היטל השבחה הוא תשלום חובה שאותו צריך לשלם כל בעל נכס או חוכר דירות, וזאת כאשר בעקבות גורם מסוים שוויו של הנכס עלה – כלומר הוא "השתבח". משום שהנכס שווה יותר, נדרש להוסיף עליו תשלום. ההשבחה יכולה להתבצע במסגרת של אישור תוכנית בניין העיר, המעניקה אפשרות לבתי מגורים מסוימים להוסיף חדר בנכס, או בעקבות אישור הקלה, או בעקבות שימוש חורג. המטרה של ההיטל היא כיסוי ההוצאות של הוועדה המקומית העוסקת בתכנון ובפיתוח, ברכישת מקרקעין לצרכים שונים או בתשלום פיצויים בגין ירידת ערך, הכול לפי סעיף 197 בחוק התכנון והבנייה. הינה כל מה שאתם צריכים לדעת על אודות היטל השבחה.
גורמים אפשריים לקבלת היטל השבחה על ידי הוועדה המקומית
לפניכם רשימה של כמה גורמים אפשריים שבעקבותיהם תהיה דרישה לתשלום היטל השבחה:
· אישור תוכנית בניין העיר, או תב"ע – במסגרת אישור זה, בעלי נכס יכולים להוסיף חדר חדש בביתם, ולכן הם צריכים לשלם תוספת היטל השבחה על הנכס.
· אישור הקלה – אישור חריג המאפשר לבעל הנכס לסטות מהחוק ולבנות תוספת בנייה שלא בהתאם לכללי הבנייה הרגילים, וזאת רק אם הסטייה לא תהיה ניכרת. הגורם המעניק אישור כזה הוא הוועדה המקומית לתכנון ובנייה.
· שימוש חורג – שימוש חורג הוא בנייה החורגת ממה שאושר בתב"ע. גם את האישור הזה יכולה לאשר ועדה מקומית לתכנון ובנייה.
מתי תתבקשו לשלם היטל השבחה?
התשובה לשאלה מתי משלמים היטל השבחה היא פשוטה – כאשר בעל הנכס יחליט לממש את הזכות הניתנה לו להשביח את הנכס. תשלום מס השבחה יתבצע בעת רכישת נכס, או כאמור כאשר בעל נכס מנצל את הזכויות שניתנו לו להשבחת הנכס, או לחלופין בעת קבלת היתר בנייה. ברוב המקרים היטלי ההשבחה יינתנו לבעלי דירות קרקע, דירות גן או דירות גג. השבחה זו מוענקת כאשר הוועדה המקומית מאשרת אפשרות לתוספת קומה, לתוספת חדר, להוספת מרפסות לבניין ועוד.
מתי תהיו פטורים מתשלום היטל השבחה?
יש מקרים מסוימים שיפטרו אתכם מתשלום דמי השבחה. לפניכם כמה דוגמאות:
· החזקת נכס בשכונת שיקום או קרקע באזור שיקום
· השבחה שהממשלה החליטה לבצע
· בקבלת אישור של הרשות המקומית על פטור מחובת תשלום
· מוסדות ציבוריים שלא לקבלת רווח כמו מוסדות חינוך, תרבות, מדע, דת, צדקה ועוד זכאים לפטור מתשלום היטל השבחה
· השבחת נכס שהבעלים שלו זכאי לסיוע מתוכנית של משרד הבינוי
· השבחת נכס או קרקע שהבעלים החזיקו בו לפחות 10 שנים לפני ביצוע ההשבחה
· השבחה בגין תוספי שטח הנדרשים לביצוע התאמת נגישות, כמו בניית מעלית אשר אינה נדרשת על פי חוק
· השבחת קרקע שייעודה הוא דרך ציבורית
· השבחה בבניית ממ"ד בדירה לשטח המינימלי הנדרש
· בנייה או הרחבה של דירת מגורים בטווח כולל של עד 140 מ"ר
האם אפשר לערער על היטל השבחה?
התשובה היא חד משמעית כן. לאחר פרסום השומה, באפשרותו של בעל נכס להגיש לוועדה המקומית ערעור לתשלום היטל השבחה בטווח של שנה ממועד פרסום השומה. עם זאת, הגשה של ערעור לוועדת הערעור לפיצויים, או הגשת ערעור לבית המשפט אינה מעכבת או מבטלת את זכויות ההשבחה שבנכס, אם בעל הנכס שילם את היטל ההשבחה. כמו כן, במקרים מסוימים בעל נכס יכול להגיש בקשה לתיקון שומה כאשר נעשתה טעות בקביעת הסכום של היטל ההשבחה. טעויות אלו עלולות להיות מבוססות על פרטי הנכס, הנתונים הכלליים שלו, והזכויות שיש לבעל הנכס. לאחר הבקשה של התיקון, שמאי מטעם הוועדה המקומית יבדוק את הטעות, ובהתאם למסקנותיו הוא עשוי לערוך שומה מחודשת ומתוקנת, אשר תעבור מחדש לבעל הנכס.
לסיכום
היטל השבחה, כשמו כן הוא, מאפשר לבעלי נכס להשביח את הנכס שלהם בדרכים שונות. לא תמיד נרצה לממש אותו בשל התיק הכספי שהוא מביא עימו, אך ברוב המקרים זוהי בחירה טובה להוסיף עוד חדר ולהגדיל את הבית.