא חייבת לאשר את התעריפים השונים לכל אזור ואזור בעיר לצד עדכון גובה המס שישלמו התושבים בשנה הקרובה. בכל עירייה ובכל רשות מקומית, צו הארנונה תיראה אחרת מזו של הערים האחרות מאחר וכולן פועלות בתוך החוק אך באופן עצמאי.

איך מחשבים ארנונה?

כתבנו בעבר על הנושאים: חישוב שטח דירה וחישוב מטר מרובע בה אנו מציגים את השיטות השונות בהן יכולות הרשויות המקומיות לחשב את הארנונה. כידוע, הארנונה נקבעת באופן אישי לפי גודל הנכס שאתם מחזיקים. ככל שהדירה גדולה יותר, כך הארנונה גבוהה יותר. ככל שהדירה בשכונה חדשה ומטופחת יותר, כך הארנונה גבוהה יותר. בשנים האחרונות קמו רבים בקריאות נגד גובה הארנונה בשכונות החדשות בעיר שבהם הארנונה מחושבת לפי שיטת ברוטו ברוטו והם מוצאים עצמם משלמים מס ארנונה כפול מכל מקום אחר בעיר. העירייה מוצאת לנכון לגבות כסף רב יותר מהתושבים האמידים שרכשו דירות חדשות בטענה שהם גם מקבלים יותר מאחר והשכונות החדשות מתוכננות היטב ומציעות חווית מגורים אחרת לגמרי מהשכונות הוותיקות בעיר.

על מה משלמים ארנונה? תשלום הארנונה לרוב מתייחס לשטח הבנוי של הדירה. כלומר, לא נשלם על מרפסת שמש או על שטחים אחרים שסביב לבניין. אך בשיטות המדידה החדשות משייכים לנכס גם חלק יחסי של המרחב הציבורי שיכול לכלול את חדר המדרגות, המבואה, שטחים שונים בבניין המשרתים את הדיירים וכמובן שטחים מתים כדוגמת קירות הדירה. כאשר נתגורר בשכונות וותיקות בהם שיטת החישוב לא השתנתה נגלה שאנו משלמים לרוב רק על שטח פיזי בתוך הנכס מבלי לחשב קירות או חללים משותפים ומסיבה זו הארנונה נמוכה משמעותית.

הפחתת ארנונה

הדרישה להפחתת ארנונה מגיעה לרוב ברגע שמקבלים חיוב ארנונה שאינו הגיוני ואינו מידתי. כפי שהזכרנו, לרוב הדבר יתרחש בשכונות חדשות בהם העירייה מרגישה בנוח לדרוש יותר מהתושבים. אך לא רק שם, פעמים רבות שאין ביכולתו של התושב לעמוד בתשלומי הארנונה ולכן יפנה לעירייה לבקש הפחתת ארנונה ובמידה ואכן יעמוד בתנאים ייתכן ואף יקבל את ההנחה הראויה.

ערר על הארנונה יכול לחסוך כסף רב, לפעמים כאשר נכנסים לדירה חדשה ובוחנים את הארנונה מגלים שהחיוב גבוהה מידי, זאת מאחר וחברות המדידה שבאות לקבוע את גודלה של הדירה מקבלים בונוסים על כל מטר נוסף והם ימצאו דרכים יצירתיות להגדיל את הנכס על הנייר. ניתן להיעזר בשירותיו של מודד מוסמך כדי שהלא ייתן לכם מדידה חדשה ונכונה בנכס וזאת כדי שתוכלו להגישה ולקבל הוזלה קבועה בתשלומי הארנונה. ערר על הארנונה כמובן יכול להיעשות בדרכים נוספות אשר בהן אתם מבקשים הנחה על גובה הארנונה באופן זמני ולכן נוכל לקרוא לה "הנחה על הארנונה".

הנחה על הארנונה אינה מורכבת במיוחד וכל מי שעומד בקריטריונים להנחה בארנונה זכאי להגיש בקשה לגוף הרלוונטי ברשות המקומית ויחד עם הטפסים הנכונים לקבל הנחה משמעותית ולפעמים גם פטור מתשלום הארנונה, מאחר ובכל עירייה ההתנהלות אחרת יש לבחון את המצב מול הרשות בה אתם מתגוררים ולא באופן גורף.

קריטריונים להנחה בארנונה:

  1. הנחה בארנונה לבעלי הכנסה נמוכה – נקבעת ביחס למספר הילדים בבית (ככל שיש יותר ילדים גובה ההנחה גדל)
  2. הנחה בארנונה לתושבים וותיקים – בהגעה לגיל הפנסיה ההכנסה מצטמצמת ולכן העירייה מתחשבת ונותנת הנחה.
  3. הנחה בארנונה למקבלי גמלאות – ההבנה היא שמקבלי גמלאות יידרשו לעזרה בכל דבר אפשרי וכך גם בארנונה.
  4. הנחה בארנונה לנכים – ישנם סוגים שונים של נכים ולכל סוג נקבע גובה נכות מזכה שתשתנה מעירייה לעירייה.
  5. הנחה בארנונה למשפחות חד הוריות – משפחות חד הוריות זכאיות להנחה משמעותית בארנונה כהתחשבות במצבן.
  6. הנחה בארנונה לחיילים ולשירות לאומי / אזרחי – מאחר ולאוכלוסיה זו אין כסף רב לרוב תינתן להם הנחה משמעותית.
  7. הנחה בארנונה לנזקקים – בהוכחת הוצאות גדולות מאוד על בריאות וצרכים בסיסיים לצד הכנסות נמוכות ניתן לקבל הנחה.
  8. הנחה בארנונה לעולים חדשים – כחלק מניסיון עידוד קליטת עולים בערים הם מקבלים הנחה על הארנונה.

כפי שניתן לראות ישנם רבים שזכאים להנחת ארנונה, הקריטריונים להנחה בארנונה ישתנו בהתאם לסוג האוכלוסייה אליה אתם משתייכים. כך לדוגמה, במידה ואתם חיילים או תושבים וותיקים כל שעליכם להציג זהו תעודה שמוכיחה שאתם אכן זכאים. במקרים אחרים יש להציג כל אישור וכל תעודה שמוכיחה שאתם מוציאים כסף רב על צרכים חיוניים אך הכנסתכם נמוכה משמעותית ושתשלום הארנונה יפגע לא רק באב המשפחה אלא גם בילדים ומשכך העירייה תתחשב במצבכם ותגיע עמכם להסדר בו תוכלו לעמוד או אף לפטור מלא מתשלום ארנונה לשנה הקרובה.

הנחה בארנונה לסטודנטים היא אולי אחת המבוקשות ביותר. כל סטודנט, תלמיד, בחור ישיבה, אשר אינו עובד ומרוויח כסף או לחלופין, עובד אך מרוויח לפי המדרגות הבאות:

  • עד 2,653 ש"ח – ההנחה עד גובה 80%.
  • בין 2,654 ש"ח ל- 3,050 ש"ח – ההנחה עד גובה 60%.
  • בין 3,051 ש"ח ל- 3,448 ש"ח – ההנחה עד גובה 40%.

כלומר, אם אתם סטודנטים וברצונכם לקבל הנחה על הארנונה אתם מוזמנים לבדוק האם אתם עומדים במבחן ההכנסה. במידה ואתם זכאים עליכם לבקש מאגודת הסטודנטים את הטפסים המתאימים ולמלאם ולהגיש טפסים אלו יחד עם האישורים על גובה הכנסתכם לרשות המקומית לשם קבלת ההנחה בארנונה. במידה ואתם מתקשים לרוב תוכלו לקבל ייעוץ בנושא באגודת הסטודנטים או בגופים המתמחים בייעוץ לסטודנטים.

ישנם הנחות נוספות:

  1. הנחה בארנונה לעסקים – בתי תכנה לצד גופים אשר זכאים להנחה בתשלומי הארנונה.
  2. הנחה בארנונה למוסדות – מוסדות המשרתים את הציבור זכאיות להנחה בתשלומי הארנונה.
  3. הנחה בארנונה על דירה ריקה – ניתן לקבל הנחה עד לגובה 100% בחצי השנה הראשונה בנכס עד לאכלוס.

פטור מתשלום ארנונה הנו נושא רגיש מאוד. כאשר המצב קשה במיוחד או כאשר הדירה אינה מאוכלסת מאחר והדירה אינה מיועדת לאכלוס הרי שלא נדרש לשלם ארנונה. פטור מתשלום ארנונה הנו בעצם אישור זמני בלבד ועל הזכאים לחדשו אחת לשנה ובהתאם למצבם המשפחתי והכלכלי ובכל שנה הנושא נבחן מחדש.

הנחות לצד פטורים בתשלום ארנונה אמנם מטיבות עם אלו הנזקקים לכך אך מכבידות על שאר תושבי העיר. מסיבה זו, בערים עשירות – חזקות הארנונה נמוכה יותר מאלו העניות. מאחר וכלל תושבי העיר משלמים ארנונה מס התושבים מתחלק בצורה שווה יותר. במקרים כדוגמת ערי הדרום או ירושלים בהם יש אוכלוסיה רבה שאינה עובדת מטעמי דת או מחוסר עבודה אלו שמשלמים נדרשים לשלם עוד יותר וכך בירושלים הארנונה גבוהה אך התמורה נמוכה ביחס לערים אחרות.

כל עיר ועיר מתנהלת בנפרד ורשויות כתל אביב או ראשון לציון אשר בהן מתגוררות אוכלוסיות חזקות ואמידות נשארות כל שנה עם עודף תקציבי וזאת לאחר שהשקיעו בחינוך, בשירותים לתושב ובתשתיות בכל רחבי העיר כאשר בערים אחרות בהם הארנונה גבוהה יותר התושבים אינם מקבלים תמורה למס אותו הם משלמים מאחר ורק חלק מהאוכלוסייה משלמת בפועל.

מה עושים כאשר יש חוב ארנונה?

חוב ארנונה אינו דבר נעים, לעירייה יש יכולת להוציא עיכול על הנכסים שבידינו מתוקף החוק. ניתן להגיש ערר על חוב ארנונה במקרים נדירים אך מדובר בתהליך לא פשוט. ישנם מקרים בהם אדם הרחיב את דירתו ללא היתר או ללא מדידה חוזרת של העירייה והמשיך לשלם לפי גודל הדירה הקיימת קודם להרחבה, במקרים אלו העירייה יכולה לדרוש תשלום ארנונה כחוב של התושב לעירייה. אם בעבר היה פשוט להרחיב דירה ולהסתירה הרי שכיום בעזרת רחפנים ממפים את העיר וכל שינוי מזוהה באופן מיידי על ידי תמונות שמסופקות והן יזהו כל שינוי בנכס אשר תיבדק אל מול רישומי העירייה למתן האישורים הרלוונטיים למדידה חוזרת.

חיוב ארנונה רטרואקטיבי בהחלט אפשרי. החוב שלכם לעירייה קיים עד 7 שנים אחורה. גם לאחר כמה שנים בהם לא שילמתם תידרשו לשלם רטרואקטיבית על התקופה האמורה ברגע היוודע הדבר לרשות המקומית. כמובן שבית המשפט יבחן את הסיבה לדרישת תשלום מאוחרת ובמידה ומדובר בהסתרה של בעל הדירה ובשינוי בגודל הדירה ללא היתרים מתאימים החיוב רטרואקטיבי בהחלט קיים. במקרים אחרים יכול בית המשפט לקבוע שאין חיוב רטרואקטיבי מאחר והעירייה לא דרשה העלאה בארנונה למרות מתן היתר בנייה וכלל האישורים הרלוונטיים כדין מצידו של הנישום.

כמובן שההמלצה היא לפעול כחוק ולשלם מס ארנונה כדין ובזמן. במקרים מסוימים כאשר אין אפשרות אחרת ראוי ומומלץ לבקש הנחה או אף להגיש ערר על חוב ארנונה.

צריכים מומחה בדיני מקרקעין?

השאירו פרטים לחזרה:

בלחיצה על כפתור "שליחה" אני מאשר/ת חזרה טלפונית.

גרים במבנה פוטנציאלי לפינוי בינוי?

בואו לבדוק תהליך התחדשות עירונית בבניינכם או של קרוביכם

אהבתם?

שתפו למי שחשוב לכם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חדשות יונדלן

הירשמו לניוזלטר שלנו והישארו מעודכנים

פרסמו אצלנו

חשיפה לעשרות אלפי נדלניסטים

עקבו אחרינו!

הלייק שלכם הוא השמחה שלנו

*בדיקת התאמה קצרה ללא התחייבות, לטובת זירוז הליכי פינוי-בינוי בבניין שלכם, או של הקרובים שלכם.

חדשות יונדלן

הירשמו לניוזלטר שלנו והישארו מעודכנים

פרסמו אצלנו

חשיפה לעשרות אלפי נדלניסטים

עקבו אחרינו!

הלייק שלכם הוא השמחה שלנו

התחל שיחה
היי תרצה להתייעץ?
היי :)
איך נוכל לעזור לך?