איחור במסירת דירה מקבלן אינו אירוע נדיר. אולי אפילו להפך, מדובר באירוע שחוזר על עצמו ברוב מוחלט של הפרויקטים שהולכים ונבנים ברחבי הארץ. ייתכנו סיבות רבות לאיחור במסירת דירה וחלקם כלל אינם באשמת הקבלן המבצע אך למרות זאת, כאשר מובטח לכם הרוכשים מועד מסירה לדירה הרי שיש לעמוד בו ובמידה ויש איחור במסירת דירה מקבלן ייתכן מאוד ומגיעים לכם פיצויים שונים ועל כ במאמר זה.
איחור במסירת דירה
מאחר ואנו יודעים שעצם איחור במסירת דירה אינו נדיר כדאי שנערך בהתאם מראש ונוודא שאכן יש הסכמות מול הקבלן על פיצוי במידה ויש איחור במסירת הדירה. אך, גם כאשר אתם לא הגעתם להסכמות מול הקבלן במועד החתימה על חוזה המכר יש לכם הגנה משפטית מתוקף חוק המכר דירות שגובר על כל חוזה שנחתם מול הקבלן. הבעיה היא שרוב הרוכשים כלל לא מודעים לזכויותיהם ולכן אינם מתייעצים עם עורך דין לבירור הזכויות המגיעות להם. במאמר זה נסביר מה יש לעשות בכדי להתגונן מפני איחור במסירת דירה וכמובן מה עושים במידה ואכן יש איחור בפועל:
איך מתגוננים מפני איחור במסירת דירה?
בכדי להתגונן מפני איחורים של הקבלן עלינו להיות זהירים מהיום הראשון ועוד קודם לחתימה על קניית דירה. עלינו לקבל שירותים מקצועיים מעורך דין המתמחה בעסקאות מסוגים אלו שיגן עליכם במגוון רחב של פרמטרים בחוזה עצמו אך גם בשלבי מסירת הדירה בפועל:
- עורך דין יוודא שתאריך המסירה רשום במדויק עם פירוט יום, חודש ושנה למסירת הדירה.
- עורך דין יוודא שמופיע מנגנון מסודר למפת דרכים ופיצויים מוסכמים לפי משך האיחור במסירה.
- עורך דין יוודא שכספכם מוגן ומאובטח ושאינכם חייבים לשלם סכומים ניכרים קודם למסירת הדירה.
- ועוד…
ככל שהחוזה מכר ביניכם לבין הקבלן מובהר בצורה טובה יותר כך זכויותיכם מוגנות טוב יותר. ולמרות זאת, לא מספיק שעורך דין ילווה אתכם מול הקבלן. חשוב מאוד שהעורך דין ששכרתם יהיה בקיא בעסקאות אלו ויוכל להקדים תרופה למכה בצורה של הסברים מפורטים שעליכם להכיר במקרה של ליקויי בניה או איחור במסירת דירה – כלומר, חובתם לדרוש מעורך הדין הדרכה מסודרת לזכויותיכם כמופיע בחוזה המכר.
ניתן להוסיף סעיף המציג פיצוי שונה מזה הקבוע בחוק המכר במידה וישנו איחור במסירת הדירה אך זאת כל עוד סעיף זה מטיב עם הקונה. כלומר, אפשר לקבוע סעיף מחמיר יותר לטובת הקונה אך לא להפך וזאת כדי לאזן את הבקשה של קבלנים להוסיף סעיפים שפוגעים בזכויותיהם של הקונים במידה וישנו איחור בפועל.
מה עושים במקרה של איחור במסירת דירה?
בין אם יש לכם הסכם מסודר מול הקבלן ובין אם לא התגוננתם מפני איחור במסירת דירה, אתם זוכים להגנה מתוקף החוק (חוק המכר דירות – תיקון מספר 5) שגובר על כל חוזה עליו חתמתם. חוק זה נועד להגן עליכם ולכם ניתנת האפשרות להגיש תביעה משפטית נגד הקבלן המבצע. החוק היבש קובע שבמידה וישנו איחור של למעלה מ-60 יום מהמועד הקבוע בחוזה המכר הרי שאתם זכאים לפיצוי גם ללא הוכחת נזק.
הפיצוי שמגיע לכם על האיחור נמדד לפי תקופת האיחור. כלומר, כל יום נוסף מעבר לאיחור של 60 יום המותרים לו מחייב בפיצוי אך יותר מכך גם פיצוי רטרואקטיבי מהיום הראשון לאיחור במסירת הדירה. כאשר קבלן מאחר במסירת דירה עליו לשלם פיצוי בגובה פי 1.5 מערך השכירות לדירה דומה במיקום זהה בהתבסס על חוות דעת שמאי מקרקעין או מתווך דירות. כלומר, כל חודש בחודשו יהיה על הקבלן להעביר לרוכשי הדירות סכום כסף משמעותי עד למסירת הדירה כמובטח כאשר לאחר 60 יהיה עליו להעביר במכה אחת תשלום על 2 החודשים שעברו.
מתי העניינים הופכים למורכבים יותר?
ישנם מקרים בהם בחוזה המכר רשום ששני הצדדים מסכימים שבמידה ויש איחור במסירת דירה מסיבות שאינם באשמת הקבלן והרי שאז הרוכשים לא יהיו זכאים לפיצוי כפי שקבוע בחוק. לצורך בחינת האחריות על האיחור יבדקו הצדדים את הפרטים הבאים:
- איחור במסירת דירה מסיבה שאינה באשמת הקבלן המבצע.
- איחור במסירת דירה מסיבה שלא ניתן היה לצפות אותה במעוד מועד.
כמובן, שבכל מקרא יש לפרש סעיפים המתייחסים לסיכול חוזה בצורה שונה בהתאם לאופי החוזה ובהתאם לכך שהם לא פוגעות באחד הצדדים. במקרים אלו יש לבחון את הפרטים של סיבת האיחור במסירת הדירה וכמובן האם אכן יש תוקף לסעיף המגביל מסוג זה.
ממה נגרמות איחורים במסירת דירות מקבלן?
איחור במסירת דירה נגרם ממגוון רחב של סיבות ומדובר בתופעה נפוצה. דוגמאות נפוצות לאיחור במסירת דירה:
- אי קבלת טופס 4 – הבניין אינו מקבל אישור אכלוס מהרשות המקומית בזמן.
- אי חיבור לחשמל – לעתים הבניין לא חובר לחשמל בזמן מסיבות שונות ולא מאפשר מסירה.
- אי השלמת עבודות – הנכס אינו מוכן למגורים בפועל ולא ניתן לאכלס את הנכס משום כך.
במידה ואכן הדירה נמסרה באיחור יש לבדוק האם יש סעיף המתייחס לפיצוי לרוכשים. במידה ואכן יש הסדר כתוב לכך, יש לבחון האם החברה אכן פעלה בזמן ועשתה כל שהייתה מחויבת לעשות בכדי לסיים את העבודות בזמן ולקבל את האישורים הנדרשים לאכלוס המבנה. במידה ויש ביכולתה של החברה הקבלנית להוכיח שהגישה מסמכים בזמן ופעלה בתום לב וכחוק הרי שייתכן וניתן להתייחס לכך שהאיחור לא נגרם באשמת החברה אך במידה ויש רשלנות ואו חוסר יכולת להוכיח פעילות בזמן מצד החברה הקבלנית הרי שיהיה עליה לשלם פיצוי למרות שהאיחור לא בהכרח נגרם באשמתה..
מומלץ להיעזר בעורך דין מקרקעין בהתמודדות מול הקבלן. רוצים ליווי? השאירו פרטים: