חלוקת רכוש בגירושין, מה קורה כאשר יש לזוג דירה משותפת כאשר הם מבקשים לפרק את החבילה ולהתגרש? וניתן לחלק את התשובה על שאלה זו לשניים:
- דירה או רכוש שהיה בבעלות אחד הצדדים לפני הנישואין ורשומה על שמו בלבד.
- דירה או רכוש שנרכב במהלך שנות הנישואין ללא קשר לשאלה על שם מי הנכס רשום.
בעת גירושין כל אחד מושך לצידו הוא בניסיון לקבל כמה שיותר מהרכוש המשותף אך הכלל הראשוני ביותר הוא: כל רכוש שנצבר במהלך תקופת הנישואין יחולק בין הצדדים שווה בשווה. כאשר דנים ברכוש משותף של זוג שמתגרש אנו כמובן מתייחסים לדירה, לרכב ולכל החסכונות שנצברו והדברים כוללים גם חלקים מקרנות השתלמות, פנסיה, ביטוחים וכל עסק שרשום על שמו של אחד מבני הזוג ולעתים גם המוניטין של העסק במידה וישנו. אחד הנושאים המורכבים יותר הם אותם חובות שנצברו עם השנים על משכנתא, הלוואות חוץ בנקאיות ועוד כל עוד ניתן להוכיח שהן אכן קשורות למשק הבית ואינם נעשו מאחורי הגב של אחד הצדדים.
חלוקת רכוש בגירושין: איזון משאבים
כאשר זוג מתגרש עליו לערוך "איזון משאבים" וזאת במיוחד כאשר נצבר רכוש שרשום ברובו על שם צד אחד בלבד. דבר שקורה פעמים רבות. לפי החוק יחסי ממון איזון משאבים יעשה אך ורק לאחר שהצדדים התגרשו או כאשר אחד הצדדים נפטר (כל עוד הזוג נישא לאחר שנת 1974 – אלו שנישאו לפני יכולים לחלק רכוש מתי שיחשקו בכך) כמובן שבמידה והרכוש גם כך רשום על שני הצדדים ביכולתם של ה"שותפים" לפרק שותפות באמצעות הסכם פירוק שותפות בכל עת שירצו בכך.
1. חלוקה של נכסים מלפני הנישואין:
נחשב את כל הנכסים שברשות הצדדים אך נחסיר את ההון שהיה ברשות אחד הצדדים טרם הנישואין, כך במידה והצדדים נישאו בגיל מבוגר ולאחד הצדדים היה דירה הרשומה על שמו הנכס יישאר בבעלותו וכך גם דירה שהתקבלה בירושה, מתנות שקיבל באופן אישי גם אם מדובר במתנות וירושות במהלך הנישואין עצמם.
מעבר לכך, בתכנית חלוקת רכוש בגירושין, ייתכנו נכסים נוספים שלא יחולקו במידה והזוג בוחר להתגרש:
- גמלה שאחד הצדדים מקבל מביטוח לאומי.
- גמלה או פיצוי שמגיעים לצד אחד בגלל נזקי גוף או מוות.
- כל נכס שהוסכם בכתב שאינן מחולקים במידה ויתגרשו (הסכם ממון)
- הסכם ממון: הסכם המסדיר את יחסי הממון בין בני הזוג ונעשה לרוב על ידי עורך דין וחייב להיות בכתב.
הסכם זה נערך ומאושר על ידי נוטריון או רשם נישואין ומחייב את אישורו מול בית המשפט או בית הדין הרבני.
לשם קבלת אישור הצדדים חייבים להוכיח שעשו זאת בהסכמה חופשית ובהבינם את המשמעות של הדברים.
- הסכם ממון: הסכם המסדיר את יחסי הממון בין בני הזוג ונעשה לרוב על ידי עורך דין וחייב להיות בכתב.
2. חלוקת רכוש בגירושין – נכסים שנצברו במהלך הנישואין:
כל רכוש שנצבר ולא משנה איך, אך הרווח נוצר במהלך שנות הנישואין (כמובן למעט ירושות ומתנות אישיות) יחולק שווה בשווה גם כאשר מדובר ברווח מעבודה סיזיפית וקשה של אחד הצדדים בלבד.
מהו איזון משאבים? איזון משאבים כשמו כן הוא, תהליך / הסכם בו הצדדים בוררים את ההון שנצבר ומחלקים את הנכסים שווה בשווה. לרוב בדיוק בשלב זה מתחילים חילוקי הדעות בין הצדדים שחלוקים לגבי אופן החלוקה והערך של כל פרט ופרט שנצבר עם הזמן. כאשר ישנם חילוקי דעות ההחלטה עוברת לבית המשפט לענייני משפחה ואו לבתי הדין הרבניים ובשלב זה נכנסים עורכי הדין לענייני משפחה לפעולה. כאשר סמכות השיפוט תהיה נתונה לזו שאליה פנו קודם לכן הצדדים. כלומר, במידה והגבר פונה לבית דין רבני (שמטיב עם הגברים) יאלצו הצדדים לשאת ולתת מול בית הדין ולא בבית המשפט. שלב איזון משאבים הכרחי בהחלט בתהליך חלוקת רכוש בגירושין.
כחלק מהאיזון רושמים הצדדים את כל הנכסים שרשומים על שם ובעצם מבצעים מאין השוואה ביניהם על הנכסים שעתידים להתחלק כאשר הצד שיש לו יותר כסף (הון נקי) בנכסים או ברכוש חייב לשפות את הצד השני מחצית מההפרש שיש בידו. הדבר יכול להיעשות בתשלום מזומן או בחפצים / רכוש השווים כסף.
*אין חלוקת הרכוש משפיע על התחייבות הבעל בכתובה! כלומר על איזון המשאבים יש להוסיף את הערך המופיע בכתובה.
חלוקת רכוש בגירושין: תביעה לפירוק השותפות
כאשר הצדדים מגיעים להסדר מסוים על אופן החלוקה (שווה בשווה לרוב) וכאשר אין הסכם ממון או כל הסכם אחר בדרך תהליך פירוק השותפות יכול להיות קל ומהיר או ארוך ומתיש וזאת כמובן בתלוי בנסיבות הגירושין והתערבות עורכי הדין של הצדדים. ישנם ארבע דרכים לפירוק שותפות:
- חלוקת דירה משותפת בהסכמה.
- חלוקת דירה משותפת שלא בהסכמה.
- חלוקת דירה משותפת בהעברת זכויות.
- חלוקת דירה כאשר אחד השותפים נשאר בנכס.
1. חלוקת דירה משותפת בהסכמה.
כאשר הצדדים מסכימים למכור את הדירה לצד ג'. כלומר, קונה חיצוני התהליך פשוט יחסית וזאת מאחר ואת התמורה יכולים לחלק הצדדים בהתאם למוסכם בהסכם הגירושין. כך במידה והם סיכמו שהרכוש יחולק שווה בשווה כל אחד יקבל 50% מהתמורה לאחר תשלום למתווך, עורך דין וכל הוצאה אחרת שנגזרת מתהליך המכירה של הדירה.
2. חלוקת דירה משותפת שלא בהסכמה.
לרוב צד אחד מתעקש על פרידה וגירושין ותובע באופן חד צדדי את פירוק השותפות. הדרישה לבצע חלוקת רכוש בגירושין ולמכור את הנכס לאדם אחר כדי לחלק את הנכסים נפוצה וזאת מאחר והצדדים אינם מעוניינים להישאר שותפים. בית המשפט יקבע לרוב שיש לאפשר את מכירת הנכס וזאת מאחר ויש "עקרון על" בחוק המקרקעין (סעיף 37) שמאפשר לכל אחד מהשותפים בנכס לבקש את פירוק השיתוף במקרקעין בכל אימת שירצה בכך. אך לרוב הדבר יותנה בכך שימצא פתרון מגורים ראוי לצד האחר ולילדים.
ישנם מקרים חריגים הנתונים להחלטת בית המשפט לפי סעיף 40 לחוק המקרקעין בהם יש "גמירות דיונית" במקרים בהם יש ילדים קטנים שמצריכים פתרון דיור ראוי. כך בית המשפט יכול להחליט על פירוק מיידי של השיתוף, או פירוק השיתוף כמקשה אחת יחד עם ביצוע איזון המשאבים של נכסי המשפחה.
3. חלוקת דירה משותפת בהעברת זכויות.
לרוב העברת זכויות בעלות על דירה (כחלק מתהליך חלוקת רכוש בגירושין), נעשית בעקבות פסק דין של בית משפט כחלק מהליך התביעה לגירושין. כידוע, העברת זכויות על דירה אינה מחייבת את המקבל במס רכישה וזאת מאחר ואין פה עסקה בפועל של מכירה. החוק מאפשר העברת בעלות מבלי הצורך לשלם מסים כלשהן ולכן גם מס שבח לא ישולם וזאת כדי לעודד את הצדדים להגיע להסדרים לחלוקת הרכוש בקלות המרבית. המשמעות היא שיש פטור מוחלט ממס גם כאשר מקבל הזכויות כבר מחזיק בנכס הרשום על שמו.
4. חלוקת דירה כאשר אחד השותפים נשאר בנכס.
לפעמים עוד קודם לגירושין הצדדים נחשבים "פרודים" ובזמן זה אחד הצדדים עובר לגור בדירה אחרת. במקרים אלו הצד שמתגורר בנכס חייב לשלם דמי שימוש לצד האחר וזאת מאחר והם שותפים בנכס. אך התשלום על השימוש לא יידרש במקרים הבאים:
- כאשר הצד שעזב עשה זאת מרצונו החופשי כחלק מהגירושין.
- כאשר הצד שעוזב (הגבר) חייב מזונות לצד שנשאר (האישה).
- כאשר הצד שעזב עשה זאת כתוצאה מהוראת בית משפט (צו מניעה / צו הגנה)
- כאשר הצדדים הסכימו שהצד שנשאר בדירה פטור מתשלום דמי שימוש כחלק מהסכם הגירושין.
חלוקת רכוש בגירושין: מורכבויות אפשריות
- כאשר הצדדים אינם מגיעים להסכמות.
- כאשר אחד הצדדים מנסה להעלים נכסים.
1. כאשר הצדדים אינם מגיעים להסכמות.
כאשר אין הסכמות התיק מועבר לטיפולו של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני ושם יקבעו באלו נסיבות ומתי יחולקו הנכסים ובמקרים מסוימים ניתן לחייב את הצד הבעייתי בתוספת ריבית על ארכה ואו סילוק בשערים ובית המשפט יתחשב במקרים הבאים בכל הקשור לנושא חלוקת רכוש בגירושין:
- כאשר חברה בבעלות אחד הצדדים נסגרה או כאשר צד אחד איבד פרנסתו.
- כאשר לצורך החלוקה צד אחד יפגע בצבירת הזכויות הסוציאליות.
2. כאשר אחד הצדדים מנסה להעלים נכסים.
כאשר אדם נותן נכס במתנה או התחייב לכך כאשר אנו יודעים שהוא עושה זאת כדי לשלם פחות באיזון המשאבים. בית המשפט יכול לקבוע לצורך האיזון שנכסים אלו עדיין נמצאים ברשותו וכך בעצם לשמור על טוהר החלוקה השוויונית בין הצדדים.
ישנם מקרים בהם בית המשפט יכול לקבוע שינוי באיזון המשאבים בנושא חלוקת רכוש בגירושין:
- להוסיף נכסים נוספים על אלו שמחולקים שווה בשווה בין הזוג.
- לשנות את המאזן כך שהוא לא יהיה 50/50 אלא חלוקה אחרת.
- לקבוע שהאיזון יתבצע לפי מועד אחר מיום הגירושין עצמו (כאשר יש שינוי דרמטי בנתונים)
- להחליט על נכסים מסוימים שיחושבו לפי מועד אחד מיום הגירושין.